Reklama

Reklama

Bohéma

(seriál)
Trailer
Česko, 2017, 7 h 56 min (Minutáž: 72–94 min)

Scénář:

Tereza Brdečková

Kamera:

Petr Koblovský

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Michal Dlouhý, Vladimír Javorský, Jaroslav Plesl, Saša Rašilov nejml., Judit Pecháček, Michal Balcar, Ondřej Pavelka, David Novotný, Václav Jiráček (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno studio na Barrandově, kterým prošly dějiny. Patřilo k vůbec nejmodernějším v celé Evropě. Ve filmech, které se tam natáčely, hráli velikáni z Národního divadla, komici, krasavice, lamači srdcí. Občas se jelo natáčet do exteriéru a často se vyráželo do barů, chodilo do kina nebo konspirovalo v bytech. Ale studio, to byl opravdový domov. Kdo sem zapadl, tomu se nemohlo nic stát – anebo to aspoň tak vypadalo a dlouho si to všichni mysleli. Jenže pak přišlo osvobození následované znárodněním filmu a studio patřilo lidu. Ale hercům šlo i nadále hlavně o filmové role... Hitler a Goebbels zbožňovali film a věděli, že pro masy pracujících ve válečné výrobě je kino důležité jako chleba a mnohdy snad i nahradí svobodu. Předpokládali, že na tomto se s českými filmaři shodnou, a nemýlili se: komedie a romance se slavnými českými herci se točily skoro až do konce války jako na běžícím pásu.

Němci založili společnost Pragfilm, která pohltila bývalé AB Barrandov. Investovali do vybavení ateliérů a zaměstnávali dvě tisícovky převážně českých lidí s cílem natáčet německé i české filmy. Díky tomu na tom byla poválečná znárodněná kinematografie skvěle. České filmy pomáhaly udržet v protektorátu klid a pořádek, konstatovali nacisté. A zároveň udržovali národní povědomí, konstatovali Češi. A tak byli všichni spokojení a ruka ruku myla: diváci v kině zapomínali na drsnou skutečnost, producenti vydělávali a filmaři díky šlapající výrobě nemuseli na práce do Německa. Tito všichni nebyli vidět. Vidět ale byli herci, jejichž popularita za protektorátu vyletěla jako kometa. Jenže se neobešla bez společenských styků s nacisty, a tak většina českých hvězd stála po válce před lidovým soudem pro kolaboraci. Motivem obvinění byla často jen závist a špatné svědomí právě těch diváků, kteří hvězdám krátce předtím nadšeně tleskali. Někteří byli očištěni, ale většině to stejně nepomohlo. A byli takoví, kteří klidně zradili kohokoliv a prohlásili cokoliv. Jen aby mohli hrát dál – i za komunistů. Prostě vklouzli z jedné kolaborace do jiné. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele sharka.68 k tomuto seriálu (7)

Bohéma (2017) 

Aby si člověk uvědomil,jak moc politika a různá období ovlivňují charaktery lidí, bylo vykresleno velice dobře. Jak zamává s těmi,co jsou v určité době na výsluní i za cenu různých ústupků a manévrování,jak to všechno lze překroutit a vyložit jak se kterému režimu hodí...děkuju, základní potenciálo to mělo,jen to mohla Tereza Brdečková mnohem lépe zpracovat (podrobněji) bez skoků sem tam a Robert Sedláček líp kočírovat.... protože tohle téma o bohémských filmových hvězdách si zasloužilo víc...snad příště.... PS: Michal Dlouhý exceloval, škoda, že ho nemohl vidět Vladimír....a hluboké koření patří i Vl.Javorskému. A díky P.Stachovi za Maca Friče, J.Pleslovi za Miloše Havla. ()

Snad to nebude tak hrozné (2017) (E01) 

zatím dávám po prvním dílu 3 hvězdy...narozdíl od Marigold mi Vančura - pan spisovatel Vančura, prkenný nepřišel..on není herec, krásně se to odlišovalo..z Javorského mi běhal mráz po zádech..a vlastně i z M.Dlouhého...u ostatních bych potřebovala jmenovky na klopy, protože je tam postav jak na kostele a spíš naskakují jejich občanská jména než jména jejich rolí. My narozdíl od tehdejší Bohémy víme, jak to dopadne a tak nám mnohdy přijdou naivní.... Třeba režisér Binovec, natočil i nádherné Městečko na dlani...dožil se 83 let.Dostal jen 3 roky. Ve srovnání s režisérem Janem Svitákem ( Přednosta stanice), je to nepochopitelné - lynčován 11.5. 1945.. Jiří Weiss odešel v roce 1939, aby po návratu natočil nezapomenutelné Vlčí jámy a mnoho dalších filmů, zemřel v roce 2004. V.Vančura - zastřelen 1.6.1942 na střelnici v Kobylisích (za Heydricha); Z.Štěpánek - souzen po válce pro kolaboraci ; V.Burian - v roce 1944 mu zavřeli divadlo Němci, po válce souzen za kolaboraci,zabaven majetek,5 let zákaz filmovat a hrát ; O.Vávra - se po válce stane vyvoleným...dožije se 100 let. M.Havel - majetek mu vrácen nikdy nebyl, souzen pro spolupráci s okupanty, nedokázáno. V roce 1949 byl chycen při ilegálním přechodu hranic. Odsouzen na 2 roky, v roce 1952 se mu útěk do Mnichova podařil. Zemřel v únoru 1968. nebuďte líní a hledejte...stojí to za to, dát Bohémě šanci.... ()

Past na svědomí (2017) (E02) 

Willy Söhnel přece chodil s Mandlovou a pak s Gollovou, ta kvůli němu byla i v Terezíně, kde dostala tyfus..tak k čemu jakási Lilly Krall co spí se spolužákewm, kterej má chlupatej zadek a vyroste z něj Ondra Pavelka???? Kde se v Bohémě vyskytují herečky? Proč je to jen o chlapech???? Kromě Anny Letenské,kterou nakonec po natočení její poslední scény ve filmu Přijdu hned, odvezou a později v Mauthausenu v říjnu 1942 popraví (za pomoc jejího manžela parašutistům) ... proč dělaj z Marvana takovýho blba? Hašlera zatklo gestapo 2.9.1941 při natáčení Městečka na dlani.... ()

Krev, půda a strach (2017) (E03) 

Tak tento díl mne příjemně překvapil,z některých scén mne až mrazilo. Vyhození Juldy Fuldy na chodbu mi bylo velice sympatické. Opravdu paní Jana Štěpánková, je mistrovo dítě? Jedinej,kdo mi je docela nesympatickej je bohužel režisér Vávra. Nechápu,proč Lilly Kral není Nataša Gollová. Láďa Hampl toho gestapáckýho vyšetřovatele hrál naprosto famozně. ()

A přece se točí (2017) (E04) 

Tak tenhle díl byl hodně dobrej.Jen 38 letá Anna Letenská,vypadala na 28....ta poprava v Mauthausenu 24.10.1942, byla hodně realistická.Ve skutečnosti nechali přespat u sebe manželku doktora Lyčky,který ošetřoval Gabčíkovi před vánoci 1941,poraněný kotník. Nemám nic proti hvězdičce z Ulice R.Prokopové, i když Anna Letenská vypadala jinak, ale kdo mi je bytostně proti srsti je Jan Drda. Poválečné osudy českých herců byly různorodé Ve vězení za rozhlasový skeč Hvězdy nad Baltimore, kde mimo jiné parodoval Jana Masaryka, se ocitl král komiků Vlasta Burian. I když k tomuto vystoupení byl přinucen, bude trvat pět let, než mu bude umožněno vystupovat. Lidový soud hrozil Zdeňku Štěpánkovi, za to, že byl kdysi donucen přednést projev loajality k třetí říši. Plného očištění docílil až po dvou letech. Nenávist davů pocítila Nataša Gollová. I když se ukázalo, že Willy Sőhnel, do kterého se zamilovala, nebyl nacista a pomáhal udržet český film nad vodou, život už měla nadobro zničený. Všeobecně známé jsou dnes i příběhy uvězněných hereček Lídy Baarové a Adiny Mandlové. Před soudem se ocitl i režisér Václav Binovec. Všeobecně se mělo za to, že byl strůjcem udání Karla Hašlera. To se ale nikdy nepotvrdilo. Nakonec byl odsouzen ke třem letům vězení. ()

Vyhrát za každou cenu (2017) (E05) 

scéna s tankem byla směšná? proč? s jedním pancerfaustem a několika puškami protoi tanku a samopalníkům??? Když jsem viděla ztuhlého Vávru, divila jsem se,že nemá mokrý gatě..ten byl štajf..ale nebylo mi u toho do smíchu...ono jít na tu barikádu byla velká odvaha..jedinej,snad kdo věděl,o čem to je byl Štěpánek... Snažila jsem se chápat i Alici-manželku O.Nového i toho chudáka s číslem na předloktí - Bouchala, ale ne každej se mstil..jen to prostě nedokázali zvládnout...nakonec, ono i Sohnela bylo dost.... Dokážeme si vůbec představit,co bychom dělali, kdybychom v takové době žili??? ne, nedokážeme, to se projeví,jestli v ní budeme žít...a kdo byl srab doma, bude srabem i venku.... Jen jsem stále více rozčarovaná z pana Marvana...a znechucená z osvětlovače -herce Filipa Kaňkovského. A je mi čím dál sympatičtější Miloš Havel..... a do všeho v současnosti po příchodu sovětských okupantů, zemřel Mac Frič... PS: po válce- do roku 1948, vznikly tyhle stále hrané filmy: Hostinec u Kamenného stolu, Nezbedný bakalář,Uloupená hranice, Křížová trojka, Železný dědek,Nikdo nic neví, Třináctý revír, Právě začínáme.... ()

Dvojí tváře (2017) (E06) 

je velká škoda, že děj , který by mohl mít gradaci,ji ztrácel svojí rozplizlostí a skákáním sem tam....vidět Dlouhého Štěpánka jako Žižku, to byl zážitek,řvala jsem smíchy...u Javorského Buriana mi tekly slzy, z koho jsme byla silně zklamaná byl pan Marvan...ne z herce Novotného,ale z osoby pana Marvana..před kým jsem smekla,to byl Mac Frič a Emil Vokolek. Z těch budovatelských let jsem se musela jít po konci posledního dílu umýt,protože jsem měla pocit,že mě ten sliz zadusí...tak nějak nevím,jak zařadit režiséra Vávru..jestli prospěchářsky nebo to byla všechno jen kalkulace a přetvářka. Ničily mne ti odboráři, nějak mi připadají stále stejní..... celkový dojem ze seriálu na 4 hvězdy... PS: díky Jaroslavu Pleslovi za Miloše Havla...ta scéna u soudu i ta při opouštění žalářních vrat, byly velice lidské. ()

Reklama

Reklama