Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

venus 

všechny recenze uživatele

Pěkný, barvitý příběh, který je klasickou pohádkou nejenom pro americké děti. Cesta do země Oz je naplnění dětského snu zmizet, do nějaké jiné kouzelné země podobně jako ve filmech Letopisy Narnie, Alenka v říši divů apod. Proto si myslím, že příběhy tohoto typu dokážou okouzlit i starší diváky. Kulisy země Oz, které údajně zabraly 6 ateliérů, byly vyrobeny velmi velkolepě, takže dostatečně vybarvily svět fantazie. Líbily se mi také postavy doprovázející malou Dorotku, byly originální, což dělá z tohoto filmu a také z knižní předlohy legendu. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Asi v roku 1994 bezala technoverzia na MTV od DJ-jky menom Marusha Somewhere Over The Rainbow. Uz vtedy som si tu melodiu oblubil, ale netusil som, ze pochadza z rozpravky Carodej ze zeme Oz a ze to zistim az o niekolko rokov neskor vdaka AUSTRALII (2008) s Nicole Kidman. V kazdom pripade melodia je fakt krasna a Oscara si v roku 1940 urcite zasluzila. Pacil sa mi ciernobiely kontrast s farebnym, ako krasne ukazal rozdiel medzi skutocnym a zazracnym svetom. Pribeh je vesely, specialne efekty su na tu dobu tiez vynikajuce, urcite jedna z najkrajsich rozpravok v 40-tych rokoch, ktora bola nominovana aj na Oscara za najlepsi film roka, ale v silnej konkurencii az z desiatich filmov si sosku vtedy zobral taktiez Flemingov velkofilm JUH PROTI SEVERU (1939)... 23.10.2009 _____ Judy Garland - (Dorotka) +++ Frank Morgan - (Profesor Zázrak / Čarodej / Stražce / Kočí) +++ Ray Bolger - (Hunk / Strašák) +++ Bert Lahr - (Zeke / Zbabělý lev) +++ Jack Haley - (Hickory / Plechový dřevorubec) +++ Billie Burke - (Glinda) +++ Margaret Hamilton - (Slečna Gulchová / Zlá čarodejka) +++ Charles Grapewin - (Strýček Henry) +++ Clara Blandick - (Teta Em) +++ Pat Walsh - (Nikko) +++ Hudba: Herbert Stothart +++ Piesne: Harold Arlen +++ ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

LEGENDA!!! Muzikál, který asi nepotěší každého, protože pokud nemáte rádi infantilní a místy dětské songy, budete při filmu docela trpět. Jenže já mám podle některých lidí úplně zcestný myšlení a fantasii, takže pro mě byl Oz mňamózní podívanou. Ať už se vyskytla na obrazovce hexebába Gulchová s bicyklem a maniakální hudbou v zádech nebo Lev, který nebyl vůbec představitelem Krále džungle, vybavila se mi prostě ta dětská léta. Navíc jsou ve filmu použity triky vskutku převratné. Viz tornádo, které by předčilo i De Bontovo Twister nebo let čarodějnice na koštěti. Tenhle film prostě miluju a milovat budu.... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jestli Čaroděj pro mě něco skutečně symbolizuje, tak je to téměř vrcholná míra papundeklového a kostýmního nevkusu, který jsem odjakživa nesnášel. Mlaskálkov nebo postava Lva mě dodnes dovádějí k zoufalstí. Ale je to ryze osobní záležitost, na svou dobu je to naopak trikově a technicky velmi zdařilá věc. Po hudební stránce trpím podobně jako u těch kulis, snad mimo povedené ústřední melodie. I ne moc zdařilá kreslená verze z r. 1982 je mnohem pohádkovější, méně moralistická a bez přestárlé Dorotky. Zcela jinou zemi a atmosféru vykresluje volné pokračování Return to Oz z r. 1985. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které nikdy nezestárnou ale tuto Flemingovu klasiku ohlodal zub času až na kost. V mých očích se jedná o nepříliš povedenou pohádku s otravnou hlavní hrdinkou a pitvořícími se dospělími v podivných kostýmech, nepovedenými muzikálovými čísly a papundeklovou výpravou. Tenhle film je jako skvělý jídlo, který necháte skazit. Poté ho buď nesníte nebo jo a bude vám hrozně blbě. ()

Galerie (174)

Zajímavosti (191)

  • Studio nejprve navléklo Judy Garlandové blonďatou paruku a nánosem líčidla se snažilo změnit vzhled jejího obličeje. Cukor naopak usoudil, že by měla působit zcela přirozeným dojmem; v nereálné fantazii země Oz se měl objevit alespoň kousek venkovského Kansasu. Prošlo to, jenže Cukora brzy nahradil Fleming - který ho vystřídal i v Jihu proti Severu. (Wences)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama