Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek

(seriál)
  • USA Mindhunter
Trailer 3
USA, (2017–2019), 17 h 1 min (Minutáž: 34–74 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, Stacey Roca, Hannah Gross, Joe Tuttle, Cotter Smith, Albert Jones, Lauren Glazier, Michael Cerveris, June Carryl (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(19)

Obsahy(1)

S oběma hlavními hrdiny, agenty FBI, se vracíme v čase do roku 1979. Společně s mladým agentem Holdenem Fordem (Jonathan Groff) a jeho zkušeným kolegou Billim Tenchem (Holt McCallany) se podíváme nejen do věznice, kde jsou vězněni ti nejhorší a nejbrutálnější sérioví vrazi, ale především do jejich hlav – s cílem dopadnout ty násilníky, kteří stále běhají po svobodě. (geklon)

(více)

Recenze (378)

Claw 

všechny recenze uživatele

Pane Finchere, "Mindhunter" je nejlepší seriál, jaký kdy vznikl. Prosím, natočte další sérii. Vím, že jste zaneprázdněn natáčením úžasných filmů atd. Ale tento seriál je prostě výjimečný. Kromě "Breaking Bad" a "Better Call Saul" si nepamatuji seriál, který by byl tak dokonale zpracovaný jako tento. Vaše režie a herecké výkony všech zúčastněných jsou fenomenální. Každý herec, který hrál notorického vraha, se díky vašemu neuvěřitelnému maskérskému týmu proměnil v danou osobu, je to, jako bychom skutečně sledovali výpovědi těchto lidí. Je velmi děsivé, že je to tak věrohodné, ale to je prostě jen vaše neuvěřitelná vize a režie. Podle mě jste nejlepší současný režisér. Obě dvě série jsem viděl už třikrát a s každým dalším zhlédnutím je to lepší a lepší. Opravdu moc děkuji a modlím se za další díly. /100% + TOP 10/ ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Tak tohle můžu. Patologičtí vrazi zobrazeni jako učební pomůcka. Bezbřehá černá díra psychologie, do níž se mnoho lidí nehrne. Fincher udělal kus práce. Oceňuji též vývoj hlavního hrdiny, kdy ze submisivního studentíka se stává arogantní famózní vyšetřovatel a pan Psycholog. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Moje očakávania neboli naplnené. Od projektu, na ktorom sa zúčastňuje pán Fincher očakávam maximálnu kvalitu a ten pocit, že sa nedokážete odtrhnúť od obrazovky. Tu to za celý čas neprišlo, okrem vyslovene dobrej poslednej časti prvej série, ktorá naozaj navnadila na sériu druhú. Ale hodnotenie prvej je len priemerné, ako by tých 10 častí bolo len rozbehom k niečomu väčšiemu, čo len príde. Najlepšími pasážami boli scenáristicky vybrúsené debaty so sériovými vrahmi v base, ale dej sa posúva len pomaly. A tie psychologické kecačky ako v Mlčaní jahniat nemusia byť každému po chuti (mne nevadili). Šancu pokračovaniu ale dám. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

David Fincher a thrillerový seriál z 80. let o dvojici agentů FBI a jejich objevných metodách při vyšetřování brutálních vražd. To je kombinace, která nemůže dopadnout špatně. Mindhunter je vynikající seriál, který je však úplně jiný, než by se dalo očekávat. Není zde pevný příběh, kdy jdou hrdinové z bodu A do bodu B, jako tomu u jiných seriálů bývá. Není zde ani klasické napětí při vyšetřování vražd a seriál je spíše psychologickou studií myslí sériových vrahů. Pokud ale přistoupíte ne neobvyklý přístup k celému seriálu, užijete si precizní a výborně napsanou i zrežírovanou podívanou, které ještě dopomáhají výborné herecké výkony. Škoda jen kolísajícího tempa některých epizod. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.-4. díl nudná pruda, 5.-8. koukatelné, ale žádná hitparáda to taky nebyla, poslední dva díly zase sešup dolů. Fincher se vystřílel v roce 2008 u Zodiaca, dál se jedná pouze o vytěžování ze svého jména. Ostatně i zde si objektivní divák mohl laskavě všimnout, že díly, které točil David byly nejuondanější, režijně slabé, čili fandům jejich nadšení rozhodně neberu, ať si nad ním nadále slintají, však pokud toto měl být seriál roku, je něco hodně špatně. Obsazení a námět- výborné. Výprava, atmosféra- vše už tady bylo, ale budiž, kvalitní. Však pomalé, nezáživné, otravné. Několik zajímavých rozhovorů se sériovými vrahy (velmi dobře zahraných) a semo tamo odporná vražda, kterou agenti pomohli vyřešit. Celkově průměr a ukroucená hlava z krku. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silná kriminálka. A ta atmosféra... První série = 5 jasných hvězd (a druhá je na tom úplně stejně)! ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Novodobý Sherlock a jeho Watson...tak to ma vážne pobavilo. Seriál určite nezaujme každého, hlavne nie tých, ktorí čakajú nejakú akciu či napínavý príbeh, tento seriál si skôr vychutnajú tí, ktorí dokážu oceniť ten fascinujúci stret validity a reliability s realitou. Osobne na niečo takéto čakám už minimálne dvadsať rokov a musím povedať, že som sa konečne dočkala! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Seriál, ktorý sa pomaly ale isto derie pod kožu, analýza brutálnych zločinov ako nástroj k brilantným dialógom, temný mrazivý obraz obohatený retrom konca 70-tych rokov. Skvelé. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Seriál pojednávajúci o začiatkoch modernej behaviorálnej metódy a profilovania v prostredí FBI. Forma je vycizelovaná do posledného detailu, ale scenáristicky sa jedná o variáciu na HALT AND CATCH FIRE v prostredí federálnych vyšetrovateľov. Kriminálna línia je v podstate druhoradá a rozhovory s vrahmi sú síce zaujímavé, ale ak hľadáte seriál o ich zvrátenej mysli, odporúčam návrat do dôb nedávno minulých (napr. PROFILER). Tunajšie komentáre zasa blábolia o niečom, čoho sa v tejto sérii vôbec nedočkáte. (22.10.2017) ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Fascinující cesta do mysli psychopatů. David Fincher a Netflix. Když vidíte tuto kombinaci, musí prostě zaujmout vaši pozornost. Netflix poslední dobou točí jednu velkou parádu za druhou. A co je skvělé na tomto seriálu? To, že už od počátku má velice zajímavý námět, který vás přinutí se chtít ponořit hlouběji. Obsazení hlavního protagonisty Holdena Forda je povedené a člověka by ani na chvilku nenapadlo hledat v něm někoho, kdo hrál v Glee. Tady jsou totiž jeho herecké výkony na pomezí dokonalosti. Příjemným bonusem je i jeho kolega Bill Tench, jehož striktní postoj jak k řešení případů, tak k vyslýchání vrahů, je příjemným okořeněním. Dá se tedy říct, že psychologie postav a celkového příbehu je velice zajímavá. Atmosféra doby je dokonalá, hudba je trefná a proměna hlavního hrdiny mě baví. Třešničkou na dortu jsou ale samozřejmě rozhovory s vrahy. Tyto dialogy jsou místama neskutečně silné, vtahující a přinášejí skutečně prvotřídní zážitek. Zejména první dva díly a hovory s Edmundem Kemperem (podoba jak řemen a ztvárnění role naprosto neskutečné). Není to kdovíjak akční a zas tolik se toho zde neděje, ale je to výtečná sonda do mysli sériových vrahů při jejich zpovídání. Už dlouho jsem neviděla seriál, který by působil tak filmově dobrě. - "How do we get ahead of crazy if we don't know how crazy thinks?" ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Zatímco u House of Cards jsem až příliš bolestivě vnímal rozdíly mezi díly, které natáčel David Fincher, a těmi ostatními, u Mindhuntera jsem podobným problémem netrpěl. Do značné míry je to způsobeno skvěle vymyšleným příběhem, ve kterém jsou jednotlivé díly natolik provázané, že je od sebe nejde moc oddělovat, zároveň je ale třeba ocenit, nakolik se zbylá trojice režisérů adaptovala na Fincherův chirurgicky pečlivý styl a důraz na nenápadné vyvolávání hutného napětí. David jim bezpochyby stál za zády. Jinak obrovská radost ze seriálu, který je v podstatě Zodiacem na ploše osmi hodin. Je fajn, že tvůrčí tým rezignoval na detektivku v klasickém slova smyslu, protože na pátrání se tu hraje až ve druhém, možná i třetím plánu. Vše startuje se studií myslí vrahů, studie se následně aplikuje v praxi, aby pak dále měla vliv i na osobní životy jednotlivých protagonistů. Vše je do sebe přitom takřka neoddělitelně zaklesnuto, takže je pro diváka velmi složité tvořit si předpoklady o tom, co uvidí v následující části. Plus výborně vystavěný vývoj ústřední postavy, Jonathan Groff je možná vzhledově kombinací Henryho Cavilla a Taylora Kitsche, ale oba je o třídu přehrává. Jediná výtka? Čekal jsem uzavřenou minisérii, ale opět je třeba očekávat druhou sérii. Tak uvidíme, kam se projekt podaří příště posunout. 95 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je v zásade zvláštne, že toto funguje. Strašne mi to pripomína Zodiaca, čo je asi jediný film of Finchera, ktorý naozaj nemusím. Nie sú tu žiadne násilné ani vypäté scény. Nie je tu žiadna akcia, vzťahy majú realistický podtón a tým, že sa jedná o inteligentných ľudí, tak aj vzájomná interakcia a komunikácia je podávaná sofistikovane a nedramaticky. Celé je to založené na konverzačkách, na riešení prípadov, neťahajú nás k tomu ani slávne mená hercov, ani scény, ktoré by v televízií nikto nikdy nevidel. Čo je ale to, vďaka čomu je seriál taký perfektný je odkrývanie ľudskej psyché v tom najlepšom scénaristickom móde.Nefunkčnosť spoločnosti produkuje vrahov. A tím z FBI sa snaží týchto vrahov klasifikovať. Objaviť príčinu toho, prečo sa správajú tak, ako sa správajú. Niektoré výpovede sú silné. Iné divácky uspokojivé. A hlavne je ponorenie sa do tohto sveta neuveriteľne pútavé. Kašľať teraz na Freuda. Fincher vytvoril seriál, ktorý je civilný, atmosférický, skutočný a nepríjemný. Celú sériu som zhltol na jedno pozretie a chcem viac a viac. Pretože som si hlavných hrdinov zamiloval. A tiež preto, lebo sofistikovaných seriálov, ktoré rezonujú máme naozaj strašne málo. 1.séria - 100% Vysoko návykové. V zásade sa tvorcom podaril podarený kúsok. Dôvod prečo pozeráme seriál je jednoduchý. Chceme vedieť viac o sériových vrahoch. O tom ako uvažujú, ako veľmi sú zvrátení. Seriál nám ale nemá potrebu nikdy nič explicitne znázorňovať. Prečo aj. Dôležité je, že funguje naša myseľ. Že si dopĺňame potrebné informácie z rozhovorov a dávame im subjektívne silnejšie nuansy než by tomu bolo v prípade vizuálnych podnetov. Pretože uvažujeme tým jednoduchým spôsobom - hovorte nám o hrôzách čo sa dejú. A vždy keď hlavné duo Ford a Tench prídu do spoločnosti - všetci tí papaláši sa stávajú nami. Povedzte nám viacej o Kemperovi. Povedzte nám viacej o Mansonovi. Ako zabíjali? Prečo to robili? Druhá séria je dôležitejšia. Je silnejšia v medziľudských aspektoch a snaží sa o také množstvo presahov - či už morálnych, ľudských alebo partnerských, že sa vám to dostane pod kožu. Nepríjemne a takým spôsobom, že tá atmosféra a ten pocit, čo vám po tom zostane sa nebude dať len tak ľahko zabudnúť. A o tom to je. Z mindhuntera si berieme vždy niečo negatívne. Nie je to idealizovaný seriál. Je tu veľa papierovačiek. Nevyriešených vecí. Zlí sú väčšinou v obrovskej výhode. Dobrí tápajú. Ničia sa im životy. Strácajú podporu a priateľov. A ľudia stále zomierajú. Chcem čo najrýchlejšie tretiu sériu. Toto by som dokázal pozerať v kuse. 2. séria - 100% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

1. séria: Trochu mi to pripomenulo Star Trek Enterprise v tom ohľade, že sa seriál venuje vzniku nejakej organizácie/oddelenia a podobne ako v Enterprise sa príliš zaoberá skoro až zbytočnými detailami ako je vznik rôznych názvosloví na úkor nejakej strhujúcej zápletky. Takisto sa príliš venuje rodinnému zázemiu ústrednej dvojky, čo mi pripadalo trochu zbytočné. V tomto ohľade je to podobné ako Fincherov Zodiac., ktorý sa viac ako prípadu venoval postavám vyšetrovateľov a ich postupnému vývoju. Prípady ktoré občas pomáha ústredná dvojka riešiť ma tiež príliš nenadchli. Seriálový Hannibal v tomto ohľade ponúkol oveľa zaujímavejších magorov. Najviac ma nadchli najmä rozhovory s psychopatmi, ktorí už sedeli v base. Obidvaja tlustoprdi sú fenomenálni, pritom sú povahovo úplne rozdielni. Dúfal som, že v každej epizóde sa dočkám rozhovoru s jedným charizmatickým magorom, ale tieto rozhovory tvoria maximálne tretinu seriálu. Totálne otravná mi pripadala tá nekonečná línia o budúcom vrahovi odohrávajúca sa pred úvodnymi titulkami každého dielu bez poriadneho využitia. Snáď sa dočkáme v budúcich sériách. Medzi klady by som zaradil skvele napísané ústredne duo. Jonathan Groff ako zo začiatku neskúsený mladík sa postupne stane až príliš namysleným. Najviac ma ale potešil môj obľúbenec Holt McCallany ako jeho skúseny kolega, ktorý konečne vyfasoval kvalitnú úlohu v dobrom seriály. Dlhoročné kamarátstvo s Fincherom sa mu evidentne vyplatilo. Množstvo otvorených línií na konci ma ani neprekvapilo. Podobne ako v Loste sa dočkáme viac otázok ako odpovedí. Seriál aj tak k nejakému veľkému záveru ani na sekundu nesmeroval. Skôr to vyzerá na ďalší nekonečný sčasti detektívny a sčasti dokumentárny seriál, ktorý môžu naťahovať dokiaľ bude mať sledovanosť. Kvôli Holtovi, holt asi neodolám ani ja a ďalšiu sériu si pozriem. Ten jeho syn vyzerá, že bude autista, tak som zvedavý, či mám pravdu. 6/10. 2. séria: Na začiatku série sa znova dočkáme niekoľkých rozhovorov s psychopatmi, ale až na rozhovor s Mansonom a krátky návrat jedného z tlustoprdov, sú oveľa menej zaujímavé ako v prvej sérii. Asi im poriadni magori došli. Postupne sa séria čím ďalej tým viac sústredí na jeden konkrétny prípad, ktorý pomáha ústredné duo vyriešiť. Ale v teréne im to nejde ani zďaleka tak dobre ako pri výsluchoch už chytených vrahov. Vyústenie toho nekonečného úsilia do stratena v štýle Fincherovho Zodiaca ma tentoraz sklamalo. Séria sa znova vo veľkej miere sústredí na súkromie hlavných postáv. Do popredia seriálu sa naplno dostala postava Holta McCallanyho, ktorá sa ocitla v riadne zapeklitej situácii ohľadom jeho syna. Len škoda, že sme sa stále nedozvedeli čo mu je, ale namiesto toho sa problémy okolo neho neustále stupňujú. Milostnú Fordovu linku nahradila milostná línia u Wendy Carrovej, ktorá okrem toho, že je lesba nič extra neponúkne. Prekvapivo až na tretie miesto upozadili ťahúňa prvej série Holdena Forda. Jeho milostné hrátky sa skončili a ničím ich nenahradili. Na začiatku síce naznačili, žeby táto postava mohla trpieť záchvatmi paniky, ale veľmi rýchlo sa na to zabudlo a nikam sa táto postava neposunula. Vlastne sa mu mimo scén, keď vyšetroval vôbec nevenovali, čo je škoda a pôsobilo to trochu divne. Neustále scény s budúcim magorom pred každým dielom ma už otravovali do takej miery, že som ich rovno preskakoval. Celkovo sa asi jedná o jeden z tých lepších detektívnych seriálov aj keď odpovedí je menej ako otázok, ktoré seriál vyvoláva. Síce to nie je môj obľúbený žáner, ale vďaka postave Holta McCallanyho ma to bavilo o trochu viac ako minule, takže sa teším na tretiu sériu. 7/10. () (méně) (více)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Náročná konzumácia. Musíte strašne veľa kúsať a nemáte to čím zapiť. Prebrodíte sa bažinou slov. Odborné úvahy, terminológie, diskutovanie o zložitosti ľudskej mysle, medziľudských vzťahoch a tak ďalej. Zábleskami nádeje, že Vám konečne naservírujú pohár plný osviežujúceho moku, sú stretnutia s vrahmi užívajúcimi si výhody daňového poplatníka. Agent Holden a jeho mladá Vás budú štvať. Agent Tench na Vás bude pôsobiť ako ranař v dôchode. Potešila účasť mojej obľúbenkyne Anny Torv ako Dr. Wendy Carr. Hlavnými pozitívami sú však spomínaní vrahovia na čele s chybou v systéme menom Edmund Kemper. Práve priame konfrontácie udržia chuť skúsiť ďalší diel. Čo sa týka príbehu, tak ten pôsobí ako vyučovacia hodina v škole. Tretinu času zaberie príprava, tretinu výklad a až v tom zbytku sa odohraje diskuzia do ktorej sa Vaša myseľ viac zapojí. Na mňa priveľmi dospelácke, priveľmi pripomínajúce Krimi Discovery. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Potenciál obrovský, ale když uvážím, že 1. sezóna měla přes 8 hodin, tak bych řekl, že potenciál nebyl plně využit. Protože skutečný obsah byl na úrovni dlouhého celovečerního filmu (3 hodiny), zbytek byla spíš vata, která nevadila, ale nijak neposunula děj či postavy dopředu. Bojím se, že takových pocitů u nových seriálů bude přibývat, když vyloženě filmoví režiséři a scénáristé přecházejí k formátu seriálu. Přesto se těším na druhou sezónu a věřím, že bude lepší než první. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhledem k tomu, že další série nejspíš nikdy nepozná světlo světa, je čas napsat mistrovskou recenzi. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Koukám, že se mi seriál nelíbil tak jako ostatním, ale stejně je to za mě solidní osmička. Někdy to prostě bylo krapítek nudnější, nějaký případy trvaly až moc dlouho na můj vkus.. no znáte to - když máte detektivku, je to vždycky tak pade na pade. No a teď si vemte, že je to k tomu celý prakticky jedno velký interview. Čímž nechci říct, že by se mi Mindhunter nelíbil, vůbec ne. Koukat na rozhovory s vrahama bylo zábavný jako prase, a nikdy bych neřekla, že mě to může kdy zabavit. Ale hold, když tam bylo něco jinýho.. řekněme nedosahovalo to takové úrovně zabavení. :D A jelikož tohle celý právě vyznělo, jakože se mi seriál vůbec nelíbil, radši končím. Hodnocení: solidní osma/10 ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Historická přesnost je neuvěřitelná - saka, auta, kníry, psací stroje, nahrávací zařízení, projektory.. všechno tvůrci dokonale nastudovali a přenesli na plátno jakoby mimochodem. Skvělým způsobem je zpracovaný vývoj obou hlavních hrdinů, kdy z počátečního nadšení postupně přecházejí v sofistikovanější metody výzkumu masových vrahů. ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Seriál Mindhunter je hodně konverzační a především pracuje s atmosférou u vyslýchaných sériových vrahů. Není zde moc napětí a už vůbec ne akce. Většinu tvoří psychologické rozbory, založené na skutečných událostech. Možná proto tam nejsou žádné velké dějové zvraty. Celé to působí tak reálně, až to skoro vyvolává pocit, že by to chtělo něčím oživit. Velmi poctivé, ale trochu tomu chybí motivace chtít vidět další díl, i když vás předchozí bavil. ()

Související novinky

Seriálový Mindhunter je definitivně mrtvý

Seriálový Mindhunter je definitivně mrtvý

23.02.2023

Patříte mezi fanoušky seriálu Mindhunter od režiséra Davida Finchera? Pak pro vás má tvůrce špatné zprávy. Zdá se, že po pár let starých informacích, že herci byli uvolněni ze svých smluv a se třetí… (více)

David Fincher dotočil svůj nový film

David Fincher dotočil svůj nový film

31.03.2022

Tradičně si režisér David Fincher (Sedm, Zodiac) mezi svými filmy nechává pár let rozestup, oblíbený tvůrce teď ale naštěstí fanoušky na svůj další projekt po poněkud úzce zaměřeném Mankovi nenechá… (více)

David Fincher odhalil nový projekt

David Fincher odhalil nový projekt

14.10.2021

Tajemný tweet stránky Netflix Film tento týden nalákal filmové fanoušky na nové oznámení od režiséra Davida Finchera (Sedm, Zmizelá). Spekulovalo se o třetí řadě Mindhuntera, případně filmovém… (více)

Reklama

Reklama