Reklama

Reklama

Mary Kom

  • Indie मैरी कोम
Trailer

Obsahy(1)

Mary Kom je indické pojetí splněného snu, taková indická verze Million Dollar Baby (2004), v tomto případě ovšem opřená o reálný základ. Cesta chudé dívky z prosté rodiny žijící na samé hranici bídy až ke čtyřnásobné obhajobě titulu mistryně světa v boxu ve váhové kategorii do 45 kg. Cesta plná dřiny, nespravedlnosti, ale i radosti a mateřství. Cesta, kterou dokázal napsat jenom sám život. (Rakosnicek77)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Skutočne pozoruhodný príbeh Mangte Chungneijang alias Mary Kom. Dlho som sa tomuto filmu vyhýbal, lebo box nie je zrovna šport, ktorý by ma bavil a nadchýnal, ale napokon musím uznať, že toto stálo za to! Oveľa viac ako samotná športová zložka filmu ma však bavilo všetko to, čo sa okolo sebavedomej a tvrdohlavej Mary dialo a s čím sa musela počas svojej kariéry vysporiadať (rodina, materstvo, predsudky, comeback, atď). Manipur je jeden z najodľahlejších štátov Indie, a táto "východná India" je v mnohom úplne odlišná od zvyšku krajiny, a tým pádom samozrejme mimo záujmu. Aj tento fakt dodal tomuto príbehu oveľa zaujímavejšiu esenciu. Čítam, že mnohým sa Priyanka Chopra nepáčila v tejto úlohe boxerky - u mňa presne naopak, a myslím si, že to zahrala nad očakávania. Celkovo ma film milo prekvapil, takže dávam 4*. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Mary Kom byla obyčejná Indická dívka s chudé rodiny, žijící na samé hranici chudoby....takhle by mohla začínat i pohádka a ono to ve skutečnosti i na takovou pohádku vypadá, jelikož to co ona sama dokázala, je až neuvěřitelné. A za všechno může jedna obyčejná boxerská rukavice, kterou Mary, jako malé děvče najde pohozenou na ulici. Přes všechny nástrahy osudu, kdy se musela rozhodovat mezi boxem, nebo otcem, až po boj s boxerským svazem, který ji šikanoval, pro její etnickou příslušnost, se dokázala stát čtyřnásobnou mistryní světa v boxu. A to titul poslední obhájila, po dvouleté odmlce a porodem dvojičat. Pokud někdo má rád podobná témata, tak ať neváhá ani vteřinu, protože i přes Indickou příslušnost, se jedná o velice povedený sportovní snímek. Viděno jako 10 film v pořadí v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Typický Bollywood. Len samé tančeky a pospevovanie, ešte šťastie, že celkom netradične na túto krajinu ide o film s pomerne znesiteľnou stopážou. To na čo som sa najviac tešil som tu však nenašiel. Čakal som niečo podobné v štýle Dangal (2016) - dychberúca športová akcia doplnená o zaujímavý životopisný príbeh plný odopierania a driny, no dostal som len akúsi supermodelku v ringu, ktorá máva ručičkami v akejsi kŕčovitej a smiešnej snahe napodobniť boxerský úder no a čuduj sa svete aj vyhráva. O nejakej napínavej a nervy drásajúcej športovej dráme nemôže byť ani reči, teda pokiaľ si odmyslíme ten nátlakový patetický doják na konci, z ktorého mi bolo trochu nevoľno. Na druhú stranu ale technická stránka snímku nebola najhoršia, hlavne kamera bola fajn. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

V Bolywoodu je i tráva zelenější a boxerky tam vypadají tak jako u nás královny krásy:-)). Maryn příběh je zajímavý, ne že ne, akorát je trochu víc vymydlený než bych myslella. Když Mary s boxem začínala, čekala jsem, kdy ji uvidíme taky třeba u boxovacího pytle a ono dlouho nic, jenom záběry na posedávání před ringem anebo na Marynu pěknou tvářičku či rtík. Takže to, co mi v tomhle filmu chybělo, je trošku víc reálného života. Na druhou stranu, Bolywood jde pomalu nahoru a až se zbaví neduhu cpát všude ty své odrhovačky, přestane se bát ukázat pohled na krev a uvědomí si, že na světě nejsou jenom pěkný holky, může nám kinematografií klidně i zamíchat, protože i přes všechny moje výtky, spousta béčkových filmů převážně americké produkce, které běžně vídáme v telce, sahá Mary Kom sotva do pasu. 50% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Indickou kinematografii zrovna nemusím a zejména mě u ní rozčilují vložky se zpěvy a někdy i tanci. Písničky byly i tady, ale nebylo to tak iritující, jako v jiných případech. Příběh sám je boxerským se vším všudy s přidanou hodnotu v prostředí a také v tom, že se jedná o ženský box, což je, i přes Million Dollar Baby, pole neorané. Mary Kom si musela probít cestu přes předsudky indické společnosti, klacky, které jí pod nohy házel svaz i, dá-li se to tak říci, mateřství, které její kariéru na čas přerušilo. To všechno film celkem věrně zachycuje a klišé, která se ke sportovním filmům vážou, tu divák ani tolik nevnímá. Stejně tak nepůsobí nevhodně přírodní trénink, který by člověk hledal spíš ve starých vandammovkách či v Karate Tiger. Zápasy samotné mají celkem slušnou úroveň, ačkoliv žádné rvačky alá Rocky nečekejte. Ale ženský amatérský box je spíš, při vší úctě, taková plácaná, takže i tady byl film realistický. Samotná Mary Kom není taková kočka, jako Priyanka Chopra, ale tahle indická misska jí přesto ztvárnila s přehledem a zaslouží si poklonu. Jedinou výraznější výtku bych měl k závěrečnému klání prolínajícímu se s vypjatou rodinnou situací. To už bylo přeci jen trošku moc. Ale film mi to nepokazilo a Mary Kom budu určitě v Riu držet palce. 80% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Film nebol premietaný v domovskom štáte Mary Kom, v Manípure, kvôli zákazu hindských filmov separatistickými skupinami. (Laslo)
  • V telocvični, kde Mary Kom (Priyanka Chopra) pravidelne trénuje, si môžeme na stene všimnúť výrok 26. prezidenta USA, Theodora Roosevelta: „Believe you can and you are halfway there.“ („Verte, že to dokážete a už ste na polceste k cieľu.“) (Laslo)

Reklama

Reklama