Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 2

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Recenze (721)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Mno, Petr Jákl není marný filmař a marketing má v malíčku, ale i přes ten barnumský mediální humbuk, který se kolem "Ghoula" rozpoutal, že by to bylo něco extra originálního, to tedy ani omylem. Bezostyšná vykrádačka "Blair Witch" (těch stromů a větví tu bylo snad víc než tehdy v Marylandu) i "Paranormal Activity" (dokonce dvě home videa se šukačkou za jednu noc - a ani na jednu si účastníci nepamatují, to se asi moc nepřevedli...), postavy se chovají šablonovitě idiotsky přesně podle kánonu žánru a hercům pohříchu zachraňuje čest svým přirozeným výkonem jen výborná kočka (ta černá, čtyřnohá), která hraje až do roztrhání těla. Ozvláštnění holohlavými ukrajinskými hovady (Boris, Čikatilo) je určitě chválihodné a já českému filmu, který se snaží vybřednout ze zatuchlého domácího rybníčku fandím, ale sorry hoši, na víc než na tři slabší * to nevidím... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Česká variace na záhadu Blair Witch. Bohužel bez inovace a po všech směrech horší až směšná. Jen počáteční atmosféra dokáže vtáhnout, ale určitě ne udržet. Jákl je snaživej ale opravdu není dobrý režisér. 30% ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Cením si, že se v našem kraji pokouší o vznik jiného formátu filmu než ukvyčené komedie, ale to neznamená, že to automaticky dopadne dobře. Ghoul je taková česká verze Záhady Blair Witch, bohužel ale stále o několik několik úrovní nižší a to i přesto, že se jedná o přes 20 let starý snímek, který taktéž není úplně bez chyb. Samotná zápletka Ghoula není nikterak originální ani zábavná a typ foundfootage musí být vysvětlen velmi nucenou scénou, aby se sám vůbec dokázal obhájil (jinak by totiž vůbec nedával smysl). V podobném duchu se bohužel odehrává celý film, logická struktura a konzistence je nedostatečná (což je obecně velký problém u foundfootage hororů), ale to by se ještě dalo strávit. Největším kamenem úrazu je, že se ve snímku jednoduše nic neděje (podobným stylem se točí hodně amatérský hororů). Budování atmosféry je přiřazen až moc velký čas, který se navíc později zcela míjí účinkem a ještě zhoršuje již tak neuspokojivý závěr. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za odvahu natočit vyvařenou found footage historku, ozvláštněnou tedy Američanům asi ne tak známou ruskou historií. O té jsou zde ale asi jen dvě tři věty, jinak sledujeme opět partu dementů, hrajících si na filmaře a držících kameru v kdejaké nepřirozené pozici (chybí snad jen záběry při utírání zadku po velké, jestli jsem neusnul), vzývajících ducha a běhajících jak o život v chajdaloupce sedmkrát pět kroků včetně půdy a sklepa, a v závěrečné třetině plné blikání světla kamery, zatmívaček, úchvatných záběrů zdí a spór na zdi při běhu sem a tam, kdy ničehož víc nevidíme... prostě nic navíc to k FF žáru nepřidává, bere si v podstatě jen to nejhorší a závěrečné vybafnutí se myslím dalo celou dobu čekat. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

50 %. Kanibalové, duchové a posedlost živých.... naturalistické scénky v téhle celkem sympatické žánrovce nechybí, ale bohužel nehybí ani hloupé chování postav a klasické lekačky. Ghoul je nejlepší český porevoluční horor, což - pravda - o jeho kvalitě nic moc nevypovídá. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Bohužel mám FF hororků nakoukáno docela dost a v poslední době mě už začínaly nudit. Na druhou stranu, Ghoul je naprosto srovnatelný s obdobnými americkými díly a v tomto subžánru dosahuje průměru, né-li lehkého nadprůměru. Mám-li být zcela objektnivní, za film dávám 65 % (přijít s tím o 5 let dříve, tak víc) a ten kousek do 4 * přidávám režisérovi za shanu (úspěšnou) přiblížit se holywoodu a za to, že se snaží v té naší krásné, leč žánrově omezené zemi, natočit i něco jiného, než jen hořkou komedii. Jen tak dál Petře. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný horor, který mě v některých napjatých momentech nutil přivírat strachy oči. Třesoucí se kamera naprosto nebyla ke škodě a docela se sem hodila oproti většiny použití. Vadil mi konec, kdy bylo "to," co po nich šlo viďět. Bylo mnohem lepší, když nevěděli, kdo je to. A přestože jsem rád, že se tam neobjevilo nějaké vysvětlovací zakončení, mrzelo mě, že jsem většinu času naprosto nechápal, co se tam děje. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Opravdu s velkými obavami jsem šel do tohoto filmu. Petr Jákl ml. docela dlouho dokázal skrývat před veřejností svou myšlenku něco podobného natočit (což mu samozřejmě připočítávám k dobru), ale ve chvíli kdy film přišel do kin, jsem na něj slyšel dost rozporuplné reakce a většina ohlasů byla hodně negativních. Nejsem příznivcem Found Footage a už vůbec se mi nelíbí Záhada Blair Witch, kterou v přirovnání mnoho mých známých vzpomínalo. Nepatřím však mezi ty, kteří film odsoudí jen z doslechu a tak jsem nakonec přece jenom našel odvahu si jej pustit. A jestli lituju? Tak napůl, protože se tu dá najít několik kladných prvků, ale zároveň i těch, které mi kazili požitek z filmu. Na to, že jde o „český“ horor mi vůbec nevadilo, že herecké obsazení tvořili samí cizinci, spíš naopak. Neokoukané tváře beru jako výborný nápad, však taky castingy probíhali v několika zemích a výsledný výběr nebyl vůbec zlý. Popravdě jsem rád, že zprávařka Ema Smetana roli nedostala. Alina Golovlyova byla dobrá volba. Rovněž se mi líbilo ponuré prostředí ukrajinských lesů, ale tím to asi končí. Bohužel ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že se pointa točí okolo Andreje Čikatila, mé očekávání mohutně vzrostlo (zvláště když jsem o něm napsal celkem dlouhý článek), ale tvůrci se kromě několika fotografií a autentického videa zmohli jen na okolí Yablochnoye a dále se rozhodli jít svou „vlastní“ duchařskou cestou. Milovníci podobné kombinace semnou nebudou souhlasit, ale v tu chvíli jsem měl chuť se na to ani nedodívat. Zhasínání světel, zmatené pobíhaní před kamerou, šustění a tu a tam děsivý výkřik – to už dneska asi málokoho vyděsí. Zvláště když se podobné kýče používají snad ve všech Found Footage, které jsem v poslední době viděl a některé z nich ono zmatené házení kamerou a hru se světly zvládly mnohem lépe. Navíc to chtělo mnohem více přitvrdit, protože kromě závěru, jsem se místy i dost nudil. Onen umělý kouř a „kočku“ si Jákl mohl skutečně odpustit. O rádoby lekacích scénách se nebudu bavit už vůbec. Je vážně velká škoda, že se to místy dost zvrtlo v dosti nevkusnou podívanou. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Jákl se vykašlal opět na české filmové poměry (chvalitebné) a vrhnul se do víru autorského found footage hororu. A výsledek je vskutku k nerozeznání od těch nejhorších FF přírůstků zámořské provenience. Ten film v zásadě budí základní filosofické otázky proč se chce někdo dívat na film. Kvůli příběhu (otřepaný jak zadek brazilky po desátym dnu karnevalu v Riu), formálnímu zpracováním (přibližně třetinu filmu není nic vidět, zbytek nemá co nabídnout), postavám (orlojové postavičky, pobíhající sem a tam, podle toho, jak to scénář potřebuje), strachu (tři čtyři vypatlaný lekačky s přidanym zvukem jsou opět urážkou hororu obecně) či zábavě (výše zmíněné znemožňuje)? Nadhodnocování týhle katastrofy kvůli tomu, že to točil Čech je jak obdivovat hovínko svého batolete. Nedá se to moc pochopit, je to nechutný a nejvíce to vypovídá tak nějak o vás. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vůbec nevím proč, ale vždycky mi byl Jákl ml. hrozně sympatický, byť jeho kariéru nijak nesleduji. Docela mě překvapilo, když se pustil do horroru. Zvědavý jsem byl, to jo, i když jsem moc neočekával (už i proto, že od found footage neočekávám už leta prakticky nic, kromě nudy). A ejhle, Jákl si mé sympatie udržel, ba ještě upevnil. Ghoul s ničím novým nepřichází, ale sympaticky motá více věcí dohromady, což způsobuje, že to vůbec nenudí a nejednou, i díky slušnému herectví, i baví. Jasně, mohl jsem si postupně odškrtávat z tradičního FF seznamu: podivný zvuk za kameramanem, běhání s kamerou v noci, běhání s kamerou ve sklepeních a tunelech, ale mě to bavilo. kdybych měl vytvořit seznam deseti oblíbených found footage horrorů (a věřte, že bych to bral jako krutý trest), Ghoul by se tam určitě objevil. Že by se českému filmovému horroru začalo blýskat na lepší časy? 3.5* ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že Petr Jákl natočil opravdu netradiční horor s nezvykle vybudovanou zápletkou, přičemž hodně sází na to klasické hitchcockovské - nejvíce se bojíme toho, co nevidíme. Propojení se skutečným příběhem Čikatilem je taky svým způsobem zajímavé. Přesto jsem asi čekal přece jen něco víc. I tak mám ale velkou radost, že se českému režisérovi podařil průlom v zahraničí a Ghoul lze označit za úspěšný projekt. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu tak jsem se mírně zklamal, možna proto že mi tam i chybělo pár věci, smrt ostatnich a podobně ale přesto na česky snímek výborně. Strašidelna atmosféra pusobila cely film, jen škoda že to bylo aš moc z rychleně. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru FF je první část filmu nadprůměrná, s celkem věrohodně realistickou atmosférou a zajímavými ukrajinskými reáliemi. Inspirace prvním a nejslavnějším FFkem (Blair Witch Project) je zřejmá, ale o plagiátu nemůže být myslím řeč. Jákl u mě dlouho bodoval a dlouho jsem jeho Ghúla viděl v dobrém rozmaru na čtyři. Ale strašně mě zklamalo laciné, křečovité a bolestně trapné zakomponování osoby Andreje Čikatila do příběhu. Je to typický příklad staré známé pravdy, že méně někdy může být více. Divím se, že tvůrci do scénáře nepřihodili i báťušku Stalina, aby byl průser dokonalý. Tímhle zbytečným kiksem se Ghúl propadl do šedého průměru přeplácaných a senzacechtivých amerikanizovaných béček. A extrémně vyližprdelní kamera, v závěru extrémně vyližprdelní i na FFko, je další hřebíček do rakve tohohle nepovedeného pokusu o horror. Škoda, začátek byl fajn. A jelikož ze zajímavé vědmy Inočky se postupně stává směšná karikatura, nejzajímavější postavou filmu je pro mě žoviální "strýček" Valerij, který za hrst dolarů dokáže zařídit například hon na jelena s kalašnikovem, nebo který po pár stakanech vodky nemotorně zatancuje pro pobavení turistů i ruského kozáčka, ač sám je Ukrajinec. ()

Earl_23 

všechny recenze uživatele

Ghoul nemá absolutně nic - hororovou atmosféru, příběh, režii, ani nic dalšího, co dělá horor hororem. Teda dobrý horor. Jákl mě už podruhé naprosto, ale naprosto zklamal a do třetice už - děkuji - nechci. ()

Beastmaster4 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to snad nemohlo bejt myšlený ani vážně nebo natočený s vědomím, že z toho bude něco úspěšnýho. To je tak možná úspěšnej "šit" :-D ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Banda klasických hororových charakterů přijíždí na opuštěnou chatu kdesi v ukrajinských lesích. Tam se vesele opíjejí, souloží, brouzdají na internetu a pořád si na něco stěžují. A jen velmi výjimečně se stane něco, co Vás vytrhne z nudy a donutí zpozornit. Ale abych snímku jenom nekřivdil, musím poznamenat, že ve velmi vzácných okamžicích má parádně budovanou atmosféru. Nicméně po hororu The Lazarus Effect se i Ghoul řadí ke snímkům, u kterých velmi zamrzí naprosto promrhaný potenciál dané látky. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Já nikdy nebudu fanda roztřepané kamery. Ale je fakt, že čas od času mi to neuškodí. Naopak od Karentény (2008), kterou jsem viděl nedávno, tak jsem si užil Ghoul více. Chápu, že tohle nemusí být pro náš národ zcela po chutí. Téma kanibalů není jednoduché a found-footage tady u nás taky asi nikdo netočí. Přesto Ghoul dokázal zaujmout svým příběhem, který je vyprávěn svižně, bez přidané omáčky a zakončí to asi jak všichni čekáte. Nechybí brek a křik do kamery. Za mě jsem docela rád, že jsem si doplnil další český počin a vcelku jsem se u něj i bavil. Rozhodně lepší než prastarý kult čarodějnice z Blair Witch. Tohle má navíc českou stopu. (50 %) ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Dost nepříjemná záležitost... a kupodivu vážně povedená. Jákl má dokonale nakoukané zahraniční snímky, a tak má Ghoul pouze jednu výtku - vše už jsme viděli někde jinde. Kdyby to byl americký horor, asi bych uvažoval i o 3*, protože ruku na srdce, ty samoúčelné lekačky občas nebyly ani moc strašidelné, ale díky agresivnímu zvuku stejně vystrašily. V každém případě jsem se bál hodně a na tenhle horor můžeme být patřičně pyšní. V životě bych nepoznal, že jde o českou tvorbu. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Záhada Blair Witch má už asi tak 1000 potomkov. A v tom je práve zásadný problém hororu Ghoul. Ale treba hneď dodať, že je to jediný problém. Ghoul totiž jednoznačne patrí medzi tie vydarenejšie "kópie". Neprináša síce v rámci žánru roztrasenej kamery absolútne nič nové (nové už bez tak v tomto žánri nikto nečaká), ale je presne tým, čím byť má. Má neblbú zápletku, prepojenosť na reálne udalosti, ideálne prostredie, neokukané ksichty a všetko drží pokope vďaka slušnej atmosfére. Český pokus, ktorý v ničom nezaostáva za americkou produkciou. Povedal by som, že väčšine americkým pokračovateľom odkazu BW dáva v určitých ohľadoch na prdel. ()

Reklama

Reklama