Reklama

Reklama

Star Wars: Poslední z Jediů

  • Česko Star Wars: Epizoda VIII - Poslední z Jediů (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů od studia Lucasfilm pokračuje sága rodu Skywalkerů. Postavy předchozího filmu Star Wars: Síla se probouzí spolu s legendárními hrdiny galaxie prožívají strhující dobrodružství, během kterých odhalí prastará tajemství Síly a šokující události z minulosti. (Falcon)

Recenze (1 662)

CJFlip 

všechny recenze uživatele

Zase recyklace něčeho, co jsem uviděl! Jen v horším podání a vlastně hůř úplně všechno. Myslím si, že když v Disney plánovali budoucnost, tak vlastně nevěděli, jak dál pokračovat. Tak mi to tedy přijde. Jediný účelem Star Wars značky je ždímat peníze. Tenhle film zničil všechno, co miluju na SW. Chybí tam šokující děj, který tu sice byl, ale byl anti SW, WOW momenty, nosné postavy a zvraty. Za tu dlouhou stopáž jsem napočítal jen jediný nosný zvrat, což je dost málo. Tím jak je děj předvídatelný, nutný a prázdný se totiž hrozně táhne. Když už čekáte na ten zvrat, tak nedostane nic. Nic z toho, co jsem viděl, nezapadá do konceptu SW. Takhle to přeci nefunguju. Jedinými nosnými postavy jsou Kylo Ren s Rey. Jejich vzájemný vztah mě bavil a byl jsem zvědavý, kam vše bude ubírat. Největší průšvih je, že žádná z dalších postav není pořádně vykreslená, takže jim ani nemůžete fandit a bát se o ně. Stále mi tu chybí ten proces Jediho. Luke než se stal plnohodnotným rytířem, prošel 3 filmy. Tady jste dostali jediho už prvním filmu. I když to srovnám s novou trilogií, tak Anakin si prošel taky nějakým vývoj. VIII. díl navazuje hned tam, kde VII. skončil, takže o to je to horší. Prej nejzábavnější SW? Děláte si srandu? Ten tu vůbec nemá, co dělat. Vůbec mi tu neseděl humor. SW jsou pro mě vážná tématika a humor v předešlých epizodách fungoval velmi decentně. Tohle je moc! Co tu předváděli Luke a Leia k tomu se raději nebudu vyjadřovat. Jediným světlým bodem filmu je, že film vypadal na první pohled hezky. Koukalo se na to dobře atd. ,ale na film jdu přeci kvůli ději a postavám. Tohle už není SW pro mě. Zajímalo by mě, jak by George Lucas natočil novou trilogii. Vím, že by se mi líbila. Dnešní SW jsou cílené na úplně jinou skupinu lidí než jsem já. Mně se to nelíbilo (4/10). ()

Wawer 

všechny recenze uživatele

Napodruhé za 5*. Všechno to do sebe najednou zapadne, jak v kontextu filmu, tak i v kontextu celé mytologie. Jasně můžete říct, že osmá epizoda je dlouhá, že Finnova romantická linka je navíc nebo i že celý příběh kolem hackera je navíc, v zasadě budu souhlasit, nicméně je potřeba si říct i to, že Poslední Jedi je promakaný do každého detailu, že skvěle pracuje s celý univerzem, že myslí, jak na skalní fandy (Yoda je "loutkovým" Yodou z původní triologie), tak i na náhodné kolemjdoucí. Dojde i na hodně překvapivé momenty, které uzemní každého i na silné scény, za něž se dá považovat v podstatě vše, kde se objevuje Luke. Last Jedi je prostě pecka, jen trochu jiným způsobem, než její předchůdci. ()

sirien odpad!

všechny recenze uživatele

Zpětně to musim přehodnotit dolů. Ano, skutečně tam byly nějaké výborné nápady a koncepty a fakt bych rád viděl nějaký opravdu nový SW příběh, co se nebojí na věci třeba nahlédnout nějak odlišně nebo i trochu ambivalentně. Bohužel ne takhle. Příběh vlastně postrádá jakoukoliv logiku a takřka ničí motivace a jednání nedávají smysl, části příběhu jsou totální WTF úlitba politické agitce (bohužel stejně jako některé jinak naprosto zbytečné postavy) a - je to strašně špatně vyprávěný. Jsou tam nějaké fakt cool scény a momenty, které jsou obratem zabité nějakým nesmyslným obratem nebo naprosto proplýtvaným dialogem, některé pasáže jsou řemeslně odfláklé, spousta scén je samoúčelných nebo prvoplánovitých, pointy vyznívají lacině a sdělení celého filmu vlastně moc nefunguje. Myšlenky tam byly, ale potřebovaly by aby se jich chopili úplně jiní tvůrci (s úplně jinou produkcí). ()

Jurkodak1 

všechny recenze uživatele

Mohl to být dobrý film, kdyby tam ubrali ty věci zaměřené na dětské publikum. Mohl to být dobrý film, kdyby tam bylo méně vegansko-feministické propagandy (Chewie nesežere maso, hlavní hrdinové vypustí "koně" do přírody, nebo při klíčovém rozhodnutí mají ženské postavy pravdu a muži jsou tvrdohlaví a za to jeden z nich dostane facku). Jednoduše, jsem zklamán. Strašně mi vadilo, že Snoke mluvil až přehnaně dramaticky a ani jsme se vlastně nedozvěděli, co je zač, takže pokud se to nedozvím ani z epizody IX, tak budu pěkně nasranej na toho, kdo příběh nové trilogie vymyslel. Vizuálně to byl úžasný film. Po stránce bitevních scén to byl po epizodě V nejlepší díl, ale to co se dělo mezi těmi bitvami bylo strašný. Jo a ani mi nevadila délka, ta byla přijatelná, nevím proč zrovna tohle lidem vadilo. ()

Kinolístek 

všechny recenze uživatele

Scéna úkrytu vytvořeného z obrněného AT-AT nebo průlet Falcona na vrakovišti starých křižníků naznačoval, že Star Wars VII chtějí zajímavě navázat na původní trilogii. Vše vypadalo docela dost dobře až do chvíle, kdy postupně vyšuměla nadšená atmosféra poté co se vytratil nejznámější pašerák celého Lucasova univerza. Solo by si určitě zasloužil za všechny ty krkolomné akce během svého působení dožít někde v klidu na konci galaxie ve své hospodě, která by byla pojmenována třeba po nějaké známé postavě, ale nestalo se tak. Teď je tady osmé pokračování, kde se objevuje ve větším rozsahu znovu Luke Skywalker, ale jeho charakter byl nějakým nejasným způsobem pokřiven. Ať už se stalo cokoliv s jeho postavou, stojí za povšimnutí například dramatická scéna, kdy Luk u rozbouřeného moře harpunuje rybu a následně jí pak odnáší v bouři na zádech do strmého kopce. O téhle scéně se bude psát, hovořit a diskutovat minimálně ještě dalších padesát let. Kladné postavy vyznívají po celém filmu naivně až sebedestruktivně a ty záporné jsou málo temné. Celé se to tváří, že nové studio, které se teď stará o nýnější Star Wars chtějí zamést původní charaktery nahrazením novějšími, ale ty jsou nějak nevýrazné a nedokážou svým výkonem oslovit každého diváka. Docela příjemně působí pilotka A-Wingu Talie, ale ta filmového prostoru moc nedostala. Zbývá ještě humor, toho je tady dost a v žádném díle nebylo použito toliko. Prostě z mého pohledu je Poslední z Jediu slepenec humoru, absurdit a něčeho nedotaženého co ani nelze popsat. Určitě to nemá bájnou atmosféru původní trilogie, kterou jsem shlédl nesčetněkrát na starém VHS někdy v osmdesátých letech. U staré trilogie zase trochu zamrzí, že Lucas do nich zakomponoval nové digitální triky. Někde to dopadlo dobře a pak rozpačitě třeba, kdy Sebastiana Shawa na konci šestého dílu nahradil Hayden Christensen. Nová trilogie je prostě jiná a třeba potřebuje čas, možná s příchodem devátého dílu se vše změní. Síla nechť provází Vás všechny! ()

Sentido 

všechny recenze uživatele

Když máš páteř námětový premisy rovnou a sebevědomě originální a naložíš na ní tuny produkčně—marketingovýho konstruktu, ohne se? ()

TaanStari 

všechny recenze uživatele

Pár scén bylo vynikajících, možná nejlepších z celé (zatím) oktalogie, jenomže zbytek to sráží do sraček tak, že i první epizoda s Jar Jarem a malým kokotem Anakinem je oproti tomu veledílo. ()

Erumocio 

všechny recenze uživatele

Vizuálně špička. Vše je propracováno do nejmenšího detailu. Ale příběh? Hrdinové vždy někam naběhnou, pak se to nějak pokazí a když jim hrozí jisto jistá smrt, tak tam vždy naběhne někdo cizí, kdo je nakonec zachrání. A takhle celý film. Uvidíme, kam se to vyvine a zda tento neduh v dalších dílech vymýtí. ()

godycz 

všechny recenze uživatele

dva filmy rocne uz nedam. techniky jsou stale dobre, ale to uz je kazda marvelovka, ale ty kecy uz mne neba. tento dil jsem jako jediny nevidel v kine a nemam vycitky. a to neni dobre. ()

Lucretius 

všechny recenze uživatele

Občas mi připadalo, že se dívám na Twilight prostřihaný záběry ze starších Star Wars. Film je striktní v cílové skupině 10-16 let. S malou vyjímkou zloděje, nemá postavy v aktivním dospělém věku, buď jsou to středoškoláci, nebo jejich staří rodiče a učitelé. I původní SW byly o vztahu s otcem, resp. generačním konfliktu, ale jejich narativní čistota je prostě dělá zabavné i pro "dospělé", divák nepotřebuje být ve věku Luka, aby mu děj dával smysl. Zároveň jsou i dobovou výpovědí. Zde sdělení chybí. Postavy se chovají debilně i na daný typ filmu a cílovku, záporák typem obličeje vypadá, že se každou minutou rozbrečí. * Je zajímavé, že nikdo z trojce "Lea/Luke/Han" nedokázal zestárnout k (jakémukoliv) charisma. Lea působí jako průměrná americká babka, kterou potkáte v někde marketu ve státech, viz třeba vtip dvou dam "ať tě sílá provází". Nechápu, proč by si zrovna je někdo zvolil jako válečné vůdkyně. Z logiky příběhu by mělo jít o "elity" v nějakém smyslu, ale působí strašně průměrně, prostě jako lidé "co nechodili na univerzitu". Nevyzařuje z nich žádný intelekt, životní zkušenosti ani moudrost snad ani na to, aby hlouběji chápaly smysl toho, zač bojují. V případě Luka - ne každému sluší vousy. Od Jediho by opět člověk čekal, že bude něco vyzařovat, ale převážnou část filmu je to jen divný starý muž, typově člověk, co jezdí na maloměstě s popelářema a má problém se základní komunikací. Nepodaří se mu vytvořit iluzi toho, že jeho chování má nějaký hlubší důvod. Ptát se na dějové věci typu, proč si myslí, že Jediové nemají dál existovat nemá moc smysl, protože příběh je dementní komplet a brát jej vážně nelze. * Mladší generace herců taky nevypadá, že se zrovna hlásí na výšku. Nejde o "civilní herectví", film se cíleně vyhýbá jakékoliv postavě, která by působila jen trochu chytře v libovolném smyslu. Celé to vlastně vypadá jak školní divadelní hra na učňáku. * Téměř nulová akčnost soubojů se světelnými meči je zjevně záměrná. Ok, možná člověk je přesycený klipově efektních šermířských soubojů. Jenže, ani bojové akční scény nejsou originální a film se ani nesnaží zakrývat, že už je člověk někde viděl. Samo o sobě nevadí, ale nenašel jsem nic, čím jiným by byl zajímavý. Svět SW má potenciál být univerzálním vesmírným prostředím, které je dost bohaté, cool a i relativně nadčasové. Tahle šaškárna zmíněný potenciál nenaplňuje. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Za mne opět jedno velké zklamání. Ne tak velký průšvih jako Roque One, ale i tak velmi slabé. Děj zmatený, jednání hlavních protagonistů beze smyslu, Luke Skywalker se prostárnul v depresemi zmítaného, nerudného starocha, kterému bych po pěti munutách i já skalní pacifista ufikla hlavu třeba pilníčkem na nehty. Děj se nikam neposunul a ve mně pomalu ale jistě začínájí převládat sympatie k temné straně síly v naději, že je všechny vymlátí a už nic podobného nenatočí. za mne dvě vyhasínající hvězďule. ()

Aurus 

všechny recenze uživatele

6/10. Váu tohle jsem fakt nečekal. Po epizodě 7 kterou jsem viděl v roce 2019 jsem vůbec neměl náladu na Star Wars a až 10 měsíců zpátky jsem viděl epizodu 8 a já byl v šoku protože jsem apsolutně nečekal že to bude lepší než epizoda 7. Příběh je velmi dobrý, postavy jsou sympatické, hudba je výborná, akce tu je perfektní, lokace jsou zájímavé a kamera filmu je fakt super. Doporučuji. ()

TostTom 

všechny recenze uživatele

Tak epizoda VIII mě opět nezklamala a potěšila a to ať už akcí, napětím, hudbou a nebo opět skvělou zápletkou a souboji. Vnitřní souboj Kylo Rena a Rey a vlastně celý jejich konflikt jsem si po celou dobu filmu neskutečně užíval a asi se budu opakovat, ale Kylo v podání Adama Drivera mi přijdě naprosto luxusní a já si užíval každou chvíli, kdy byl na scéně. A potom ještě společná dynamika Kyla a Huxe, který je takový zrzavý Hitler, byla naprosto dokonalá a scéna, kdy Kylo řve More ! Moore ! byla pro mě nejlepší ve filmu. 8.5/10 ()

Sydonai 

všechny recenze uživatele

Opravdu nejvíce radosti přináší právě to, co kampaň dokázala uchovat pod pokličkou aneb zvraty. Z mého pohledu jich zase tolik, ale i tak se jedná o velice kvalitní a místy originální podívanou, jejíž finální část se mi vryla do paměti. Místy bohužel utahané a předvídatelné - od člověka, jemuž byla svěřena celá nová trilogie bych čekal o krapet více. Suma sumárum se jedná o skvěle zahraný, vizuálně bravurní a originální díl, kterému se vyrovná pouze Epizoda V. 85% ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že toto hodnocení nemusí být definitivní. Ještě si počkám na opětovné zhlédnutí na jaře a uvidím, zda dojde k nalezení té poslední hvězdy. Zatím jsem plný zmatených myšlenek. Ty ovšem nejsou nijak fatální, jak je patrné na mém hodnocení. O co tedy jde? Dříve než se k tomu dostanu, rád bych se zaměřil na skutečnosti, jež jsou nevyvratitelné. Zaprvé mě potěšilo obecné směřování příběhu. O kopii SW:ESB se tedy nejedná, byť je zjevné, že několik paralel přeci jen najdete. Ale ok, jako celek je děj poměrně neotřelý. S tím souvisí i několik pozoruhodných zvratů, které jsou k nalezení v každé čtvrtině filmu. Rovněž se dá ocenit i skutečnost, že jsem během sledování pociťoval napětí. Některé momenty "mohly" potenciálně dopadnout jinak. To je dáno zejména tím, že zde máme (tradiční) svár mezi oběma póly Síly; respektive to, zda u dotyčné postavy převládne dobro či zlo. Určité momenty u tohoto svádění působily až psychopaticky, což se dá jistě pochválit. Pokud si libujete v nostalgických stavech, nepochybně oceníte široký arzenál odkazů k předchozím dílům. Dalším nevyvratitelným kladem je absence infantilnosti. Ano, sice je k nalezení několik "cute" prvků, ale ty rozhodně nepůsobí kýčovitě. O technické stránce nemá cenu hovořit - její kvality jsou zřejmé již z pouhého zhlédnutí traileru. Co ale je tedy slabší? Docela mi vadil patos. Sice mám rád motivy obětování, nicméně tady jsem měl pocit, jako by se z tohoto hrdinského aktu stal sport. To mě vede k tomu, že se z některých momentů vytratí emoce, jelikož dojde k určitému přesycení. Někdy se příliš tlačí na pilu, až je to naškodu. Dalším záporem je to, že zde poměrně často pracuje deus ex machina. Řada vstupů postav na scénu postrádá nějaký explicitnější most ze scény předcházející. Sice si kauzalitu mezi scénami můžete domyslet, nicméně určité vodítko chybí. Ze zamyšleného momentu překvapení se pak stává zmatení. Dále mi docela vadila jistá neepičnost bitev a absence nápaditější vojenské techniky. I když Lucas z epizod I - III vytvořil digibordel, podařilo se mu dosáhnout toho, že bitvy byly skutečně majestátní a velikost konfliktu byla velice zřejmá.V The Last Jedi i The Force Awakens v této oblasti silně převládá minimalismus, což je převeliká škoda. Mohla být také více inovativní hudba. V podstatě došlo k recyklaci motivů z předchozího filmu. Na závěr bych chtěl ještě podotknout, že ačkoliv jsou dějové zvraty dobré, některé osudy postav působí jako "povinné". Ale o tom rozhodně nechci dále psát, jelikož bych se dotkl nějakého spoilu. I když tímto ukončuji komentář k filmu jako takovému, ještě bych rád zmínil dabing. To je také problém, kvůli kterému je ještě jedna projekce v originálu nezbytná. Ne, že by se jednalo o propadák, ale mnohdy působil poněkud nepřirozeně. Zvlášť když jej porovnám například s nedávným Thorem, kde došlo ke stvoření dokonalého dabingového díla. Ale patrně se jedná o lepší počin než Rogue One, který bych po několika "motivačních" ukázkách nedal. U The Last Jedi rozhodně potěší návrat Dlouhého na Luka, byť je zřejmé, že vzniká bordel, jelikož Dlouhý v novém dabingu původní trilogie nesmyslně dabuje Sola... Dabéři známí z The Force Awakens provedli dobrou práci, ale jinak spíše šeď. Tak to je asi vše. Abych to teda shrnul. The Last Jedi rozhodně není špatný díl. Sérii ostudu rozhodně nedělá, spíše ji důstojně reprezentuje. Jsem tedy zvědav na budoucí opětovné zhlédnutí... EDIT 17. 12. 2017 - Zatím nehodlám měnit hodnocení, nicméně musím upozornit, že na mě tento film působí jako minulý rok Příchozí. Ačkoliv jsem chtěl, aby se mi tento film líbil, stalo se to, že čím víc jsem nad ním přemýšlel, přicházelo větší zklamání. U posledních SW je tento proces totožný. Myslím si, že tvůrci zabili takřka všechna tajemství, na něž se vším úsilím připravoval díl TFA. Tento přístup představuje "fakáč" všem fanouškům, kteří se snažili přijít s různými teoriemi o původu postav apod. Hlavně se to týká Snokea, Rey a v podstatě i Finna. Rovněž jsme se nic nedozvěděli nového o rytířích z Renu, jelikož se zde kromě Kyla nikdo z nich neobjevil. Zkrátka zabité. Dále docházím k tomu, že zde byla naprosto totálně zbytečná linka s Finnem a jeho asiatskou maoistkou (jež zde byla zcela určitě obsazena kvůli multi-kulti kvótám. BTW nechci vědět, jaká kofola vzejde z jejich potenciálního svazku...). Zkrátka přicházejí samá zklamání, čím více nad filmem přemýšlím. Abych se vrátil k úvodu této editované části, rád bych podotkl důležitou věc. Zatímco jsem byl z TFA nadšen a nesmírně jsem se těšil na pokračování, zde jsem spíše v hrůzách z toho, jak to všechno nakonec dopadne. Zachvátila mě i určitá apatie k postavám, což je dle mého názoru strašné... Zvláště u SW, v jehož univerzu byli odjakživa fascinující hrdinové, plní osudových tajemství. Ačkoliv se o to pokouší i TLJ, ostudně selhává. Na to mu chybí koule. Tady bych to ukončil, napadají mě další myšlenky, ale ty raději nebudu dále šířit... Zkrátka zmatení pokračuje... () (méně) (více)

helloween93 

všechny recenze uživatele

Tohle bolelo, hodně. Jdete do kina na epickou sci-fi, ale místo toho dostanete dobrodružně laděnou sci-fi komedii, která se nedokáže vyhnout scénám s “cute a rádoby vtipnými” zvířaty a hromadě klišé. Tohle nejsou Guardiani, tam s těmi vtipy počítáte, tohle je SW, tam čekáte spíš krutý osud, temnotu a hlavně epičnost. A ani jedno zde nehledejte. Hrozně jsem se těšil na Snoka, ale ani s ním mi tvůrci neudělali radost. Luke Skywalker se lituje a lituje a vůbec si divák neužívá jeho přítomnost ve filmu. K tomu nelogičnosti v ději - spoiler alert - Leia ve flying modu? - nevysvětleno. Doufám, že devítka to důstojně uzavře a pomůže dořešit některé otázky z The Last Jedi. Chtělo by to větší focus na příběh a menší focus na byznys v podobě dětinských vtipů. V kinosále nějaký pán ihned po závěrečné scéně chytnul rage a s těžkými nadávkami sál opustil, a pak tu hard fanboyové dávají 5 z principu. Chtělo by to trochu sebereflexe, ep. 1 byla kritizovaná pro svoji “nudnost”, ale tohle je tak o dvě třídy pod ní. Tak zas za dva roky. 2* ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Han Solo je pryč, humor je pryč, osudovost z toho leze každým otvorem (chci říct záběrem) a světe div se: 2,5 hodiny chaotického přešlapování na místě a vlastně se NIC nestalo. Škoda. Chce to míň dějových linií a jeden pěkný uzavřený příběh s pár postavami. Ne jen omílání furt toho samého dokola (jen s lepším vizuálem). Proč sakra musí být v každém hollywoodském sci-fi blockbusteru hrozba konce světa/civilizace/galaxie... malé příběhy. To je to, co mi chybí. Klidně plné drahých scén a spousty akce. ()

Související novinky

Dvojka Na nože nabírá Davea Bautistu

Dvojka Na nože nabírá Davea Bautistu

11.05.2021

Tak se zdá, že si dvojce herců ze Spectre Daniel Craig a Dave Bautista zopakují svoji spolupráci. Bautista se totiž čerstvě upsal pokračování detektivky Na nože Riana Johnsona od Netflixu. Režisér… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vrátí se mladý Han Solo?

Vrátí se mladý Han Solo?

20.07.2020

Asi jste zaznamenali, že film Solo: Star Wars Story nebyl moc úspěšný. Půlroční mezera mezi Solem a fanoušky odsuzovaným Posledním z Jediů způsobila, že v létě na nový díl Star Wars prakticky nikdo… (více)

Reklama

Reklama