Reklama

Reklama

Orange Is the New Black - Série 1

(série)
USA, 2013, 12 h 21 min (Minutáž: 52–61 min)

Tvůrci:

Jenji Kohan

Předloha:

Piper Kerman (kniha)

Kamera:

Vanja Cernjul

Hrají:

Taylor Schilling, Laura Prepon, Michael Harney, Kate Mulgrew, Jason Biggs, Natasha Lyonne, Deborah Rush, Nick Sandow, Pablo Schreiber, Danielle Brooks (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Když Piper dožene její letité přátelství s drogovým dealerem, musí vyměnit svůj pohodlný život v New Yorku za oranžový vězeňský mundůr. (Netflix)

Recenze (26)

Wysch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý námět, v mnoha postavách (Red, Claudette, Yoga Jones aj.) skvěle zahráno, jenže co naplat, když je to hůř vytempovaný. Od jistý chvíle (spoileroidně od předávkování) série ztrácí tempo, a hlavně ztrácí příběhovou nit, kdy se na hlavní zuřivě nesympatickou postavu valí jedna blbost za druhou. Přesto si první řada zaslouží hlavně za svoji první půlku díky neokoukanýmu prostředí a celý řadě zajímavých postav vysoký hodnocení. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PROSTĚ SI HLEĎTE SVÝHO A NEDĚLEJTE SI NEPŘÁTELE…“ Všechno, co potřebujete vědět o ženský věznici (v USA). Takový – ze života? Asi jo. Mám trochu problém s hlavní postavou… Ta „pampeliška“ si totiž většinu problémů dělá sama. Ale co, aspoň se něco děje! Zatím nejsem přesvědčenej, jestli mám jít do další série… /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Seriál je založen na memoárech Piper Kerman „Orange Is the New Black: Můj rok v ženské věznici“ z roku 2010. 2.) Titulní sekvence obsahuje fotografie skutečných bývalých vězeňkyň, včetně samotné Kermanové. 3.) Thx za titule “ GaRaN_, Jolinar, zuzana.mrak“. ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tuto sérii bych rozdělil na dvě části. První polovina seznámení a zjišťujeme komu vlastně fandit, kdo je sympatický a kdo vám naopak bude hýbat žlučí. Druhá polovina začne být ostřejší, divočejší a dramatičtější. Měníte názor na postavy a seriál se vám začíná dostávat pod kůži. ()

silentname 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Okey... asi je na čase povedať niečo k tomuto seriálu. Ohodnotím každú sériu zvlášť a potom poviem aj niečo celkovo. A musím povedať, že prvá séria skutočne nasadila latku vysoko. Jediným mojim osobným problémom bola asi Taylor Schilling v hlavnej role. Jej postava nebola počas série nejako výrazne zaujímavá a nemal som ani pocit, že by tomu niečo pridala. Plus je tu absolútne nulová chémia medzi ňou a Jasonom Biggsom a nefunguje to. Čakal som od začiatku, že sa tam niečo zvrtne. Ostatné postavy sú ale zaujímavé, prostredie dobre stvárnené a je fajn, že sa o našich hrdinoch dozvieme dostatočne veľa. Laura Prepon je skvelou herečkou a okrem toho musím povedať, že jej postava ma maximálne dostala. Toto je skvelé. Neviem čo viac by som povedal. Ak máte radi príbehy z väznice, myslím, že budete spokojní. Určite si to čeknite. Hodnotenie: A- ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po shlédnutí první sezóny musím říct, že z mého pohledu má seriál jeden zásadní problém. Je jím hlavní "hrdinka", které prostě nejsem schopen fandit, protože fakt nemusím lidi, kteří si vlastním chováním způsobují neustále další a další problémy, pak nasadí obličej baseta a otravují okolí svým smutným příběhem. Každopádně mě mnohem více zaujaly i pobavily osudy ostatních postav a první řadu hodnotím rozhodně kladně. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada dává tušit, že tady Netflix stvořil jedno z nejintimnějších televizních dramat, které boří konvence s lehkostí a humorem sobě vlastními.. Retrospektivní pasáže prohlubují postavy snad jako nikdy.. Chci další řadu !! Hned !! ()

Streeper 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tenhle seriál už jsem se chystala hodně dlouho a nemohla jsem se dočkat. Musela jsem ale počkat až seriál ukončí, abych se na něj mohla začít koukat, mám jich totiž strašně moc rozkoukaných a většina ještě pořád běží, takže tohle mi dává jistotu, že už to dál nepůjde a můžu pak pokračovat někam jinam. Nicméně filmy, seriály a celkově příběhy z vězeňského prostředí mám moc ráda, takže jsem věděla, že to bude seriál pro mě. Moc se mi líbí, že některé díly jsou věnovány určitým postavám, takže se nám pomalu odhaluje jejich život před vězením. Velké plus je také v tom, že si uděláte nějaký názor na postavu a na konci série se vám názor úplně změní. Je to napínavý, dramatický, vtipný. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série - (7/10). Pro začátek bych rád podotknul, že jsem absolutně nečekal, že mě tento seriál chytne. Koukala na něj má přítelkyně a tak jsem si řekl, že to také zkusím. Světe div se, je to skvělé. Není to nejlepší seriál, jaký jsem kdy viděl, ale je to zábava. Sledovat osudy vězenkyň může být kupodivu fajnová popcornová zábava. Mám tady své oblíbené dozorce a vězeňkyně, tak doufám, že to tak s nimi zůstane i nadále. První série měla své horší a lepší chvilky. Nebo možná i horší a lepší polovinu. Tempo se s počtem epizod stupňovalo a ke konci jsem vážně padl na zadek. Je to nápadité a hravé. Doufám, že to vydrží i na další série. Nejlepší epizoda: Šílenost nevyléčíš (S01E13) ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série za mnou a mám jasno - jedu dál! Seriál mě chytl už od první epizody. Až na úhlavní Piper, která mi v podstatě od začátku do konce lezla na nervy, představil spoustu zajímavých postav a osudů. Sem tam se objevila nějaká slabší epizoda, kde mě nechytlo tempo zápletky, či zbytečně roztahovala události, které ve výsledku neměly na děj větší vliv, ale když už došlo na drama, šla všechna sranda stranou. Vyvrcholení série pro mě osobně bylo těžce předvídatelné, přesně jsem tušil, jak to dopadne, a nespletl jsem se. No, teď už se jen těším, co se bude dít dál! ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiznám se, že vzhledem k tématu se mi do seriálu ze začátku úplně tak nechtělo, ale po zhlédnuít 1.série musím uznat, že obavy byly zbytečné. Ženské postavy jsou výborně napsané, skvěle zahrané a vzhledem k osobní zkušenosti autorky předlohy je vše naprosto uvěřitelné. Hlavní postava Piper není úplně z těch nejsympatičtějších, ale vyvažuje to spousta super holek okolo ní (Vicky, Red, Suzanne), ale i třeba chlípný dozorce Mendez. Uvidíme, jak si seriál udrží tempo v dalších řadách, v 1.sérii to vázo jen výjimečně. (Netflix 4k UHD, orig.) ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

OITNB si mě získalo vlastně okamžitě nezvyklým prostředím a plejádou zajímavých postav, ale jakmile se pořádně rozběhly všechny ty dramatické linky, bylo mi už jasné, že jsem zase objevil seriálovou perlu.. Humorná stránka taky nezaostává, nic z čeho bych se válel po zemi, ale je to prostě správně vybalancované, navíc já se nikdy z ničeho asi po zemi neválel, nejsem debil. Zatím prostě paráda, snad to vydrží... Jo a znělka je sice dlouhá, ale fakt dobrá. 10/10 ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatímco první řada mi přišla spíše průměrná, druhá měla výrazně lepší grády. Nicméně i tak pokračovat nebudu, dvě řady příběhů o bandě zkrachovalých pipin je až, až.Za mne zatím 65%. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Seriál zo ženského väzenia je celkom lákavá ponuka na pozeranie, neodolal som sa a dobre som spravil. Za prvé začnem s negatívom, úvodné titulky sú hrozné, odporné, odporná hudba a sú odporne dlhé. Za druhé, hlavná postava seriálu je veľmi nevýrazná a nesympatická herečka. Proste si nemôžem pomôcť ale je to zlá voľba. Ostatok prvej série je v poriadku, miestami hapruje logika a ku koncu dochádza seriálu dych ale nie je to nič hrozné. Páčia sa mi všetky postavy a sú skvelo napísané, zahrané a tým pádom dobre obsadené. Originálne postavy sú nielen väzenkyne ale aj dozorcovia ( pornoknírek ). Prvá séria teda u mňa za 80 % a som dosť spokojný, karty boli dobre rozohrané a myslím si, že materiálu bude do druhej série dosť. Je aj fajn, že seriál sa dosť neserie s politickou korektnosťou a sem tam na plnú hubu postavy povedia ako to vo svete v skutočnosti chodí. Celkom boli vyvážené rasové, náboženské a dajme tomu aj genderové záležitosti. Uvidíme ďalej či sa to udrží. Prvá séria 80 %, Druhá séria za ten bravúrny koniec musím dať 90  %...nech si vraví čo chce ale tretia séria jednoznačne zatiaľ vedie, zasmial som sa ako nikdy a za záverečnú pesničku posledného dielu je to za 100 % ()

tranquill 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Všechny jsme tu šly do kostela..jenom po cestě zabloudily..." První série umí vyprávět a dobře mixovat drama s humorem. K tomu dobrá režie a skvělí herci, tento seriál má zaděláno! ()

Najt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek nic moc. Taylor je super od první minuty, ale tento seriál jsem vybíral asi z pěti dalších a při sledování prvního, možná i druhého dílu jsem si říkal, že jsem měl možná vybrat jiný. Tak nějak mi to nepřišlo přirozené, naopak pocity byly při sledování divné. Nejsem moc komediální typ a Trávu jsem vyloženě nesnášel ( stejný autor jako Orange is the new black). Jenže tímhle trpím téměř u každého seriálu, že je nový, pro mě neznámý, neznám postavy a postupem času se to mění a seriál se mi dostává pod kůži, samozřejmě, že jen u těch dobrých, pokud je seriál blbý, tak pohár nudy přeteče a sledování skončí. Tady to probíhalo postejně, jen 10x rychleji. Po třetím díle jsem začal hltat, po 6 zbožňovat a závěr mě totálně rozsekal. Z komedie se stalo drama a z dramatu boj o rozum i život a i když s Piper ( hlavní postavou - Taylor Schilling) ve všem nesouhlasím, tak s ní soucítím a neskutečně jsem si ji oblíbil. Nejen styl seriálu ale i její osobnost se změnila z neviné milé a křehké dívky se stala ženská trčící v base a ženské se stala chladná bestie ale s rozumem na pravém místě, zárověň je to pořád milá Piper, jen se z žila a přizpůsobila prostředí, který citlivější povahy zdrtí. V závěru se z ní stane robocop, terminátor a rozhodne se postavit svému osudu i strachu. Z pohledu charakteristik osobností postav to je dokonalý počin a tak jak fádně a prcičkovsky to začíná ( druhá hlavní postava Jason Biggs ) tak 1 řada končí ve stylu filmu Psycho, kdy je to absolutní a šílený drama, který mě úplně pohtilo ... Ano v podstatě se tam vůbec nic morbidního nestane, jenže ten seriál je tak autentickej, že když si řeknete, že by tohle přesně, co potkalo Piper v seriálu, potkalo Vás v reálu, tak se z toho prostě totálně sesypete a to se přesně stane i Vám jako divákovi, protože pokud si ji necháte připustit k tělu tak sní soucítíte. První série a potažmo posledních pár dílu, to je prostě TOP !!! ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po závěru série tak trochu nemám slov. Seriál je neuvěřitelně drsný. Občas člověk neví, jestli to "přes čáru" už dosáhlo nejvyšší laťky, či jestli tento okamžik teprve přijde. Nechutné. Na druhou stranu obsahuje něco, co diváka nutí pokračovat dál. Například se mi líbí postava Claudette, která má vlastně skvělý charakter, než se její život opět zbortí jako domeček z karet. Nebo Red má své charisma, které se odkryje až v druhé půlce první série. Spoiler: Celkově mi přijde, že první půlka je hlavně o tom, jak šílené prostředí ženské věznice je, jak nepředstavitelné je žít v něčem takovém, ale postupně vše v druhé půlce sklouzne k tomu, že lidé si i pomáhají a stojí za sebou, jen se čas od času objeví nějaký freak, který způsobí spoustu skandálů. Oproti tomu hlavní postava je sice sympatická, ale ke konci už dospívám k názoru, že hraje stále stejně. Člověk už pomalu ví, co se stane a přestává ji litovat, protože situaci, do které se dostala, si z velké části zavinila sama. ()

Reklama

Reklama