Reklama

Reklama

Titanic

  • Česko Titanic 3D (více)
Trailer 1
USA, 1997, 194 min (Alternativní 187 min)

Obsahy(1)

V dubnu 1912 vyrazila luxusní zaoceánská loď Titanic z Anglie na svou první, a bohužel i poslední plavbu. Své pasažéry ale do cíle cesty nikdy nedovezla – narazila na ledovec a klesla pod hladinu. Tím začalo drama největší námořní katastrofy v dějinách lidstva. V ledových vodách Atlantiku skončilo mnoho životů a osudů. Mezi nimi byla i jedna láska, která vlastně ani pořádně nezačala. Americký velkofilm v režii Jamese Camerona, oceněný jedenácti Oscary®, katapultoval mezi nejzářivější hvězdy Hollywoodu oba představitele hlavních rolí – Kate Winsletovou a Leonarda DiCapria. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (363)

  • Na natočení některých scén, kdy se valí voda, měl štáb jenom jeden pokus, protože voda ničila interiér i nábytek. (don corleone)
  • Pro složení hudby k filmu chtěl James Cameron najmout zpěvačku Enyu. Ta ale odmítla a tak byl najat James Horner, který s ním pracoval už na filmu Vetřelci (1986). Při dokončovacích pracích na Vetřelcích se Cameron a Horner údajně pohádali, a tak byl hudebník překvapen nabídkou. Důvod, proč na něm Cameron trval, byla údajně práce na filmu Statečné srdce (1995), která jej přesvědčila. Některé pasáže znějí však záměrně, jako by je složila Enya. (don corleone)
  • Premiéra filmu musela být odložena o půl roku, protože výroba speciálních efektů trvala déle, než se plánovalo. (don corleone)
  • James Cameron trval na tom, že nechce během filmu žádnou písničku, dokonce ani při závěrečných titulcích. Avšak James Horner se Céline Dion tajně natočil píseň „My Heart Will Go On“ a pustil Cameronovi demo. Skladba posléze vyhrála Oscara. (don corleone)
  • Kresba, kterou postava Jacka (Leonardo DiCaprio) nakreslila, byla ve skutečnosti prací Jamese Camerona a jsou to i jeho ruce, které jsou v záběru vidět. Nakreslil i všechny ostatní kresby v Jackově složce. (don corleone)
  • James Cameron se zúčastnil natáčení podmořských záběrů skutečného Titaniku. Strávil tak s lodí více času, než původní pasažéři. (don corleone)
  • Keby 56-karátový modrý diamant osadený v bielom zlate naozaj existoval, mal by hodnotu viac ako 500 miliónov dolárov. Pri nakrúcaní bola použitá rekvizita za 9,400 dolárov. (krasomama)
  • Keď James Cameron navrhol Kate Winslet, žeby chcel pre postavu Rose zafarbiť jej vlasy na atypickú červenú, nadšene súhlasila. Sama sa ale vyjadrila, že zbaviť sa po natáčaní tejto farby a vrátiť sa späť k svojej prirodzenej blond jej trvalo viac ako dva roky. Preto vo všetkých ďalších filmoch ako Romance a cigarety (2005), Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004) či Koleso zázrakov (2017), kde sme ju taktiež mohli vidieť v červených vlasoch, si už Kate žiadala parochňu. (matthew.17)
  • Narazenie do ľadovca trvalo presne 37 sekúnd. Tá istá doba ubehla aj vo filme. (ČSFD)
  • Rozpočet na film Titanic bol vyšší ako cena samotného Titanicu. Pôvodne predstavoval 135 miliónov dolárov, ale dva mesiace cez plán si tvorcovia vyžiadali od Paramount Pictures dodatočných 65 miliónov dolárov výmenou za americké distribučné práva. (slord)
  • Titanic dal postaviť najznámejší americký bankár pred prvou svetovou vojnou J.P. Morgan. Pôvodne sa mal zúčastniť aj prvej plavby, ale nakoniec pre chorobu necestoval. Jeho rezervované izby B52, B54 a B56 obsadili Caledon Hockley (Billy Zane), Rose Dewitt Bukater (Kate Winslet) a Ruth Dewitt Bukater (Frances Fisher). Morgan si týmto rozhodnutím zachránil život, ale predĺžil ho iba o rok, nakoľko už v roku 1913 zomiera počas spánku v talianskom meste Rím a to vo veku 75 rokov. Jeho majetok bol v deň smrti odhadovaný „iba" na 80 miliónov amerických dolárov, nakoľko po potopení Titanicu, zasiahla jeho dcérsku spoločnosť White Star Line finančná katastrofa. Po zverejnení výšky majetku najbohatší muž sveta John D. Rockefeller poznamenal: "Myslím, že nebol ani bohatý muž." Majetok zdedil syn. (MFJD)
  • Automobil, ktorým prišla Rose (Kate Winslet) do prístavu, bol Renault Enclosed Limousine z roku 1912. (Raccoon.city)
  • Deň pred zrážkou s ľadovcom sa mala konať skúška rýchlosti spúšťania záchranných člnov na Titanicu. Zrušili ju. (Raccoon.city)
  • Titanic je jediným zaoceánskym parníkom, ktorý sa kedy potopil po zrážke s ľadovcom. (Raccoon.city)
  • Na lodi oslavovalo medové týždne až 13 párov. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

18.01.2024

Warneři si nejspíš připíšou další hit, alespoň po kvalitativní stránce. Do nového filmu se jim totiž podařilo zlákat samotného Leonarda DiCapria. Co je ale přednější - od Scorseseho přechází DiCaprio… (více)

Reklama

Reklama