Reklama

Reklama

Hořící keř

(TV film)
Trailer 2
Česko / Polsko, 2013, 2x109 min (Alternativní 206 min, Televizní verze: 84+72+78 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hrají:

Táňa Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Igor Bareš, Vojtěch Kotek, Adrian Jastraban, Patrik Děrgel, Ivan Trojan, Jenovéfa Boková, Denny Ratajský (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Po seriálu Terapie, který vyvolal příznivé ohlasy u kritiky i u diváků, HBO Česká republika pokračuje v tvorbě vlastních hraných děl. Dalším původním projektem, který vznikne v režii světoznámé Agnieszky Hollandové, je třídílné retro Hořící keř, inspirované skutečnými událostmi i reálnými postavami. Scénář dramatu o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnové ČSSR napsal Štěpán Hulík... Děj začíná Palachovým sebeupálením v lednu 1969 a líčením rozjitřené atmosféry v tehdejší společnosti. Události se zdramatizují po skandálním nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachovo sebeobětování zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni. Hlavní postavou vyprávění je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová, která jménem Palachových příbuzných podala na Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti. Charakterní právničku, jež přijala zastupování klientů ve zdánlivě beznadějném soudním procesu a trpělivě sháněla důkazy v jejich prospěch, ztvární Tatiana Pauhofová. JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990 – 1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

herrWorm

Tak tady to v 60 letech, ještě před tou normalizací byl skoro ráj na zemi, ten pravý socialismus s lidskou tváří, Palach kdyby dostudoval, tak se nemusel bát že po vystudování nesežene práci, že nebude mít dostačující příjem, na to, aby jednak užil sám sebe, ale aby se mohl postarat později třeba i o svou rodinu, kterou by si mohl dovolit narozdíl od dnešních mladých, o bydlení nemluvě, žádná hypotéka tak jak dnes nebyla třeba a jiné a jiné věci-) Ano, měli jsme známí v Rakousku a ti nám vždy říkali budte rádi za to co tady máme, oni měli taky vše, nebo si mohli dovolit ale na dluh (v tom je ten podstatný rozdíl), ale stejně byli duchem chudí a spíš neštastní, mluvili o klidu, pohostinných lidech, o lidech kteří si ani moc nezáviěli atd..Ty negativa dnes bohužel převažui, se všemi demokratiocko/kapitalstickými výdobitky, všeho dostatek, ale stejně na to nejsou prachy, podobné to bylo i za první republiky. Tam zas mému otci dědové co pamatovali první repulibiku rovněž říkali, važ si chlapče toho co máš, oni to moc dobře věděli, mluvila z nich zkušenost.

na příspěvěk reagoval noriaki, herrWorm, herrWorm

herrWorm

herrWorm (hodnocení, recenze)

"Jak sem psaůl žít Palach v této době, určitě by proti totalitnímu chování některých nynějších vládců , Klausů,Kalousků a spol, opět protestoval a možná to skončilo opět tragicky, o tom lze ale jen spekulovat." Všimnul sis Kájo jak nádherně si dokážeš protiřečit v jediný větě? :-)

na příspěvěk reagoval Karlos80

herrWorm

herrWorm (hodnocení, recenze)

Karlos80

Promiň, ale studovat nějaké ujeté konspirační teorie mě nebaví. Zujala mě věta  "západáci nám to co tady bylo doslova záviděli"   Zajímalo by mě kde si se dočetl o davech závistivých lidí ze západu, kteří toužili žít v " československém socialistickém ráji" :-)

na příspěvěk reagoval Karlos80

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Ješztě k tomu rozhovoru ošetřující Palachovi lékařky. Ano jeho malá část nakrátko pronikla na část veřejnosti, ale posléze zmizela navždy v trezoru. Obecná znalost tohoto záznamu by znamenala konec jedné legendy a to si nelze v žádném případě dovolit. Platí totiž, že každá doba má své hrdiny a pokud nejsou, tak si je vytvoří (umělě) a pak se na tom jen někdo dobře přiživuje a účelově tento neštastný čin zneužívá. Jak sem psaůl žít Palach v této době, určitě by proti totalitnímu chování některých nynějších vládců , Klausů,Kalousků a spol, opět protestoval a možná to skončilo opět tragicky, o tom lze ale jen spekulovat.

na příspěvěk reagoval troufalka

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

herrWorm

no vidíš to a to je pravda, dokaž mi že to tak nebylo.. o co tam asi tak šlo, samozřejmě o demokratizaci o přiblížení a otevření se Západu..Revize komunismu v Československu v roce 1968 měla usnadnit postupnou anexi území Československa „Západem“ a dospět tak k podobným stavům jako nyní po roce 1989.  Byl to plán KGB. Pokud se toho někteří z těchto mnou zmonovaných pánů dožili, tak byli rovněž mezi iniciátory převzetí moci v roce 1989. ps: Ten politický převrat (pokledné předání moci, stylem něco za něco), byl připravován přibližně od června 1988, přičemž situace k němu byly vypracovány už od prověrek v KSČ 1969-70 a založení Charty 77. Takže si o tom něco přečti a nastuduj, než tu někomu budeš psát soudruhu:-)

na příspěvěk reagoval herrWorm

herrWorm

herrWorm (hodnocení, recenze)

Karlos80

Potom co jsem si na jiné diskuzi přečetl tento tvůj blábol jsi čekal něco jiného? :-)

Karlos80 (hodnocení, komentáře)

ještě díky za tu normalizaci i když to nebylo nejepší, ale představa že bychom tady měly ten marast jako nyní už někdy od roku 68 jak měli v plánu v tzv obrodném procesu židobolševici E. Goldstücker, J. Pelikán, L. Vaculík, J. Kohout, Löbl, Kriegl atd, tak to mě jen při této představě omejvaj:-) Vždyt západáci nám to co tady bylo doslova záviděli, oni už v tý době dost dobře znali co je to nezaměstnanost, exekutoři, bezdomovectví, stávky a zadlužení, prostě ty správné kapitalistické výdobytky!

na příspěvěk reagoval Karlos80

Uživatel herrWorm smazal svůj příspěvek.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Jinak k tomu 28 letému scénáristovi to je fakt mazec, Čulík z Britských listů tam k tomu ansal bezva článek, i se všemi nemysly který tento film obsahuje, nezajímá mě co tento pán dělal před rokem 89, fakt je to, že má pravdu, potvrzeno to mám a nesnažím se alespon nikoho oblbovat a manipulovat s ním. Prostě ten 28 letý scenárista napsal protikomunistický ideologický scenář o době o které neví nic ale zapadá do dnešního myšlení na tuto dobu. Palach si toto určitě nezasloužil, sám by z toho byl neštastný. Vrátili jsme se totiž do doby 50 let kdy co bylo komunistický to bylo opěvováno i když to bylo stupidní. Dnes je to samý ale obráceně. Zvláštní jak tady tomu někteří lidi dávaj za pět (kdy nehodnotí jistě jen obsah), ale stupidním komunistickkým blábolům, propagandě, ideologicky zaměřeným snímkům (podle nich), dávají odpady, tak kde to jsme vážení? To je totální fariozejství a takhle tedy ne..Doporučuji si přečíst Verbalův komentář, který je velmi pěkně napsán, to je filuta:-)

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Tento film se snaží divákům především těm mladším vsugerovat myšlenku že Jan Palach nebyl pro socialismus s lidskou, ale pro kapitalismus s vlčí tváří! Už se těším, jak nějaký režisér příště natočí film třeba o Josefu Aszmongyim, který se upálil na protest proti tomu, že polistopadové u koryt slintající "elity" rozdělily proti vůli Čechů i Slováků Československo, jen aby ji je mohly jednodušeji samy rozkrást! Hurá! Jen více Hořících keřů! Smutné že to není ani náš film, a že ho msuela natočit polská režisérka která se chtěla jen zviditelnit. Film který si na sebe ani nevydělá, ale bude sbírat ceny od havloidů (o to jde) a ti budou pořádat rauty, kde se budou ožírat, protože na to dá ministerstvo a ČT peníze, o které okradli občany a ti se pak skládají na postižené děti, na které nejsou peníze!

na příspěvěk reagoval herrWorm

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Ravi

a o těch "pochodních" lhal i na smrtelné posteli! Jako vysokoškolák měl vědět, že o vývoji po 26.8.´68 je rozhodnuto a v lednu r. ´69 čin již nikoho nenabudil k odporu. Škoda mladého života, stejně jako Zajíce nebo Plocka/komunisty o kterém se nemluví.

na příspěvěk reagoval herrWorm

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

troufalka

Myslím, že kdyby toto vše Palach domyslel, nikdy by neprovedl to co provedl. Neštastní a persekuovaní byli pak akorát jeho rodiče. Pripočítame-li k tomu hrůzný způsob sebevraždy, dá se skutečně dost pochybovat, že Jan Palach byl duševně v pořádku. Zajímalo by mě co by Palach říkal na dnešní dobu s tou svojí citlivou povahou, možná by se musel chudák upálit znovu, jenomže by ho nikdo neoslavovoval, nikomu by se nehodil do krámu jak se říká, zcela jistě by ho označili za blázna a neštlěkl by po něm ani pes tak jak po ostatnch obětích po roce 89', které at se vám to líbí nebo ne, jdou z drtivé většiny na vrub této době. Dnes se takoví lidé označí za blázny, ostatně i komuisté s tím měli praxy, ti to snad svedli nato že mu ve škole nešlo učivo. Toto všecko jsou skutečně jen účelově vytvářené legendy, jsme na počátku kultu, ale lid potřebuje jasné symboly a ty se nemůžou dublovat..Tady se vždycky bude zpochybnosv, páč jak sem psal, nic se přesně neví, kolem tohotro případu se nabalilo tolik hovadin, deformací a lží že nikdo neví co je a není pravda. On sám nakonec svého čionu litoval? Proč? Chybí samozřejmě motiv, byl někým zmanipulován, byl tam někým popostrčen? O tom se už tolik nehovoří, já se ptám ale proč? To nejsou žádné konpirace, já chci znát pravdu, ale tu si sebou Jan vzal do hrobu a nebo ji zná jen ta lékařka, která ji ale nikomu neprodá, ten záznam není celý bohužel..Píšeš určitě že je, ale nikdo z nás jej neslyšel a v tom torzu není nic převratného řečeno, navíc ještě tam není skoro nic rozumět, což chápu, museli to bejt strašný bolestivý muka..

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

Ravi

Chápu, že Hořící keř není pro Karlíka takové terno jako kvalitní indonéské horory, kterých si patřičně považuje,, ale na druhou stranu i Andrej Rublev u něj skončil s jednohvězdičkovým hodnocením, tak bude aspoň Keř v dobré společnosti ... :o) :o) :o)

Když já jsem taková šťoura - když jednou polořžím otázku, chci slyšet odpověď. Žádná odpověď je totiž také  výpověď o něčem.  Počkám si na reakci autora. Nedivila bych se, kdy napsat něco ve smyslu, že s námi stejně nemá cenu se bavit ...

Ravi

Ravi (hodnocení, recenze)

Konkrétní to nebude nikdy, troufalko, jak už to v takových případech bývá. Kde chybí argumenty, převažují obecné řeči a konspirační teorie, kterým rozumí jen autor (nebo si myslí, že jim rozumí). Dehonestovat výklad činu je jedna věc, ale pokud někdo zpochybňuje sám čin a žongluje s motivy, dopouští se minimálně stejné ideologické demagogie, jako ti, co čin bezmezně obhajují, nebo pošpiňují. Karlos si vytrvale protiřečí a pouští se na tenký led, kde se není čeho chytit. Nevím o co mu jde, ale už mě to nezajímá, protože soudě dle argumentace mám dojem, že o hledání pravdy nejde. Poslední příspěvek navíc svědčí o nepochopení nebo přinejmenším neznalosti doby a reálií. Inu, dívaje se očima minulého režimu by tuto diskusi již někdo poslal dál a pracovník 2. odboru příslušné správy StB by nyní nechával u náčelníka X. správy SNB schvalovat registraci signálního svazku s názvem "Karlos80". Buďme rádi, že i takové názory může Karlos prezentovat svobodně a veřejně. Děkuji Karlosi za jiný pohled na věc, osobně to ale odmítám jako ničím nepodložený demagogický blábol.

na příspěvěk reagoval troufalka, Karlos80

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

Karlos80

Co konkrétně podle Tebe není pravda? Že byla rodina Jana Palacha perzekuována? Že ho bez vědomí rodiny  exhumovali a zpopelnili? Že Vilém Nový použil výmysly? Že byl proces s Vilémem Novým zmanipulovaný?  Že byli zastrašování svědci, ztráceli se dokumenty?

Rozhovor s  lékařkou je na několika místech včetně přepisů, určitě i celý.

Nezapomeň, že nejen Agniezska Holland tu dobu zažila, ale i mnozí z nás. Ještě stále žijí odčití svědci. Píšeš sice krásně rozhorleně, důsledně odsuzuješ a osočuješ, ale nikde nevidím pořádné argumanty, jen vnímám to rozhořčení.

na příspěvěk reagoval Karlos80

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

A Palach skutečně pro národ nic převratného neudělal, aby byl takhle uctívaný. Jo, kdyby vběhl mezi komouše a odpálil na sobě bomby nebo organizoval protivládní akce a byl za to popraven, tak to by byla jiná...

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

jiak ano, Keř je srovnatelný se Zemanem, Annou Proletářkou, Páteníkem atd. Tam si pravdu také uzpůsobili a propaganda přebila jakoukoli jinou myšlenku. Šlo jen o to natlouct klíny do hlavy těm, co to nezažili. A k těm oceněním? Fraška! Víš ono je vůbec zajíamvé jak ti mladí "umělci" pochopili, že dotace dostanou jen když stvoří něco protikomunistického. Jedna propaganda střídá druhou. Čím více protikomunistický, tím více ocenění. A tak mnoho let od doby komunistů vyvstává stále více bojovníků proti komunistům, zvláště, tech kteří v té době nežili a znají ji jen z účelově zkreslených informací (Hulík je ukázkovým příkladem), které se dneska omladině lijou do jejich hlav.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Víš já ti na to mohu říct jen to že kolem Palacha a jeho nešťastného, šokujícího, ale nic neřešícího činu, se nabalilo tolik hovadin, deformací a lží, že ten film nemohl být jiný. Idioti s oblibou tvrdí, že Palach svým činem bojoval proti komnunistům. Je to blbost. Palach např. obdivoval Dubčeka, profesionálního komunistického aparátčíka. A spousta lidí s ním. prostě mu tehdy věřili. Hořící keř je propagandistická slátanina, brak a téměř 4 hodiny trvající nuda podle ničeho a o ničem. Překroucená fakta, přehnaná glorifikace jedněch a degradace na hodnotu menší než nula druhých.
Černobílý naprosto neobjektivní pohled na něco, co černobílé rozhodně nebylo. Dodnes není vůbec jasné, jak to vlastně opravdu bylo. Mnohé nasvědčuje spíše variantě, že se jednalo o čin nešťastně zamilovaného psychicky labilního člověka, který neunesl především svoje problémy, možná byl i lehce ovladatelný a manipulovatelný, čehož dokázali někteří využít ve svůj prospěch (zdraví člověk se orpavdu neupálí, ostatně můžeš to zkusit). O tom se ale dnes hovořit nesmí, jiný výklad než pravdoláskový se nepřipouští a je místními komunistobijci těžce kamenován. Jedná se v podstatě o vypočítanou hru s lidmi, ve které je jméno Palach zárukou kladného hodnocení, neboť je podle mnohých povinností pro toto jméno zvednout ruku a chválit jej na věčné časy a nikdy jinak! ps: Nemám na filmu v podstě co hodnotit, kdyby jsem měl hodnotit to co mi podsunuješ, tak by to bylo třeba i za 5 a to já rozhodně nechci, protože tady hodnotím především obsah a ten se neslučuje s realitou..ps: Ten záznam také není celý (to co jsme tu psal, jsem viděl, slyšel či četl jinde, už si ale bohužel nevzpomnu vše - (otázka však je v co člověk může věřit že?), jinak je ve vlasnictví té lékařky a ta ho nikomu nechce poskytnout (proč asi?), pravdu si s sebou vezme nejspíš do hrobu, kdyby se zvěřejnila, tak by se to nejspíš celé sesypalo jak domeček z karet a to pravodáláskaři a havloidi nepotřebujou, jde o to, vymývat mozky především mladší generaci, třeba témto seriálem, a dál tuto legendu udržovat při životě, kolik takových legend se ostatně při životě dodnes udržuje..

na příspěvěk reagoval troufalka

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

Karlos80

S Tvým názorem nesouhlasím. Hořící keř mi nepřipadal odtržený od reality, naopak sjem ocenila, nakolik to bylo reálné. A nejsem sama. Nemá cenu Tě nabádat, aby sis přečetl oficiální recenze nebo nějak přesvědčovat. Moje otázka byla - našel bys něco na celém filmu, co pokládáš za dobré? I kdyby to měla být hudba, kamera nebo masky - cokoliv? Když to porovnáš se všemi filmy, kterým jsi dal jednu hvězdičku: Cesta ke štěstí. Lovci dinosurů, Pánská jízda - připadá Ti pravdu na stejné rovině?

I já mám filmy, kde hlasuji jinak, než většina. Ale ten film neshazuji. Pro mě má své kvality, třeba vizuální - jako například Avatar, ale dám mu klidně jednu hvězdičku s tím, že se u mě minul výsledkem. Nepřinesl mi žádné posleství. To je přirozené a každý má právo na své subjektivní vyjádření. Ale každý z nás by měl být dostatečně soudný a pracovat s fakty. Nevím, podle čeho soudíš, že Jan byl psychicky nevyrovnaný a měl sebevražedné sklony? POdle výpovědi jeho nejbližších se nic takového neprokázalo. Nikdy předtím o sebevraždě nemluvil, nepokusl se o ní, netrpěl depresemi, neléčil se na psychiatrii. Pokud něco nebylo (jako třeba skupina "Pochodní" kolem Jana Palacha), nemá cenu do nekonečna tvrdit, že BYLA. Hodně to připomíná praktiky soudruhů, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou ...

troufalka

troufalka (hodnocení, recenze)

Karlos80

Promiň, ale píšeš nesmysly!! Poslechni si Jana Palacha

On sám si na bolesti nestěžoval, pouze odpovídal lélkařce, nikde nezazněl jeho vzkaz, aby to další nedělali. Držme se prosím faktů!!. Podívej se na ten díl Historie cs! Nikdy nebylo dokázáno, že by byl někdo další. Podle všeho stál za vším Jan úplně sám. Nikdy se neprokázala existence žádné skupiny.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

pipapa

Stupidní glorifikce Palacha-psychicky nevyrovnaného jedince se sebevražednými sklony s tendencí být v 1.! v řadě. Snad se obecně ví, jaká byla jeho poslední slova -"Vzkažte jim, aby to nedělalali". Mluvil o strašné bolesti, dky mu snad řekli že to bolet nebude. Těch pochodní mělo být několik, dokonce měli čísla které si vylosovali, ale žádná další už nebyla, Palach to odnesl jako jediný. Kdo za tím stál, kdo jej vyprovokoval? Nikdy skutečně nikdo podobným činem napříč stoletími nic nedokázal, ani nezískal. Hrdina, v žádném případě, jen "zářný" symbol "odporu" konce 60.let vzbuzující i v současnosti emoce, nebo jen lítost? Zbytečná, nesmyslná a hloupá smrt mladého člověka, nic víc.....

na příspěvěk reagoval troufalka

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

troufalka

Viděl a nic mě nezaujalo ani herecké výkony. Problém současného českého filmu je  prostě totáolní odtržení od reality. V českých filmech nejsou pravdivě a hodnověrně zobrazovány skutečné aktuální problémy lidí, je v nich ukazována pouze jakási podivná karikatura české společnosti. Ostatně více než aktuálními problémy české společnosti se české filmy zabývají minulostí, a to ještě způsobem, který má na hony daleko k nestrannému a objektivnímu pohledu.

na příspěvěk reagoval troufalka

pipapa

pipapa (hodnocení, recenze)

Madsbender

Tak znova a doufám,že naposled. Já (my) tady nic neřešíme,jen se zabavujeme na filmovém webu! A ty jsi na tuto diskuzi přišel proč??????....(když jsou podle tebe  smysluplnější věci) ...ahoj

na příspěvěk reagoval Madsbender

pipapa

pipapa (hodnocení, recenze)

troufalka

Pokusím se ti o tom něco napsat třeba zítra,ted´ jsem z toho záznamu opravdu úplně mimo. Ono to není tak jednoduché,protože jako každá ideologie,tak i ideologoi peněz je složitější než se může zdát....ahoj

pipapa

pipapa (hodnocení, recenze)

troufalka

Děvenko milá, mimo jiné jsem si poslechla i tohle https://www.youtube.com/watch?v=V0mz_9msSFE a jsem úplně zdrcená! Jako žena a matka mám při poslechu tohoto záznamu velikou bolest a rve mi to srdce! Jak moc bych si v té chvíli přála mít kouzelný proutek nebo živou vodu..... Už se zde nebudu k ničemu vyjadřovat,protože tak velká a zbytečná tragédie nepotřebuje slov - ta bolest se nedá ani slovem popsat! ...ahoj

na příspěvěk reagoval Karlos80

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

HBO a české špionážní drama

HBO a české špionážní drama

03.07.2018

Karlovarský festival je v plném proudu a o jednu z těch atraktivnější zpráv se teď postarala evropská odnož HBO. Její zástupce Steve Matthews totiž oznámil, že ve spolupráci s českými tvůrci… (více)

Reklama

Reklama