Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

sydney 

všechny recenze uživatele

Zajímavý seriál - zatím je na co se dívat. Nechybí mu napětí a ve spojení s dinosaury a jinou "havětí" je to pro mne oddychová záležitost, jejíž sledování nepovažuji za ztracený čas. Jsem zvědavá na pokračování druhé série, protože ta první byla ukončena nemilosrdným obětováním jednoho z hlavních hrdinů. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Hodnotím zhruba po 6 dílech, přičemž ten šestý ve mě vzbudil obrovský zájem sledovat dále. Je to takový průměr, něco ve stylu Hvězdné brány, resp. naprosto to stejné. jen jsou tam dinosauři místo Goauldů. Co je obrovské mínus jsou ty dosti slabé efekty, to mě tam trošku ruší a snižuje kvalitu a působí malinko amatérsky. Nicméně nápad s anomáliemi je velice dobrý. Co se mi líbí, ale i občas ruší jsou vtípky, které tady jsou. Na jednu stranu občas výborně zapadnou,a le občas nabourají atmosféru a zbytečně to sebezesměšňují. Některé věci jsou taky na zamyšlení - celkem málo početné komando - pár vojáčků ma takové ještěrky, neozbrojení výzkumníci si tam sami pochodují apod., ale to se snad zlepší. Každopádně je to takový průměrný seriál, na který se dá v pohodě koukat. A třeba se to časem i zlepší. Howgh! ()

Reklama

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Škoda nevyužitého potenciálu. Laciné triky , špatně zvolené lokace , nesouvislé vyprávění. Herci tady spíše jako že hrajou než aby se snažily něco řešit. Velká škoda - Jurský park mám rád a na seriál ( sice nesouvisející z Jurským parkem ) jsem se docela těšil už kvůli látce. Zvláštní jak to mohlo fungovat pod jiným dozorem - 2* nějak mě to v průběhu první série přestalo zajímat. ( Terra nova , je trochu podobná a mnohem líp vymazlená ) A AMERICKÝ kopián , to taky moc nenarovnal. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Primeval je takový malý televizní Jurský park. A to doslova. Velice průměrné efekty, absolutně neznámé tváře (snad až na Jacksona z Bratrstva neohrožených) a prehistorická zvěř na každém kroku. Docela svižný rozjezd se někde v polovině (3. epizoda) zasekne a seriál začne působit dojmem, že již divákovi nemá co nabídnout. Ovšem tento pocit trvá jen krátce, závěrečná (šestá) epizoda je jakýmsi čtyřicetiminutovým strhujícím finišem, kterému se nevyrovná většina nejen současné televizní produkce. Stejně jako v jiných, prehistoricky zaměřených výtvorech se divák dozví něco o životě nejrůznějších tvorů a i když získané informace nijak nevyužije, alespoň se dozví pár zajímavých faktů. Prý se natáčí druhá sezóna, já si nedokážu představit, jak autoři navážou na uzavřený děj té první. Zřejmě mají v rukávech pár es a já si na ně s radostí počkám. PS (27.02.2008): Po shlédnutí druhé řady přidávám čtvrtou hvězdičku, druhá řada byla prakticky bezchybná. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení s náběhem na 5* se změnilo díky slaboučké třetí sezoně na slabý průměr. První sezona: Nadšení. Potenciál, kvalita, postavy, vše spolehlivě přebíjí jinak slabé efekty. Krom toho scénáristé se odhodlají k opravdu drsnému cliffhangeru, který zajistí slušnou druhou sezonu (prakticky identickou s první). Druhá sezona: uklidnění po cliffhangeru následované slušnou zábavou. Bohužel následující cliffhanger už je trochu moc a je cítit trochu nedostatečná předvídavost scénáristů. Třetí sezona: Utrpení. Scénáristé šli do kytek stejně jako hlavní dějová linie a tempo, které zachraňovalo předešlé sezony. Naopak se představil "záporák od nás", čehož nebylo dostatečně využito stejně jako budoucnosti samotné. Z pohledu ukončeného seriálu lze říct, že Primeval měl našlápnuto stát se výjimečným počinem, ale v půlce cesty se autoři rozhodli, že na to prostě nemají dost odvahy a ani prostředků... Edit: ten half-restart už nemá cenu, takže od prvního dílu 4 sezony nesleduji. (seriál viděn do s04e01 včetně a v originále) ()

Galerie (368)

Zajímavosti (9)

  • Scény z období pozdního permu, do něhož se otevře anomálie v epizodách Leapin' Lizards (2007) a Future Foe (2007), se natáčely na Kanárských ostrovech. Zdejší porosty borovice kanárské rostoucí na vulkanickém substrátu se podle mnohých studií skutečně podobají ekosystémům z tohoto období mladších prvohor, jelikož tehdy probíhala na severní polokouli rozsáhlá sopečná činnost a navíc se i poprvé celosvětově rozšířily jehličnany. (Marasuchus17)
  • Produkce seriálu bylo po třetí sezoně zrušena, aby pak byla na dvě další dvě série opět obnovena a poté opět zrušena. Jeho dějová linie však pokračuje v kanadském spin-off seriálu Primeval: New World (od r. 2012). (Pod)
  • Vyobrazení většiny pravěkých zvířat je založeno na vědeckých poznatcích, nicméně tvůrci jim chtěli dodat jistou míru osobitosti, a tak mnohým z nich dodali vyšší inteligenci, než jakou mohla doopravdy disponovat. Ta se projevuje např. uvažováním zvířat o tom, koho sežrat nejdříve. Mimo to též tvůrci chtěli, aby vyhlížela o něco děsivěji, a proto mnohým z nich přidali pár znaků navíc (např. v případě gorgonopsida větší tělesné rozměry a čtyři šavlovitě zahnuté zuby místo dvou). Nejextrémnější jsou v tomto ohledu živočichové z budoucnosti, z nichž je nejikoničtější predátor z budoucnosti – fiktivní nelétavý obří dravý netopýr se zakrnělým zrakem a mimořádně skvěle vyvinutou echolokací. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama