Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1932 a dostihový kůň Phar Lap umírá. Okolnosti smrti: nejasné. A v roce 1983 se australanům podařilo nám tento příběh přiblížit. Byla jsem ohromena herci, dokonce i český dabing byl precizní, zobrazením vzájemných vztahů a celou dostihovou atmosférou. Nádherně ztvárněný životní příběh koně. Ne jednou jsem bádala nad tím, že kdyby jeho život neskončil takhle tragicky, zda by Phar Lap neskončil zapomenut. Takhle ho zná a miluje celý svět. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Ze začátku nudný film, který vysvitne v momentě, kdy prosvitne srdce koně Phar Lapa. Srdce, díky němuž poráží ostatní koně a stává se něčím víc. To by nikdy nezvládl bez člověka, který se stane jeho přítelem. Opravdu škoda, že se nezjistilo z jakého důvodu Phar Lap umřel. Svým způsobem krásný životopisný film. ()

Reklama

Kámen 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film vůbec, naprosto mě rozsekal, kdybych mohl dát jen jednomu filmu šestou hvězdu, byl by to Phar Lap. Krásná hudba, nádherné pomalé záběry a skutečný záběr na www.youtube.com/watch?v=bROtR5ivyZw , kdy Phar Lap vítězí v Aqua Caliente Handicap v roce 1932 se od filmového takřka neliší, prostě něco neskutečného. Mimochodem jediný kůň v celé historii dostihového sportu na celém světě, na kterého odmítli vypsat sázky ... nikdy předtím ani nikdy potom se to již nestalo !!!!!!! O Phar Lapovi se říká, že měl skutečně obrovské bojovné srdce. Návštěvníci Melbournského muzea se však o tom mohou na vlastní oči přesvědčit. Vedle vypreparovaného Phar Lapa zde také najdeme jeho srdce, které váží 6,2 kg. Průměrná váha koňského srdce se pohybuje okolo 3,2 kg. Ostatně moje profilové foto hovoří za vše ... ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Tento film je vyborne vystavany. Okrem klasickeho sportoveho motivu (z outsidera sa stane sampion) tu najdeme pohlad do zakulisia dostihoveho biznisu, ktory potvrdzuje stare zname, ze peniaze su az na prvom mieste. Pre mna je toto najlepsi film o dostihovych konoch vobec (este lepsi ako Seabiscuit). 9/10 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Historický reportážny športový film, ktorý ponúka mnohé melancholické aspekty. Je to o zvieratách (závodné kone), je to rodinne štylizovaný snímok, obsahuje dramatický pátos a je o emóciách. Ak by som sa orientoval podľa obliekania, trafil by som dobu, ale už už som čakal, kedy uvidím Wall Street. Skrátka, prvých pár minút, pre náhodne sledujúceho diváka vie zmiasť podoba ulíc Melbourne a Sydney s New Yorkom. Je to však taký ten citlivý film, ktorý vie, kde môže zájsť a kde už by symbolika prílišného gýču bola za hranou. Je to austrálska klasika, ktorá má ale celosvetové posolstvo o odvahe, ctižiadosti a pokore. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Skutečný Phar Lap žil v 30. letech 20. století. (Geriel)
  • Phar Lap vyhral 37 závodov z celkového počtu 51. Jeho rekord zahŕňa série 9, 14 a 8 víťazstiev v rade. (Scevola)
  • Phar Lap byl po smrti převezen do Austrálie a vypreparován, dodnes stojí v Melbournském muzeu. (Zellie)

Reklama

Reklama