Reklama

Reklama

Hunger Games

  • USA The Hunger Games (více)
Trailer 5
USA, 2012, 137 min

Režie:

Gary Ross

Předloha:

Suzanne Collins (kniha)

Kamera:

Tom Stern

Hrají:

Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Liam Hemsworth, Willow Shields, Leven Rambin, Wes Bentley, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Dayo Okeniyi (více)
(další profese)

V ruinách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitol a dvanácti přilehlými kraji. V Kapitolu se každý rok koná klání s názvem Hunger Games, do kterého musí každý z krajů vyslat jednoho chlapce a jednu dívku. Šestnáctiletá Katniss Everdeen se dobrovolně nabídne, že ve hře zastoupí svou mladší sestru a musí se spolehnout hlavně na své instinkty, jelikož proti ní stojí protivníci, kteří se na souboj připravovali celý život. Má-li se ještě někdy vrátit domů do 12. kraje, bude muset v aréně, kde spolu soupeří boj o přežití s lidskostí a život s láskou, učinit ta nejtěžší rozhodnutí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (62)

Trailer 5

Recenze (2 085)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.6/10] | me: Mainstreamová zábava, ktorá neprináša vôbec nič nové. Divák dostane presne to čo videl v trailery, žiadné prekvapenia sa nekonajú a všetko ide v zabehnutých hollywoodskych líniach. Od prvej polovice sa mení na zbytočne sladkú gýčovú záležitosť z ktorej sa vytráca spirit a vynikajú logické chyby. Bez akýchkoľvek emócii je možne film dopozerať, vstať a ísť domov s pocitom zbytočne investovaných eur domov. Nevyužitý filmový potenciál. [2 a pol *] May the odds be ever in your favor. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako společenské podobenství a kritika reality show politováníhodně mimo (klasický syndrom pomýleného produktu: kritizuji sám sebe a nevím o tom), jako sci-fi beznadějně nepůvodní, jako akce bezzubé, jako drama pubertálně tupoučké... argument, že je to naprostý protipól Twilightu, neobstojí - jen proto, že je hrdinka "tvrdá a neústupná", že jsou režisér Ross a hlavně kameraman Stern na vyšší úrovni (syrové snímání to celkem povyšuje nad průměr) a že má příběh i jistý hlubší podtext - nestačí. Hunger Games jsou totiž podobně pozérsky tupoučké a nezávadně konzumní. Rád bych napsal, že tohle je Truman Show pro dospívající, ale pravda je taková, že tohle je všechno, k čemu se Weirův film kriticky vymezuje. Kdyby to aspoň fungovalo jako "prostá zábava". Ale nefunguje. Bez znalosti knihy je to zmatené, nedotažené a přecpané povinnými klišátky a stižené hodně podvázanou imaginací. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

"Hladové hry", při kterých se nikdo nenajedl. Při sledování této bezpohlavní nudy by zjevně římský lid jen znuděně zívl, ukázal palec dolů, otočil se na patě a šel raději šukat. Osobně nechápu, proč se vůbec tvůrci pouští do práce na tomto filmu, když ani nejsou schopní ukázat explicitní smrt dítěte (což je problém, když se tam navzájem zabíjí jen děti), které se ocitlo v novodobé gladiátorské aréně, kde je téma číslo jedna: "kdo chcípne poslední". Současný trend je takový, že veškerým filmům se přiškrcuje stopáž, ale tento film je překvapivě totálně přepálený, ač nemá prakticky co říct a je pro děti do 14 let. Jestli si tvůrci mysleli, že dospělý člověk se vcítí do dvanáctiletého dítěte a bude mu fandit, aby uteklo před jinými parchanty, kteří už nemají koule jen na ozdobu, šeredně se pletli. Já například chtěl, aby tam chcípli úplně všichni, proto ty pokusy o emocionální úmrtí dvanáctileté krávy, tak nějak nevycházely (a troufám si tvrdit, že jsem v tom nebyl sám). Přetrpěl jsem hodinový "výcvik" a pokus o zrcadlo dnešní konzumní společnosti, ačkoliv jsem to chtěl třikrát vypnout, ovšem, chtěl jsem si počkat na závěrečné "hry", které byly mimochodem ještě horší (nudnější). To bych si snad raději pustil curling, když by tohle běželo na ČT4 sport. O proti tomuto slabému odvaru, působí tento shit jako vrchol žánru. 40% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Od Hunger Games jsem nevěděl, co čekat a tak mám na film rozporuplné reakce. Ze začátku jsem to chtěl vypnout a ohodnotit odpadem, setrval jsem však, a když se film rozjel, celkem se to dalo snést. Jennifer Lawrence dokázala, že oscara nedostala jen tak (ačkoli samozřejmě za jiný film) a jsem zvědavý, co předvede v dalších dílech, které se chystají po roce...50% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jednou se filmoví historici budou učit, že počátkem 21. století se literární svět zblbl do fenoménu "young adults", neboli rádobypolitických či sociálněkomentujících scifáren/fantasy, a následně se to se vší parádou přelilo do světa filmu. Hunger Games z toho vyšly ještě dobře, protože dostaly šanci odvyprávět si celou svoji ságu - která je v případě prvního dílu trilogie o tom, jak drsná horalka Kačka z Aberdeenu potkala Běžícího Muže (a ožralého/ospalého Sutherlanda - ovšem pozor, nikoliv Kiefera, což je na pováženou;)), a společně skrze svou Battle Royale (čímž prosím nemyslím PUBG, ale onen dnes už pozapomenutý román a jeho filmové zpracování) začali měnit svět. Což se projevuje tak, že Kačka nalezne velkou vnitřní sílu, naučí se manipulovat lidmi, a ztrestá několik projevů ukrutné demence... to vše uprostřed kostýmů z Pátého Elementu a za zvuků řeči lacině si vypůjčující z latiny některá jména a historické buzzwordy, jako je třeba svět Panem, v němž se odehrávají smrtící circenses, haha, to je tak rafinované... no, asi stejně tak jako u J. K. Rowlingové. Upřímně jsem mánii, která Hunger Games provázela, nepochopil, protože jde - podobně jako u valné většiny obsahu Harry Pottera - o recyklát/kompilát něčeho, co už tu bylo, a ne jednou. Ale technicky to bylo krásně provedené, a Jennifer Lawrence je dobře obsazená, a její herecké okolí taky nejsou žádná dřeva, i když toho moc ke hraní nemají, WTZ. Takže smířlivých 70% a fakt se na to už nikdy dívat nebudu - k čemuž se asi sluší poznamenat, že tenhle komentář má od zhlédnutí filmu mezeru nějakých čtyř let. ()

Galerie (157)

Zajímavosti (94)

  • Natáčalo sa od 23. mája 2011 do 10. septembra 2011. (De Large)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 408 milionů amerických dolarů, součet těch celosvětových pak dosáhl 694,4 mil. (NIRO)
  • Přestože v celé sáze není přesně uvedeno, který kraj se věnuje jaké výrobě, lze usoudit, že: 1. kraj se zabývá výrobou luxusního zboží, 2. kraj stavebnictvím (některé zdroje uvádějí udržování pořádku), 3. kraj výbušninám, elektronice a celkově technologiím, 4. kraj rybolovu, 5. kraj energii, 6. kraj má na starost transport a výrobu dopravních prostředků, 7. kraj vyrábí nástroje (a zřejmě též spotřební zboží), 8. kraj zásobuje Panem textilem, zaměření 9. kraje není známo, ale udává se lov nebo pěstování obilí, 10. kraj se zabývá chovem hospodářských zvířat, 11. kraj zemědělstvím, 12. kraj těžbou uhlí a 13. kraj se věnuje jadernému výzkumu a těžbě grafitu. (Jacinda)

Související novinky

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

08.08.2021

Studio Lionsgate čerstvě oznámilo, že očekávaný prequel k jejich hitové sérii Hunger Games se začne točit už v příštím roce. Do kin by pak měl dorazit buď v roce 2023, nebo zkraje roku 2024. Film… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Reklama

Reklama