Reklama

Reklama

Mafiáni

  • Česko Gangsteři (více)
Trailer 1
USA, 1990, 146 min (Alternativní 140 min)

Režie:

Martin Scorsese

Předloha:

Nicholas Pileggi (kniha)

Hrají:

Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Mike Starr, Frank Vincent, Chuck Low, Catherine Scorsese, Charles Scorsese, Debi Mazar (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Vždycky chtěl být gangsterem – znamenalo to pro něj víc než být prezidentem... Mafiáni patří k vrcholným dílům ve filmografii hollywoodského velikána Martina Scorseseho a představují jedinečnou kroniku ze světa newoyorské mafie a podsvětí. Děj pokrývá tři dekády v životě gangstera s reálným předobrazem Henryho Hilla (Ray Liotta). Ten měl odjakživa jediný sen – stát se jedním z gangsterů, kteří v 50. letech vládli celému Brooklynu. Na dráhu newyorského organizovaného zločinu se proto vydává už jako dospívající kluk, když začne vypomáhat se špinavou prací na místním parkovišti, které mají pod palcem italští mafiáni. Postupně si dokáže získat jejich přízeň a důvěru, později ho pod svá křídla vezme Jimmy Conway (Robert De Niro), jeden z největších a nejobávanějších lupičů ve městě. Společně se zrůdně psychopatickým násilníkem Tommym DeVitem (Joe Pesci) zosobňují obávanou trojici kriminálníků, kteří se neštítí žádné špinavé práce od loupežných přepadení, vydírání až po zběsilé zabíjení. Všichni tři ve zběsilém tempu zdárně stoupají ve strukturách mafie a zdá se, že jejich pozice nemůže nic ohrozit. Úspěšný Henry se ožení s krásnou židovskou dívkou Karen, ale dál si užívá divokého života ve víru nekonečných večírků, kokainu a krásných milenek. Největší loupež v dějinách města ale vzbudí pozornost FBI, kvůli nežádoucímu rozruchu kolem případu Jimmy postupně ztrácí nervy, Tommy příliš riskuje a Henry hledá cestu ven. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 040)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Scorseseho filmů. Propracovaná mafiánská sága ho opět dala dohromady s De Nirem, který těžko zklame. Velice vyčnívá Joe Pesci, který podobnou roli pak ještě zahrál v Casinu. Nejlepším filmem to ovšem je i ve filmografii Raye Liotty a Lorraine Braccové. Nominace na Oscara za film, režii, scénář a střih a pro Braccoovou, Pesci ho za vedlejší roli získal. V Británii byl film oceněn za nejlepší film, režii a scénář a v Benátkách získal Scorsese Stříbrného lva za režii. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Pokud si pamatuji, tak jsem nikdy (na rozdíl od Henryho Hilla) nechtěl být gangsterem s možností beztrestně parkovat u hydrantu. Henryho však (na rozdíl ode mne) bavil život plný krádeži, rozhazování uloupených peněz a příležitostných vražd, který v tomto snímku Scorsese svým typickým způsobem převyprávěl. Někdo tím může být unešen, ale já to nejsem. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Mafiáni se stali legendou po právu. Scorsese nám ukazuje tehdejší zločinecké poměry bez zbytečných příkras, věrohodně, za vydatné pomoci typologicky perfektně obsazených herců a rozmanitého soundtracku, buduje dobovou atmosféru a pomáhá nám takřka dokonale porozumět specifické nátuře členů i vnějších stoupenců italské mafie. To vše pochopitelně zabaleno do formálního mistrovství, díky němuž nemá divák sebemenší možnost, aby třeba vinou vlastní chvilkové nepozornosti vypadl z perfektně sladěného rytmu, který dirigent Scorsese zkušeně diktuje prostřednictvím zmíněného soundtracku (kvůli hudbě bych chtěl tu doby tak moc zažít :), famózních herců (ústřední dvojice válí, Pesci nasazuje korunu) a skvělého scénáře, který staví hlavního hrdinu do konfliktu nejprve s morálkou (jeho otec), poté s rodinným životem a nakonec i proti svým, přičemž nepřestává gradovat a uchvacovat svou psychologickou věrohodností.. A zároveň je to soustavně nesmírně vtipné a vynalézavé (stop-motion, kterým se později inspiroval například Steven Soderbergh; chvílemi až groteskní, ale vždy relevantní násilí; cool kamerové jízdy v interiérech, přesouvání pozice vypravěče podporující komplexní vývoj příběhu). Casino mám sice radši, ale už Goodfellas se k dokonalosti drze a suverénně přibližují. 90% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších životopisných filmů - 100 Greatest Biography Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Dobrý, ale pro mne ne tak silný snímek o americké mafii, jako byla Coppolova série Kmotra, nebo Leoneho Tenkrát v Americe. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ynCjlwFP-vk ()

castor 

všechny recenze uživatele

Scorseseho rozmanitá tvorba pokračovala také v devadesátých letech. A znovu u toho byl Robert De Niro. Gangsterský žánr posunul mísením humoru, mužských rituálů a každodenního strachu zase k trochu dle mého „snesitelnější“ poloze. Legendární Martin Scorsese tak znovu ukázal, že patří k nejpreciznějším filmařům posledních třiceti let a opětovně prokazuje svůj jedinečný cit pro filmové vyjadřování. Svět organizovaného zločinu je v jeho podání až nezdravě přitažlivý, znovu upozorňuje na násilí a moc peněz, sedl mi protentokrát podstatně víc než třeba rozmáchlý gangsterský epos Tenkrát v Americe Sergia Leoneho, i když (a už vidím ty šklebící se grimasy) ani jiné Scorseseho gangsterské výlety mi moc radosti neudělaly (nejlépe mi tak z toho vychází třetí v řadě – Brian De Palma). Mozaika o tom, jak se newyorský gangsteřík vypracuje na mocného muže mafie, nicméně skutečně dýchá. Ďábelský Joe Pesci!! ()

Galerie (134)

Zajímavosti (152)

  • Tommy DeSimone, ve filmu ztvárněný jako Tommy DeVito (Joe Pesci), byl FBI prohlášen za mrtvého v roce 1990, ve stejném roce, kdy vznikl film Mafiáni. Jeho tělo se nikdy nenašlo, FBI se domnívala, že bude na tzv. Mafiánském hřbitově na hranici Brooklynu a Queensu v blízkosti mezinárodního letiště J. F. Kennedyho, kde bylo také v roce 2004 nalezeno tělo Alphonse "Sonny Red" Indelicata a těla Philipa Giacconeho a Dominicka Trinchera, což byli tři capo Bonnano crime family. Jejich vražda se objevuje ve filmu Krycí jméno Donnie Brasco (1997). (ČSFD)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Zemřel herec Ray Liotta

Zemřel herec Ray Liotta

26.05.2022

Ve věku 67 let zemřel herec Ray Liotta, známý například z filmů Mafiáni, Identita, Kokain nebo Země policajtů. O smrti herce informoval server Deadline, podle kterého herec zemřel poklidně ve spánku.… (více)

Reklama

Reklama