Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává ve španělské části Harlemu. Carlito Brigante (Al Pacino) se vrací z vězení s pevným rozhodnutím, že definitivně skoncuje s obchodem s drogami a začne nový život. Potřebuje však pro začátek nějaké peníze, a tak začne pracovat jako šéf klubu svého známého. Po čase zjistí, že jeho okolí je mnohem zrádnější a nemilosrdnější, než si dovedl představit. To se týká nejen jeho rivalů, ale i bývalých kamarádů. Když ho jeho právník (Sean Penn), který ho dostal z vězení, požádá o pomoc, Carlito nemůže odmítnout, i když riskuje, že se nesplní jeho sen odjet se svou láskou Gail a začít znovu. (Vapet Production)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (689)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ne že by Carlito byl vyloženě nesympatická postava, ale zase jsem se nějak nemohl přinutit mu výrazně držet palce. Sice pořád opakuje, že "toho chce nechat", nicméně se neustále motá kolem fochu. Děje ve filmu zas tak moc není, hlavním kladem jsou herci. Al Pacino snad podobnou roli ani zkazit nemůže, Sean Penn ala Lennon zato předvádí jeden z lepších výkonů své kariéry. Vzato kol a kolem je to pro mne jen mírně nadprůměrný film. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď prekročíš určitú hranicu, nemôžeš sa už vrátiť späť.“ Dobre vyvážený film. Je v ňom tak akurát napätia (De Palma je expert na 10-minútové scény, kde prvých 9 minút tušíme, že sa chystá niečo strašné a krvavé a hrozne nebezpečné a v poslednej minúte sa to skutočne stane) a tak akurát dialógov, kde sa traja ľudia rozprávajú o živote a je to rovnako zaujímavé, ako keď dôjde k priestrelom hláv. A je radosť sledovať „mafiánske“ gestá počas dialógov, predovšetkým Pacina a Guzmána. Carlitova cesta je skvelý mafiánsky film, ale je to skôr taký pokojný epilóg k nim; kto bude čakať jazdu á la Mafiáni, bude sklamaný. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tentokrát mne De Palma nezklamal v tom nepříliš pozitivním smyslu - tedy natočil film, který odpovídá modelu, v jakém většinu jeho filmů vnímám. V Carlitovi všechno tak nějak funguje, ale funguje to také tak nějak šedivě, aby v té šedi nakonec zazářilo několik v pravdě geniálních scén. Vrcholem Carlitovy cesty je bezesporu virtuózně zrežírovaná honička na nádraží a k její dokonalosti nemá daleko ani několik dříve se objevivších momentů. Zbytek je tuhle dobrý, tuhle velmi dobrý, ale nikde vynikající. Při srovnání s jinou ikonickou gangsterkou od De Palmy, Scarface, musím na jednoznačného vítěze pasovat příběh Tonyho Montany, který si buduje vlastní pravidla a vlastní svět, v němž se cítim skoro tak dobře, jako v tom (nepřekonateném) kmotrovském. Výrazně komornější a intimnější Carlito obsazuje svět budovaný jinými filmy už v minulosti a ten po mě takovou přitažlivost nemá. 70% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Koepp .. Brian de Palma nikdy nebyl extratřída. Natočil sice tématicky podobné, přesto trochu jiné filmy o gangsterech než božské gangster trio Scorsese, Leone, Coppola. Co se ocenění týče, zůstal skutečně „jen“ čtyřkou, ale jeho snímky si určitě zaslouží stejnou pozornost, jako nejlepší díla zmíněných mistrů. Carlitova cesta je jedním z nich. Cesta o těžkém úniku před stínem minulosti, jenž je v téhle branži přeci jen černější než jakýkoliv jiný. Al Pacino zde fantasticky ztvárnil muže, jenž po 25 letech života v ulicích a kšeftování z drogami a 5 letech vězení vše věší na hřebík a poklidnou prací ve vedení klubu se snaží vydělat potřebný obnos na svůj malý sen.. Escape to paradise!“ Jenže ta cesta tam je tak nesnadná, když se vám do plánů pořád pletou bývalí „kolegové“, zkorumpovaný právník, otravný prokurátor a další individua Přesně vykreslená atmosféra, vyváženě kladný hrdina s mizernou minulostí a režisér jenž si určitě zaslouží pochvalu. To jsou hlavní klady nijak přelomového, ale určitě pozornosti hodného dramatu s hořkosladkým naplněním. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Beautiful. Po mistrovském kousku Scarface jsem očekával opět velkolepé dílo. Čekal jsem kultové přestřelky a drsné mafiánské prostředí - vše splněno. Silný příběh, silné obsazení v podání Al Pacina a Sean Penna. De Palma si umí perfektně pohrávat s herci, se vším pracuje do nejmenších detailů. Výkon obou hlavních ikon musím vyzdvihnout, protože právě oni udělali s Carlito's Way klenot v krimi žánru. Carlito's Way zvedá diváka ze židle. Devastující závěr. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (37)

  • Kvůli roli Davida Kleinfelda si Sean Penn hned na začátku natáčení oholil hlavu. (Caszidy)
  • David Kleinfeld (Sean Penn) žádá Carlita (Al Pacino) o pomoc při osvobození Tonny Taglialucciho (Frank Minucci) z vězení. Ačkoliv se záběr natočil téměř třicetkrát, Sean s ním stále nebyl spokojen a žádal další opakování. Režisér Brian De Palma odmítl, což vedlo ke vzájemné hádce. Jednalo se o jejich jedinou rozepři během celého natáčení. (Caszidy)

Související novinky

De Palma se vrací za kameru

De Palma se vrací za kameru

04.05.2017

Brian De Palma byl od 70. do 90. let filmařskou extratřídou, jíž vděčíme za Zjizvenou tvář, Neúplatné nebo Carlitovu cestu. Po Mission: Impossible ale začal trochu strádat a přišel o diváckou… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Reklama

Reklama