Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

venus 

všechny recenze uživatele

Pěkný, barvitý příběh, který je klasickou pohádkou nejenom pro americké děti. Cesta do země Oz je naplnění dětského snu zmizet, do nějaké jiné kouzelné země podobně jako ve filmech Letopisy Narnie, Alenka v říši divů apod. Proto si myslím, že příběhy tohoto typu dokážou okouzlit i starší diváky. Kulisy země Oz, které údajně zabraly 6 ateliérů, byly vyrobeny velmi velkolepě, takže dostatečně vybarvily svět fantazie. Líbily se mi také postavy doprovázející malou Dorotku, byly originální, což dělá z tohoto filmu a také z knižní předlohy legendu. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Stejně jako se Cimrman pídil po ztrátě třetí věty, tak i já mám chuť po zhlédnutí Oze zjistit, kam že se poděla scéna s houbičkami, které musela Dorotka někde před svou výpravou za "duhu" pozřít. V tomhle jejím chemicky vysněném světě plném barev se nejspíš lehce zapomíná na ostražitost, protože jak jinak si vysvětlit její touhu spřátelit se s bezmozkem číhajícím na svou oběť v poli, s chlápkem ze železářství mávajícím všude kolem sebe sekerou nebo uprchlým pacientem nějakého místního ústavu, neboť koho jiného by napadlo převlíknout se za mluvícího lva uprostřed lesa. Ale třeba je tenhle film opravdu tak nějak blbě hravý, plný dětské radosti a naivity a tu metaforu tam vidím jen já .. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,77miliónaTržby USA $33,800,000Tržby Celosvetovo $34,900,000║ /$14,817,226(obnovená premiéra 1998)/ ▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $23,789,854 Tržby za predaj DVD od roku 2009 v USA $94,400,502║ __Nádherné spracovaná rozprávka s prvkami muzikálu a náležitých chytľavých pesničiek. Koncepčne je to od tvorcov prvotriedna práca aj vďaka nápaditému farebnému prepisu medzi dejovými rovinami pri vstupe z pozemského života do toho farebného rozprávkového sveta, kde to všetko žije rôznimy farbami a kúzelnými postavami ... v podstate ide o jednu z najkrajších rozprávok, kde netreba zbytočne tlačiť na strunu strachu, tu vystačí aj klasická nahnevaná ježibaba z východu a tajomný čarodejník Oz, schovaný za závesom. /90%/ ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Asi v roku 1994 bezala technoverzia na MTV od DJ-jky menom Marusha Somewhere Over The Rainbow. Uz vtedy som si tu melodiu oblubil, ale netusil som, ze pochadza z rozpravky Carodej ze zeme Oz a ze to zistim az o niekolko rokov neskor vdaka AUSTRALII (2008) s Nicole Kidman. V kazdom pripade melodia je fakt krasna a Oscara si v roku 1940 urcite zasluzila. Pacil sa mi ciernobiely kontrast s farebnym, ako krasne ukazal rozdiel medzi skutocnym a zazracnym svetom. Pribeh je vesely, specialne efekty su na tu dobu tiez vynikajuce, urcite jedna z najkrajsich rozpravok v 40-tych rokoch, ktora bola nominovana aj na Oscara za najlepsi film roka, ale v silnej konkurencii az z desiatich filmov si sosku vtedy zobral taktiez Flemingov velkofilm JUH PROTI SEVERU (1939)... 23.10.2009 _____ Judy Garland - (Dorotka) +++ Frank Morgan - (Profesor Zázrak / Čarodej / Stražce / Kočí) +++ Ray Bolger - (Hunk / Strašák) +++ Bert Lahr - (Zeke / Zbabělý lev) +++ Jack Haley - (Hickory / Plechový dřevorubec) +++ Billie Burke - (Glinda) +++ Margaret Hamilton - (Slečna Gulchová / Zlá čarodejka) +++ Charles Grapewin - (Strýček Henry) +++ Clara Blandick - (Teta Em) +++ Pat Walsh - (Nikko) +++ Hudba: Herbert Stothart +++ Piesne: Harold Arlen +++ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Málokto vie, že práve tento film stvoril megahit Somewhere over the Rainbow v podaní Judy Garland. A stvoril aj ju samú, kto vie, či potom neoľutovala, pretože z tej slávy a multitalentovanosti sa od svojich sedemnástich rokov prepracovala k 5 manželstvám a závislosti na barbiturátoch, čo jej prinieslo krátky a nie vždy šťastný život. Hviezda na chodníku je, slávne meno ostalo, 20 000 ľudí na pohrebe, ale čo z toho? Čarodejníka z krajiny Oz som kedysi čítaval ako dieťa a priznám sa, že film po mojom prvom vzhliadnutí priniesol veľké sklamanie, čo sa týka postáv. Úplne inak som si ich predstavoval a tu vyznievajú až strašidelne. Oni síce veselo tancujú a hopsajú, ale to robí aj kadejaký klaun z hororu, ktorý potom vytiahne mačetu. Presne tak na mňa pôsobia tieto figúrky aj po rokoch. ()

Galerie (174)

Zajímavosti (190)

  • King Vidor také dostal nabídku režírovat tento výpravný film z doby občanské války, ale nechtěl se do něj pustit bez pořádné přípravy. Rozhodl se proto raději natočit scény z Kansasu, zatímco Fleming přejížděl od jednoho filmu ke druhému a dohlížel na sestřih Čaroděje ze země Oz. King Vidor tak získal ve své dlouhé kariéře jedinou možnost režírovat muzikálové číslo, přestože svoji účast až do Flemingovy smrti, tedy deset let, nepřiznal. (Wences)
  • Mnoho výstupů Margaret Hamiltonové (Zlé čarodějnice) se považovalo za příliš děsivé a bylo proto upraveno nebo zcela vypuštěno. (džanik)
  • Margaret Hamilton měla původně smlouvu na 6 týdnů, točila však 23. (džanik)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama