Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Ketri 

všechny recenze uživatele

Opravdu důstojné pokračování Kubrickovy práce. Jen ten závěr působil jako opravdové sci-fi. Že by Big Bossové složili zbraně, odložili své sobecké zájmy a žili šťastně a v míru /a pokud nezemřeli žíjí tak dodnes/? Chápu, že v husté atmosféře studné války byl tento film povzbuzením, ale mám pocit, že čím více se někteří lidé snaží těm "bossům" (a nejen jim) naznačovat, že by mohlo vše špatně skončit, tím více nechápou a nechápou. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

1984, LA, produkce - na pracovni schuzce ohledne planovani novych filmovych projektu si producenti pro inspiraci trochu prihnuli/pripudrili/priinhalovali a pri pohledu z terasy na hvezdnou oblohu se shodli, ze ani jeden z nich vlastne vubec nepochopil vesmirnou oddyseu od kubricka. a vubec, jak by to asi vypadalo bez opic, zato vsak s jasnym dejem a standartnimi dialogy? moc dobre asi ne, minimalne by to vsak mohlo pritahnout milovniky originalu, ochotnych donekonecna spekulovat o vyznamu obelisku a zaverecne trippy sceny. a kdo to napise/zreziruje? v budove studia uz skoro nikdo nebyl, byla pulnoc. vratny, ktery nadsenym producentum pomahal s hledanim (musime ho najit jeste dnes!) zaslechl podivny zvuk, vychazejici z popelnice pred striznou. popelnici otevrel a za krk vytahl petera hyamse, v nemz ten nejstrizlivejsi z producentu poznal rezisera svetoznamych trhaku jako soudni dvur a kozoroh 1. behem chvile bylo vse ujednano, hyams mel napsat scenar i rezirovat. pri odchodu z budovy se jeste otocil, sundal si z hlavy slupku od bananu, dal si ruku na srdce, zahledel se kamsi do dali a pravil "mam vizi, vizi skveleho pokracovani, ktere bude nejen zcela odlisne od originalu, ale ktere jej zastini. stane se novym meritkem pro posuzovani filmu. a nekde v dali, jako zamlzene a ve snu, vidim jakesi nezretelne postavy prebirajici oscara. panove ted to vidim zcela jasne, ty postavy jsme my...". jeste tehoz roku byl film hotov, neuspel vsak ani u fanousku kubrickova filmu, ani u nikoho jineho. peter hyams byl znicen, nejen ze nedostal oscara, ale rozesla se s nim zena a zacal pit. pri jedne toulce chudinskou ctvrti mesta s lahvi v ruce spatril uz lehce schatraly kostel. otevrel tezka vrata a zamiril si to rovnou do zpovednice. "otce, muj zivot nestoji za nic. muj film 2010, do ktereho jsem dal vsechno, je propadak. co mam delat?" farar na nej ustarane pohledl a rekl "vite pane hyamsi, 2001 je muj oblibeny film a na pokracovani jsem se docela tesil. bohužel vas však musim zklamat, nijak me nenadchl.“hyams do sebe nalil mocny hlt koralky „ale proc! to není mozne, ten film je prece dokonaly, ma zabavne dialogy, jasny dej, happyend, skvele triky a.“ „dost!“ prerusil hyamse farar.“mam toho uz dost. stupidni dialogy, slabomyslny pribeh, nulova atmosfera a samoucelne zakomponovani politiky. triky, ano, ma to moc pekne triky, ale to uz byly i v kubrickove o mnoho let starsim filmu, navic s nesrovnatelne lepsim designem. ne, na tohle opravdu nemam naladu. vite co? bezte pryc, vypadnete a uz se tady neukazujte!“ ()

Reklama

ed_wood 

všechny recenze uživatele

Ako samostatný film by to bolo veľmi príjemné sci-fi, lenže ako pokračovanie Kubrickovho eposu je to slabé, takmer neporovnateľné. Hyamsova odysea tesne nadväzuje na prvú časť, ktorú ste ale pokiaľ nemali možnosť vidieť (čo je veľká chyba), nevadí, pretože v úvode je obsah "jednotky" v kocke zhrnutý, a môžte si jednu hviezdičku kľudne pridať. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tohle NENÍ pokračování Kubrickovy filozoficko-alegorické 2001: Vesmírné odyssey. Tohle je filmové zpracování druhého dílu Clarkovy knižní série, která se mu zrodila v hlavě právě při realizaci filmové 2001čky. Tím pádem je 2010 nikoliv jinou ligou, ale především jiným sportem než 2001. Je to klasické, clarkovsky intelektuální a přímočaré sci-fi. A je vlastně velmi dobře zvládnuté, i když se v mnohém (zejména v designu) přiživuje na Kubrickovi. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Přes úpornou snahu se mi z hlavy nepodařilo na dvě hodiny vytěsnit povědomí o existenci Kubrickova meisterwerku, načež bylo obtížně snobsky neohrnovat noc nad „ne až o tolik lepšími“ triky, myšlenkovou plytkostí a častou doslovností (v závěru je dokonce vyřčena nejpravděpodobnější „funkce“ monolitu). Nicméně, obdivuji Hyamsovu tvrdohlavost a dobře si uvědomuji, že vzhledem ke svým možnostem natočil pozoruhodný film, který nejvíce trpí tématickou rozvětveností. Země žhne stále trvající (a ne již tak) studenou válkou, posádka složená z Američanů nehovořících rusky a Rusů hovořících anglicky řeší vzájemnou nevraživost, HALovy psychologické hry a řadu problémů rázu technického, případně metafyzického (Dave Bowman ještě neřekl své sbohem). Vzniklo stylově čisté, bohužel obsahově přeplácané sci-fi, jež postrádá „nadsmyslové“ scény dvatisícejedničky, ale zároveň elegantně krouží kolem svých hloupějších žánrových spřízněnců. Zajímavé je složení posádky (Helen Mirren jsem nepoznal vůbec, Jana Třísku okamžitě), zajímavá je i pointa, která vám rozžhaví mozkové závity obzvlášť při znalosti originálu (byl poslední záběr symbolem kompletně nového začátku?), cokoliv sebezajímavějšího ovšem nezvrátí fakt, že i kdyby třeba vznikla Třetí, Čtvrtá a Pátá, Vesmírná odysea bude navždy jenom jedna. 70% Zajímavé komentáře: tron, 902 10 ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se ve státech USA – Nové Mexiko, Kalifornie a D.C. (Varan)
  • S natáčením filmu začal režisér Peter Hyams ihned po vydání stejnojmenné knihy Arthura C. Clarka. Samotný děj se v některých bodech od knižní předlohy liší. (Olík)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno