Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 5
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Diskuze

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

mecano

Já Lucase nebráním, už jsem tady říkal, že Lucas je starý senila a že řadu věcí podělal. Ale u tohohle je to spekulativní, rozhodně se nedá jednoznačně říct, jestli měl Lucas předem naplánováno, že Vader bude Lukův otec, nebo ne... to ví jen Lucas (a možná ten už ani ne).

na příspěvěk reagoval Fordzy, Rypicong

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

HoneyBunny

Ja jsem presvedcen, a ve filmu je k tomu dost narazek - i mimo nej - ze otcem Rey je Luke. A episoda 8 ma byt velmi temna.

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

mecano

Překvapení pro člověka, který začíná od 1: Padmé a dvojnice,Palpatine, Anakin až ve 2 (tam to jde poprvé vidět) na Vadera, Dooku, který Obi-Wanovi řekne vlastně pravdu, Yoda a jeho skill s lighsabrem, smrt mistra Windu, vyhlazení Jediů a smrt Padmé. Je to málo?:)

na příspěvěk reagoval jerry12, mecano

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

jerry12

já jsem právě tím umělým početím myslel tu variantu, se kterou málokdo počítal.... To že je to jeho dcera, počítá asi většina lidí.

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

jerry12

Lucas tvrdi spousta veci, taky behem tech desetileti je kolikrat tvrdil trosku jinak. O kostre to pravda muze byt. ne o dejovych zvratech. Cetl jsi puvodni star wars? O starkillerech? To je uplne jiny pribeh. Jsou tam jen jediove a imperium. Tedy jedi-bendu. General Skywalker je stary, princezna neni nici sestra atd, zadne ty rodinne vazby tam na zacatku vubec nebyly. Ja si to necucam z prstu. Nejen ze mam doma plno tlustych knih z nataceni stare trilogie, precetl jsem za tech mnoho let mraky paterialu ohledne tohodle vseho (a zduraznuji pouze ohledne filmu, o EU nevim zhola nic). A jen tak mimochodem, pred mnoha lety jsem stejne tak Lucase branil, ze mel vsechno dopredu napsany atd.....nez jsem v tom smyslu zacal sam badat....

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Darth_AK

V nové trilogii není překvapivý zvrat žádný. Zvraty tam pochopitelně jsou, ale my se o tom bavíme v souvislosti s tím, jestli člověk přijde o víc překvapení, když bude koukat 123456 nebo 456123. A tady jsem si skoro jistý, že lepší varianta je 456123, z hlediska těch překvapení a "šoků". Z hlediska chronologie je naopak třeba pro méně pozorného a chápajícího člověka lepší 123456, ale čistě z hlediska překvapivých zvratů? Není o čem.

Fordzy

Fordzy (hodnocení, recenze)

HoneyBunny

Spoustu lidí si myslí, že Rey je dcerou Luka.A v E7 je k tomu spousta narážek.

Lukův meč volající Rey.Velká Síla v Rey.Pohled Luka na konci jako by poznal svou dceru.Rey žila na pouštní planetě jako žil Luke a Anakin.Je tam dost vodítek a osobně by mě zklamalo kdyby Rey nebyla dcerou Luka.

na příspěvěk reagoval mecano

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

mecano

Souhlasím. Žádné překvapení a vývoj vyprávění velmi nevhodně urychlený a skoro až vynucený, aby směřoval k závěrečnému rozuzlení. Chybí mi tomu hloubka, chybí mi tam nějaký výrazný přerod, přitom i na dvou hodinách to lze předvést; Lucasovi se to IMHO nepodařilo, ta transformace byla příliš laciná. A zase musím říct, není to o tom, že tvrdím, že bych to vymyslel líp, jen bych čekal od Lucase, že to bude prostě lepší.

na příspěvěk reagoval Fordzy, Rypicong

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

Rypicong

Mas pravdu ohledne vtipku. Ve stare trilogii je jich taky mraky, jsou stejne tak detinske a padaji na hlavu predevsim 3PO. Jenze tam se u nich priviraji oci a zvou se klasikou, kdezto v nove trilogii se netoleruji....

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

Nová trilogie má mnohem více zvratů postatných pro diváka. Ale chápu, že když někoho fascinuje neustále já jsem tvůj taťulda, tak si to přizná jen těžko.

na příspěvěk reagoval jerry12, mecano

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Rypicong

Jenže taková varianta asi už neexistuje. Vzhledem k tomu, jak byla Rey interpretována, musí být prostě s někým nebo něčím spojená, a jelikož jsou fanoušci velmi kreativní a mají fantazii, tak jsem si skoro jist, že všechny potenciální teorie už v diskuzi padly a těžko by vymysleli něco, co by bylo šokující, překvapivé a zároveň důstojné...

na příspěvěk reagoval Rypicong

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

Darth_AK

jakych mnoho zvratu obsahuje nova trilogie???? Ja vim o jedinem, ze Darth Sidious je Palpatine. Ale to vsimavy divak odhali uz v prvnim dile, podle brady, hlasu, podle toho, ze Sidous s Maulem se prochazeji po Palpatinovo balkone, a nakonec u pohrbu Qui-Gona to uz ani explicitneji ukazat nemohli......to same ve dvojce. Takze kdo byl ve trojce prekvapenej, ten ma muj nehynouci obdiv spojeny s uchechtnutim. Ale budiz. mame tu "prekvapeni", ktere zrejme nikdo necekal. A ktera jsou ta dalsi prekvapeni? Ze se z Anakina stane Vader? To pri sledovani dvojky a trojky taky neni takovy prekvapeni, navic sorry, kudy chodim obhajuji novou trilogii, ale ani me se uplne nezdalo, ze Jedi Anakin behem par minut zmenil osobnost a sel vymlatit prcky do chramu. Vzdycky mi to prijde hodne nasilny, plno veci se v tom filmu vubec nemuselo objevit, plno veci bylo nasilne vysvetleno, aniz by k tomu byl duvod, protoze casto tajemne a zastrene veci jsou zajimavejsi..tedy prosim pekne - jake jsou vsechny ty zvraty v druhe trilogii? Ve stre mame otce a sestru. V nove Palpyho a Vadera. Co dal?

na příspěvěk reagoval jerry12, Darth_AK

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Rypicong

A které máš v prequelech? Mně přijde, že "I'm your father" je wow zvrat, který se táhne napříč celou trilogií, není to jen jedna scéna, je to vše, co k tomu vede, umocněné tou jednou hláškou, která ale není samostatná, je to funkční systém, jehož vyvrcholením je ona slavná scéna a hláška. Ale v prequelové trilogii není snad žádný zvrat, resp. všechno bylo od začátku skoro jasné a každý vnímavý člověk ty hlavní zvraty odhalí prakticky hned, žádné překvapení se nekoná.

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

jerry12

já bych byl pro variantu kterou by nikdo nečekal, než vytáhnout z pouště dalšího  "zapomenutýho" skywalkera...

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Já jsem taky zastával teorii, že Snoke by mohl být Plagueis, ale už jsem tu možnost zavrhl. Ale teorie, že byla Rey počata neposkvrněně, se mi zamlouvá, ačkoli bych raději, aby byla dcerou Luka; přímý důkaz k tomu v TFA sice není, ale řada věcí tomu nahrává, včetně toho posledního (ale ryze emocionálního, tudíž z hlediska argumentace prázdného) oscarového pohledu Marka Hamilla :)

na příspěvěk reagoval Rypicong, mecano

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

Fordzy

Je jedna moznost, jak by se dala uzit cela hexalogie od zacatku. A sice, kdyz by Lucas NEUKAZAL, ze se z Anakina stal Darth Vader. To tam byt vubec nemuselo. Prvni dva dily by byli o Anakinovi, treti o Vaderovi uz v masce. Museli by ovsem vysvetlit, jak Anakin zmizel, co se s nim stalo, treba by na konci druheho dilu odletel do Klonovych Valek a na zacatku tretiho by se reklo, ze zmizel, nebo ze zemrel v boji, cokoliv, a zaroven povstal novy nepritel Jediu....a nekdy behem filmu, treba ke konci, by si to Obi rozdal s Vaderem a porazil ho, a pritom by mu doslo, kdo to je, treba by rekl It is you! :-) nebo tak neco....a sice by se to sekalo s Benovo tvrzenim, ze mlady Jedi Darth Vader, co byl mym ucednikem.....ale zas vime, ze Ben toho dycky nakecal, tak by to mohlo byt brano jako zasterka, aby se Luke nedozvedel pravdu.....

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

HoneyBunny

je tu tvrzení, že je to dcera Luka, já osobně tomu nakloněný nejsem, není pro to ve filmu jediný 100% důkaz. Já si docela pohrávám s teorií, že byla uměle vytvořena, stejně jako Anakina měl stvořit Darth Plagueis - což kolují drby, že je to asi Snoke...

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

mecano

jenže sledování 456123, se zase okradeš o plno wow momentů z 123. Nedá se jednoznačně říct, který postup je lepší... Možná bych doporučil 456123 kvůli staří původní trilogie, ten přechod z 3 na 4 by mohl být pro většinu mladých nesnesitelný... Ale kvůli wow/zvratům  momentům ani omylem nemůžu říct koukej na tohle, nebo na tohle...

na příspěvěk reagoval jerry12

HoneyBunny

HoneyBunny (hodnocení, recenze)

jerry12

Díky. :-)

"Sílu" jsem viděla teprve včera, nějak mi v prosinci vadilo, jak je ten film nahypovaný. Přiznávám, šla jsem do kina s pocitem, že budu mít pocit, že koukám jen na další ždímačku na peníze, ale Abrams mě velice příjemně překvapil. Jen bych chtěla, aby epizoda VIII byla o něco odvážnější. 

Mimochodem, máte tady v diskusním fóru nějaký jednolitý názor na to, kdo jsou rodiče Rey?

na příspěvěk reagoval jerry12, Rypicong, Fordzy, jerry12, mecano

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

mecano

Lucas tvrdí, že měl předem napsanou kostru celé trilogie a původně to chtěl celé i jako jeden film. Takže nevím nevím...

na příspěvěk reagoval mecano

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

Eodeon

Musim reagovat - Fordzy ma pravdu. V dobe Epizody 4 Lucas nevedel ani to, ze Vader je Lukuv otec, ani to, ze Leia je jeho sestra. O otci bylo rozhodnuto pri psani scenare k ESB, a o sestre jeste ani tehdy ne.

na příspěvěk reagoval jerry12, Eodeon

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

Fordzy

Souhlasim s vetsinou toho, co rikas.

Kazdemu, kdo nikdy nevidel Star Wars, rikam - divej se takhle 456123. Jedine tak se neokrades o ty silny chvile prekvapeni. Podruhe a dal je to uz jedno, ale poprve je to dulezite. Uvidis poprve skok do hyperprostoru, dozvis se ruzne veci atd. Kdyz zacnes poprve od jednicky, stare trilogii to hodne procent ubere. Poprve. Podruhe uz ne, protoze sva prekvapeni sis vychutnal a pri opakovane projekci si zase vychutnas pribeh jinak - kdyz ted vis, kdo je Vader a jak k tomu vsemu vlastne prisel.

Souhlasim i s tim, a nechapu, ze se na to tema vubec vede debata, ze E7 je uzavreny pribeh bez cliffhangeru. Samozrejme je. Tam neni co rozebirat. Hledali Jediho a nasli ho. Byla tam hrozba superzbrane - znicili ji. Hotovo.

Pokud si tu nekdo klade otazky, je to tak spravne. Ja kdyz poprve videl Epizodu 4, taky jsem vedel hovno, taky jsem si musel pockat na Imperium, na Jediho, a pak jeste mnoho let dal, abych se dozvedel vsechno. Kdyby nam hned v prvni casti trilogie vysvetlili vsechno, tak je ten film picovina. A plno veci, ktere tu lidi resi, film celkem jednoznacne vysvetluje, staci se dobre divat a vseho si vsimat.

na příspěvěk reagoval Rypicong

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

jerry12

treba ja bych o to nestal, Christensen by o to asi taky nestal, Jake Lloyd pokud zrovna nebruci nebo neproklina Star Wars, nebo oboji, tak se podivej, jak vypada, ten by rozhodne Anakina hrat nemohl. Neverim, ze nekdy vznikne cokoli s Anakinem, ta latka je mrtva. Christensena mozna muze jeste potkat trochu duchareni, ale ani to neni buhvijak realne. A jak tu rikaji jini, tam neni co dodavat. Tech deset neukazanych let proste zurila puberta a smutek ze neni s mamou, prechod na Temnou stranu zacal az v E2...

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama