Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 9
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 9

Recenze (1 424)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Logiku vystriedala ezoterika a Rey prepnutu do "full punk" módu neženú dopredu kvalitné motivácie, ale kadejaké dojmy, pocity, zjavenia, spomienky a podobné lacné barličky. Vo výsledku sa ale aj tak dostávame kam chceme, do fantastického blockbusteru, ktorý má atmosféru a drajv. Pre mňa SW nikdy neboli viac, takže spokojnosť. 80% ()

Hild 

všechny recenze uživatele

To nejhorší, co se mi může stát u filmu, na který jsem se tolik těšila je, když si v průběhu filmu řeknu "sakra, mě to vlastně ale vůbec nezajímá" a přesně tohle jsem si řekla už asi po půlhodině. Bylo mi úplně jedno, kam se celý příběh posune, nebo kam dojdou postavy, ten scénář je totiž strašně plochý. Vůbec neví, jak pečovat o postavy a je to první Star Wars film, kde se totálně vytratila jakákoliv osudovost (jo, pořád si myslím, že epizoda VIII je dobrý film). Vůbec jsem tady navíc nepoznala J. J. Abramse, vždyť on vždycky ví, co je to tah na branku a je to mistr epických a velkolepých momentů, tady však nic takového není, filmu chybí šťáva a nenašla jsem jeden jediný moment, který bych si chtěla pustit znovu. Hrozně mě mrzí, že finále takto velkolepé ságy je tak průměrný film. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

J.J. Abrams znovu v recyklačním módu, příběh odfláklý, jak se na scenáristu Batman v Superman sluší a patří, tuna trikových lákadel a nových postav, ale osudovost nulová. Uspěchaná podívaná, která přeskakuje napříč prostředími i bezvýznamnými epizodkami, drama ale staví jen na okoukaných základech, často na náhodách a nesmyslech. Za tři filmy toho Disney předvedl hrozivě málo - i kvůli nulové koncepci celé trilogie. Hanba vám! Takhle se o nejslavnější ságu filmové historie nepečuje. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem z kina odcházela poměrně zklamaná. Nedokázala jsem si ani pořádně říct, co si o filmu myslím, ale nadšení to nebylo. Jasně, skákalo to od jednoho k druhýmu a servisovalo, co se dalo, aby to potěšilo všechny, takže i já jsem si tam našlo něco, s čím jsem byla spokojená. Bohužel jako celek mi to nefungovalo. Film nenechá oddechnout a ono to zase tolik nevadí, pokud vás to, co se na plátně děje, baví, ale to já úplně tvrdit nemohu. První polovina je v podstatě honba za diamantem, pak nám to přeskočí do nah drama, pak to skočí do bitky a zakončujeme velkou galaktickou pařbou o čtyřiceti lidech kdesi v džungli. Víc lidí asi neslaví, protože ví, že není co. Nakonec se mi z celé série nejvíc zamlouval Ben, protože ten se někam pohnul. Jen škoda toho konce, mohlo být líp. Z filmu jsem rozpačitá, nespokojená a je mi to líto, protože dvojkou měl našlápnuto na něco nového, dobrého, velkolepého. Nakonec jsem zabředli do bahna a nic nového a velkolepého nedostali. Sakra škoda to takhle zakončit. Slabé 3*. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

U Disneyho sklízí, co zaseli. A není to hezký pohled. Sedmička vsadila na nostalgii, takže jsem jí nové nudné hrdiny odpustil. Osmička šla jiným směrem, ale studio zjistilo, že se jim nelíbí, kam došla. Takže se v devítce pokouší napravit všechno z předchozího filmu a my jsme s Rey, Kylo Renem, Poem a Finnem potřetí a vlastně to jsou pořád naprosto nudné a prázdné postavy. A mě jako diváka by teď prý mělo zajímat, jak to s nimi dopadne. Jenže je mi to úplně u řiti. Abrams tu vlastně neuzavírá trilogii, jeho hlavním úkolem je uklidit bordel, který vznikl z toho, že u Disneyho nevědí, co chtějí. Možná odvedl tu nejlepší práci, jakou mohl, ale to nic nemění na tom, že kdykoliv se to neřeže a Rise of Skywalker se pokouší o nějaké emoce a vztahy, je to naprostá nuda a otrava. Ten film nemá základy, na kterých by v tomhle směru mohl stavět a ze zoufalosti musí dokonce vymýšlet nová pravidla pro fungování světa. A stejně se mu nepovede vyvolat jinou emoci než pocit obřího zklamání. Devátým Star Wars se povedlo něco, co jsem netušil, že se vůbec povést může. Zadusily ve mně nadšení pro tuhle sérii. Sakra doufám, že ne navždycky. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (60)

  • Mezi rebely můžeme vidět příslušníka rasy Mon Calamari, která sehrála významnou roli v povstání proti Impériu. Jedná se o Aftaba Ackbara, syna Admirála Giala Ackbara, který padl v předchozím díle. Jelikož to byla velmi oblíbená postava a jeho smrt nenaplňovala představy fanoušků, je to od J.J. Abramse jeden z mnoha pokusů o "fan service" - jak se fanouškům zavděčit. (Sidarius)
  • Původně měl film režírovat Rian Johnson, ale dobrovolně se zřekl natáčení. (Zek)
  • Vzestup Skywalkera se odehrává 35 let ABY (po bitvě o Yavin) a pokud se Disney v budoucnosti nerozhodne jinak, jedná se o úplný konec sithské hrozby v galaxii. K podobné události došlo v alternativní kontinuitě Star Wars, Expandovaném univerzu (Legends), až v roce 140 ABY, a to se smrtí Darth Wredda a zničením řádu One Sith (Jeden Sith – založeném Darthem Kraytem, rodným jménem A'Sharad Hett, padlým rytířem Jedi z dob Klonových válek). Rok 140 ABY také představuje konec Expandovaného univerza, neboť nebylo vydáno žádné dílo, které by zasahovalo dál do budoucnosti. (vojtaruzek)

Související novinky

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

08.03.2023

Ačkoli mají nejnovější informace z prostředí společnosti Lucasfilm a světa Star Wars daleko k oficiálním oznámením, lze je v současnosti považovat za velice pravděpodobné. Server Variety totiž… (více)

Reklama

Reklama