Reklama

Reklama

Da Vinciho démoni

(seriál)
  • USA Da Vinci's Demons (více)
Trailer 2
USA, (2013–2015), 25 h 49 min (Minutáž: 49–59 min)

Tvůrci:

David S. Goyer

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Tom Riley, Elliot Cowan, Laura Haddock, Eros Vlahos, Gregg Chillin, Blake Ritson, Lara Pulver, Rosemary Rance, Rowena Diamond, Julian Seager, Allan Corduner (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(28)

Středověká Florencie je domovem mladého Leonarda da Vinciho. Umělce, odvážného vynálezce a svobodomyslného rebela. Jeho osudem je nejen odhalit tajemství prastarých učení, ale i zasáhnout do mocenských intrik, jichž se stane svědkem... (TV Prima)

Recenze uživatele JohnCZ k tomuto seriálu (1)

Da Vinciho démoni (2013) 

--- PRVNÍ SÉRIE --- Po zhlédnutí celé první série převládá nadšení. Ačkoli jsem nejprve čekal historický seriál ve stylu Borgiů, Da Vinci's Demons mě překvapil svou stylovostí a dobrodružnou směsicí historie a mysteriozní fikce. Pro fanoušky Assassin's Creed 2 jde tedy jistě o splněný sen a vůbec bych se nedivil, kdyby si tvůrci připravili nějaký odkaz na tuto sérii, protože podobnost mezi oběma díly je vcelku zřejmá. Nicméně Da Vinci's Demons do seriálu netahá žádné nereálné žvásty a doufám, že tomu i tak zůstane. Atmosféra tajemna je i tak velmi vtahující, historický podklad výživný a hlavní dějová linka velice slibná. Snaha o moderní pojetí je viditelná (Tom Riley jako Da Vinci, účesy, dialogy, notně upravená historie, hodně postelových scén), ale who cares. Seriál je to prostě hodně dobře napsaný, ještě lépe zahraný a geniálně hudebně podkreslený. Hodnocení série: 5/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- Druhá série běží v nasazeném tempu. Načas opouštíme Florencii a podíváme se do Nového světa. Mystická atmosféra zůstává zachována, Leonardo je skvěle napsaná a zahraná postava - líbí se mi proměny jeho charakteru. Hudebně je to stále hodně na výši, Bear McCreary je prostě dnešní hudební spička mezi seriály. Jediné malé mínus vidím v tom, že druhá série končí opět monstrózním cliffhangerem, takže čekání na pokračování bude hodně krušné. Hodnocení série: 5/5 --- TŘETÍ SÉRIE --- Se závěrečnou sérií přichází změny. Relativně bezstarostná dobrodružná atmosféra je pryč a na scénu přichází osudovost. Da Vinciho démoni získávají reálně hrozivé obrysy v podobě invaze Turků, která se táhne po celou třetí řadu. Po akčních úvodních dílech tempo rapidně zvolňuje a atmosféra výrazně potemňuje. Vrací se halucinace, temné vize a všudypřítomné zlo s velice nejasnými obrysy. Ztráty blízkých a všudypřítomná nebezpečí si na postavách nekompromisně vybírají svou daň. Proměny jednotlivých charakterů jsou hodně výrazné, tvůrci se z nich nebojí udělat psychicky nestálé trosky a z herců vyždímat naprosté maximum (démonicky rozpolcený hrabě Riario nemá chybu). S blížícím se koncem děj nabírá opět na obrátkách a jakoby i divák získával sílu do závěrečného boje. Až do poslední chvíle jsem se však obával, jak bude seriál zakončen. Mystery linie Labyrint/Sons of Mithras/Book of Leaves byla evidentně rozehrána na minimálně jednu další sérii a jisté škrty a úpravy ve scénáři jsou znát. Na určité věci jsem úplně uspokojivou odpověď nedostal, byť to hlavní bylo minimálně naznačeno. Tak či tak se tvůrcům povedl takřka husarský kousek. Da Vinci's Demons dostali nejenže důstojný, ale dokonce velice dobrý konec a to především z pohledu postav, o kterých, co si budeme povídat, byl tento seriál především. Hodnocení série: 5/5 ()

Související novinky

Goyerův sci-fi Cliffhanger

Goyerův sci-fi Cliffhanger

05.02.2014

Producent, scenárista a režisér David S. Goyer v současnosti patří mezi nejžádanější hollywoodské tvůrce. Připravoval Batmany Christophera Nolana nebo Muže z oceli Zacka Snydera, sám potom natočil… (více)

Reklama

Reklama