Reklama

Reklama

Mafiáni

  • Česko Gangsteři (více)
Trailer 1
USA, 1990, 146 min (Alternativní 140 min)

Režie:

Martin Scorsese

Předloha:

Nicholas Pileggi (kniha)

Hrají:

Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Mike Starr, Frank Vincent, Chuck Low, Catherine Scorsese, Charles Scorsese, Debi Mazar (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Vždycky chtěl být gangsterem – znamenalo to pro něj víc než být prezidentem... Mafiáni patří k vrcholným dílům ve filmografii hollywoodského velikána Martina Scorseseho a představují jedinečnou kroniku ze světa newoyorské mafie a podsvětí. Děj pokrývá tři dekády v životě gangstera s reálným předobrazem Henryho Hilla (Ray Liotta). Ten měl odjakživa jediný sen – stát se jedním z gangsterů, kteří v 50. letech vládli celému Brooklynu. Na dráhu newyorského organizovaného zločinu se proto vydává už jako dospívající kluk, když začne vypomáhat se špinavou prací na místním parkovišti, které mají pod palcem italští mafiáni. Postupně si dokáže získat jejich přízeň a důvěru, později ho pod svá křídla vezme Jimmy Conway (Robert De Niro), jeden z největších a nejobávanějších lupičů ve městě. Společně se zrůdně psychopatickým násilníkem Tommym DeVitem (Joe Pesci) zosobňují obávanou trojici kriminálníků, kteří se neštítí žádné špinavé práce od loupežných přepadení, vydírání až po zběsilé zabíjení. Všichni tři ve zběsilém tempu zdárně stoupají ve strukturách mafie a zdá se, že jejich pozice nemůže nic ohrozit. Úspěšný Henry se ožení s krásnou židovskou dívkou Karen, ale dál si užívá divokého života ve víru nekonečných večírků, kokainu a krásných milenek. Největší loupež v dějinách města ale vzbudí pozornost FBI, kvůli nežádoucímu rozruchu kolem případu Jimmy postupně ztrácí nervy, Tommy příliš riskuje a Henry hledá cestu ven. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 041)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší mafiánský film devadesátých let. Mafiáni mají všechny ingredience dokonalého filmu. Vynikající scénář, hudební doprovod, který je známý jako film sám a herecký výkon nezapomenutelných osob - obzvláště De Nira a Pesciho. Co se týče Liotty, jedná se o jeho životní roli. Scorsese udělal mafinský svět s takovou láskou, s jakou udělal Francis Ford Coppola svět Kmotra. Zatímco jeden si může pamatovat všechny dialogy Kmotra, druhý zase odvykládá jakoukoli pasáž z Mafiánů. Mezi takové lidi se řadím i já. Dokonalý film. Nejlepší film Martina Scorseseho. Go home and get your fucking shine box. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Co se sakra stalo? Upřímně jsem se těšil, až uvidím ony hojně citované, skvělé, nedostižné Goodfellas. A ono mě to nijak zvlášť nevzalo. Vývoj postavy? Kdybych dokázal říct, co víc bych ještě chtěl, potěšilo by mě to samotného víc než nějakého zarytého uctívače, který mě bude za tyhle řeči chtít popravit. Anyway, když opominu katastrofální/ický český dabing, ve kterém hned tři vedlejší postavy mluvil tentýž člobrda, tak kromě skvělého Joea Pesciho jsem neviděl nikoho, kdo by si zasloužil moje uznání nebo sympatie. Jinak mi z většiny postav zůstal pocit typu "no tak teda nezapomínáte, a co jako?" Mnohem líp mi seděl Donnie Brasco... 60% ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

“Správňácká” cesta gangstera od hladovýho kluka, v obletovanou autoritu až po ufetovanýho rozsypance, v rukou zlatého tvůrce původem přímo z newyorské Malé Itálie - tak co víc chcete :) Scorsese provádí skrz ten sexy svět, který je pevně vystavěný na principu respektu, protislužeb, pouliční moci, přátelství a kódu mafie, tedy než se celý zbortí a udělá z vás nýmanda, ubojenou krysu bez špetky hrdosti. Výčet předností je tu víc než jasný a milionkrát zmíněný, já extra cením ten humor a hravost i přes svůj drsný a supervážný předmět (předzvěst Vlka). "All of the bonhomie and good times are a lie: mobsters are friendliest just before the hit, or the FBI sellout." ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Scorseseho filmů. Propracovaná mafiánská sága ho opět dala dohromady s De Nirem, který těžko zklame. Velice vyčnívá Joe Pesci, který podobnou roli pak ještě zahrál v Casinu. Nejlepším filmem to ovšem je i ve filmografii Raye Liotty a Lorraine Braccové. Nominace na Oscara za film, režii, scénář a střih a pro Braccoovou, Pesci ho za vedlejší roli získal. V Británii byl film oceněn za nejlepší film, režii a scénář a v Benátkách získal Scorsese Stříbrného lva za režii. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Po prvni projekci jsme hodnotil tremi hvezdickami, ale ted jsem to po delsi dobe videl v originale a naprosto jsem si to vychutnal. Scorsese je prebornik na mafianske filmy a kdyz obsadi sve "ovecky" De Nira a Pesciho - ktery za tohle dostal Oscara zaslouzene -, tak je to sazka na jistotu a vysledek na sebe nenechal dlouho cekat. Marty obsadil do hlavni role ne prilis znameho Raye Liottu, ktery mi zprvu dost vadil, ale potom jsem si zvykl. 8/10 ()

Galerie (134)

Zajímavosti (153)

  • Když Karen (Lorraine Bracco) míří na Henryho (Ray Liotta), v zásobníku nejdříve náboje nejsou a pak najednou jsou. Karen navíc drží svou pistoli v jednotlivých záběrech jinak. V detailním záběru je také vidět jiná zbraň než v záběrech z větší vzdálenosti. (GreatestFan)
  • Pracovní název filmu byl „Chytrák“, v originále „Wiseguy“. (GreatestFan)
  • Přibližně v 45. minutě filmu je napravo v záběru vidět kameraman. (GreatestFan)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Zemřel herec Ray Liotta

Zemřel herec Ray Liotta

26.05.2022

Ve věku 67 let zemřel herec Ray Liotta, známý například z filmů Mafiáni, Identita, Kokain nebo Země policajtů. O smrti herce informoval server Deadline, podle kterého herec zemřel poklidně ve spánku.… (více)

Reklama

Reklama