Reklama

Reklama

Červený trpaslík

(seriál)
  • Velká Británie Red Dwarf
Trailer
Velká Británie, (1988–2020), 36 h 11 min (Minutáž: 25–90 min)

Kamera:

Ed Moore, Ian Adrian

Hrají:

Chris Barrie, Craig Charles, Danny John-Jules, Norman Lovett, Robert Llewellyn, Robert Bathurst, Mac McDonald, Mark Williams, Clare Grogan, Hattie Hayridge (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(74)

Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky. Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (1 711)

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za tenhle legendární britský sitcom vděčíme dvěma talentovaným scénáristům, Robovi Grantovi a Dougovi Naylorovi, kteří krátce po odvysílání první série začali příběhy posádky Červeného trpaslíka vydávat i knižně. Šťávu, tedy bonmoty a sarkastické poznámky, dodával seriálu zejména druhý z nich.Televizní diváci ale stejně ocení především hrdiny, které znají z obrazovky. Ze všech herců se stali uznávané televizní hvězdy a Červený trpaslík je považován za nejúspěšnější vývozní artikl BBC. Jednotliví členové posádky představují dokonalé protiklady, které spolu musí vyjít na malém uzavřeném prostoru, z čehož vzniká nekonečné množství konfliktů. Autoři seriálu velmi dobře znají soudobou fantazy a sci-fi literaturu a seriál se dá považovat za humorného průvodce žánrem, oblíbenými tématy a rekvizitami sci-fi literatury a filmu. Fanoušci dokážou vystopovat odkazy na S. Kinga nebo R. Bradburyho a řadu další. Seriál se stal kultem a je jen škoda, že jeho výroba nepokračovala. Až do posledního dílu poslední série si zachoval mimořádně vysokou úroveň. Jeden ze dvou seriálů, které hodnotím 100 %. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První série: 75% Druhá série: 80% Třetí série: 90% Čtvrtá série: 75% Pátá série: 80% Šestá série: 80% Sedmá série: 75% Osmá série: 65% Devátá řada: 70%/// Jak to říct upřímně... Červený trpaslík mě nikdy nezaujal natolik, abych ho hledal v programu, nebo ho snad sháněl po kamarádech. Až když jsem dlouho neměl co dělat a bylo mimo seriálovou sezónu, rozhodl jsem se ho přece jen zkouknout. Dokonce jsem si ho sehnal s dabingem, což je věc, kterou bych jindy neudělal, ale dabing Trpaslíka se prý svojí kvalitou dá přirovnat k Simpsonům... Není to lepší ani horší, jde to svojí cestou. To musím i uznat. Jeden díl jsem viděl v originále i s dabingem a pokaždé jsem se zasmál něčemu jinému. Seriál samotný se často opakuje, ale než mě to začalo iritovat, byl konec. 70 % ()

Reklama

Aknah 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Červený trpaslík už patří mezi klasiku a jasnou kvalitu. Možná ten britský humor někomu nesedne, ale každopádně ty díly jsou nadupaný zábavou a dobrým vtipem. Ono stačí jak to hraje Rimmer, jak vypadá Kryton, jaký má hlášky Kocour a v neposlední řadě, jak se chová Lister. Tohle je partička k popukání aneb Do kosmu! Nejlepší seriál všech dob, který se neohraje a zaručeně pobaví ! U ničeho jsem nezažila aby každý díl byl originální po 8 sérií, kdo to trumfne? ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak se mohlo něco jako "Červený Trpaslík" stát kultem? Tak tuhle otázku si po zhlédnutí jednoho náhodného dílu pokládala taky. Vždyť je to sci-fi s nulovými efekty, ujetým dějem, o trhlosti postav ani nemluvě... Nicméně stačily dva dobré díly a bylo to.;-) Sympatický volnomyšlenkář milující kari, ctižádostivý suchar, android s uklízecím symdromem, metrosexuální tvor vyvinutý z kočky a palubní počítač s IQ 6000, což je asi jako IQ šesti tisíc učitelů tělocviku... Cožpak je možné někoho z nich nemilovat?:-) Asi ano, ale to rozhodně není můj případ. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Skvělej humornej SF seriál. Nejlepší postava samozřejmě Arnie Rimmer, který je mnohdy mnohem zábavnější, reálnější i lidštější, než jeho opak Dave Lister. Stejně tak mi přišli oba představitelé těchto rolí, a to hlavně v dílu, kdy si Rimmer a Lister prohodí těla. Craig Charles oproti Barriemu vůbec nedokázal toho Rimmera v Listerově těle zahrát, zatímco Lister v Rimmerově těle byl dokonalý. A ta Arnieho důležitost pro zábavný děj se krásně ukáže v sedmé sérii, kdy je Arnie nahrazen Kočanskou a je prostě vidět, že to nefunguje. Že Kočanská není tak excentrickou postavičkou, aby dokázala nahradit Rimmera (kdo by taky byl?). Sedmá série je nejslabší a naprosto nudná a trapná a to jak svým neustálým kopírováním předchozích ať už hlášek nebo humorných situací tak i dějem o ničem. Arnie se vrátí zase v osmé sérii a pak už se to postupně zase zlepšuje, i když ta lehkost vtípků a vlastně vrozená humornost jako v prvních šesti sériích už tomu chybí. Až do 37 dílu (Nachystejte květináče) je to nejlepší humoristický SF seriál, jaký kdy kdo natočil. Následných sedm dílů nestojí ani za ty titulky a posledních osm je opět dost kvalitních. ()

Galerie (224)

Zajímavosti (176)

  • Danny John-Jules (Kocour) se snažil co nejméně od začátku seriálu mrkat, aby tak napodobil normální kočky. (HyenaSheep)
  • Když Patrick Stewart, představitel kapitána Jean-Luc Picarda v seriálu Star Trek: Nová generace (od r. 1987), viděl poprvé Červeného trpaslíka, chtěl okamžitě volat svým právníkům. Byl přesvědčen, že se jedná o "vykrádačku" Star Treku. Když se však přistihl, jak se jednotlivým scénám nahlas směje, rozmyslel si to. (SONY_)
  • Arnold Rimmer (Chris Barrie) skládal astronavigační zkoušku celkem 10krát, ale nikdy neuspěl. Většinou poté strávil víkend vzlykáním v kredenci. (Zbranicus)

Související novinky

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Casablanca na indický způsob

Casablanca na indický způsob

21.08.2007

V seriálu Červený trpaslík je scéna, kde si tvůrci dělají legraci z toho, kam to ve vzdálené budoucnosti může kinematografie dotáhnout. Kromě zmíněného pokračování Pátku třináctého, části 1648, je… (více)

Reklama

Reklama