Reklama

Reklama

Bohéma

(seriál)
Trailer
Česko, 2017, 7 h 56 min (Minutáž: 72–94 min)

Scénář:

Tereza Brdečková

Kamera:

Petr Koblovský

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Michal Dlouhý, Vladimír Javorský, Jaroslav Plesl, Saša Rašilov nejml., Judit Pecháček, Michal Balcar, Ondřej Pavelka, David Novotný, Václav Jiráček (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno studio na Barrandově, kterým prošly dějiny. Patřilo k vůbec nejmodernějším v celé Evropě. Ve filmech, které se tam natáčely, hráli velikáni z Národního divadla, komici, krasavice, lamači srdcí. Občas se jelo natáčet do exteriéru a často se vyráželo do barů, chodilo do kina nebo konspirovalo v bytech. Ale studio, to byl opravdový domov. Kdo sem zapadl, tomu se nemohlo nic stát – anebo to aspoň tak vypadalo a dlouho si to všichni mysleli. Jenže pak přišlo osvobození následované znárodněním filmu a studio patřilo lidu. Ale hercům šlo i nadále hlavně o filmové role... Hitler a Goebbels zbožňovali film a věděli, že pro masy pracujících ve válečné výrobě je kino důležité jako chleba a mnohdy snad i nahradí svobodu. Předpokládali, že na tomto se s českými filmaři shodnou, a nemýlili se: komedie a romance se slavnými českými herci se točily skoro až do konce války jako na běžícím pásu.

Němci založili společnost Pragfilm, která pohltila bývalé AB Barrandov. Investovali do vybavení ateliérů a zaměstnávali dvě tisícovky převážně českých lidí s cílem natáčet německé i české filmy. Díky tomu na tom byla poválečná znárodněná kinematografie skvěle. České filmy pomáhaly udržet v protektorátu klid a pořádek, konstatovali nacisté. A zároveň udržovali národní povědomí, konstatovali Češi. A tak byli všichni spokojení a ruka ruku myla: diváci v kině zapomínali na drsnou skutečnost, producenti vydělávali a filmaři díky šlapající výrobě nemuseli na práce do Německa. Tito všichni nebyli vidět. Vidět ale byli herci, jejichž popularita za protektorátu vyletěla jako kometa. Jenže se neobešla bez společenských styků s nacisty, a tak většina českých hvězd stála po válce před lidovým soudem pro kolaboraci. Motivem obvinění byla často jen závist a špatné svědomí právě těch diváků, kteří hvězdám krátce předtím nadšeně tleskali. Někteří byli očištěni, ale většině to stejně nepomohlo. A byli takoví, kteří klidně zradili kohokoliv a prohlásili cokoliv. Jen aby mohli hrát dál – i za komunistů. Prostě vklouzli z jedné kolaborace do jiné. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Ozzy2 k tomuto seriálu (6)

Bohéma (2017) 

Naprostá pecka.Konečně seriál o něčem, co tu nikdy nebylo.Vypravěč Pavelka/Balcar mně vůbec neruší, naopak, od začátku je jasné, že to jsou jeho vzpomínky, tak chápu.jde hlavně o vykreslení charakterů v okupaci Německé a potom té sovětské.Tam není rozdíl,. okupant, jako okupant. Mnoho postav nevnímám také, protože vzhledem k tomu, že mne film opravdu zajímá a nechodím sem jen nadávat, tak ty postavy díky solidním maskám poznávám a nemám s tím problém. Tápal jsem jen u postavy Lily, chvílemi mne to mátlo a považoval jsem jí za Natašu Gollovou.Obzvlášť po scéně, kdy ji Oldřich Nový říká, že by mohla hraj jeho ztřeštěnou sestru (Eva tropí hlouposti). Tento seriál by měl být povinný pro všechny, kteří Miloše Havla obviňují z kolaborace.Doufám, že pochopili, co za tím stálo. Těším se na další díly. ()

Past na svědomí (2017) (E02) 

Každý fanoušek filmů pro pamětníky musí jásat.Javorský, Dlouhý, Stach,Finger,Honza Hájek..prostě výkony za jedna.Javorský k tomu hvězdičku navíc.Ne žlutou.A v roli Buiana vidím Buriana pravého,ne Javorského.Dokonalá podoba, pohyby, mluva.Výkon u piana excelentní.nechápu, jak tomu může někdo dát odpad, nebo se ofrňovat.je to stokrát lepší, než všechny slaboduchý krimiseriály, které se na nás valí ze všech kanálů ()

Krev, půda a strach (2017) (E03) 

.Jsem zvědav, jestli se zvrtne Štěpánkovo odbojářství a seriál z něj udělá kolaboranta, kterým byl.Byl bych moc rád,aby to seriál ukázal a vysvětlil, proč to Štěpánek udělal.U Buriana se už začíná vyjasňovat. ()

A přece se točí (2017) (E04) 

Absolutně nechápu tak nízký hodnocení u tak ojedinělého a originálního projektu.A k těm holým zadkům...nevím, koho to pohoršuje, kdyby to byly ženský prdele, tak ani nepípnete a budete se tu rozplývat, jak má která herečka krásnou prdel. Autor chce asi poukázat na filmové prostředí, kde je to sodoma gomora, ještě horší, než v divadle. Seriál má gradující tempo a máme se na co těšit.Po nacistech nastoupí na scénu ještě větší lůza-komunisti a nehezky si pohraje s osudy všech zúčastněných. ()

Vyhrát za každou cenu (2017) (E05) 

Už v roce 48 byly ty komunistický svině u moci, na tom není nic divného.V roce 1948 už je došlo k oficiálnímu předání moci z rukou vlastizrádce Beneše do rukou masového vraha Gottwalda.To jen pro ty, kteří se diví vlivu komunistů hned po válce.Jestli někomu nestačí rudé gardy a vznik národních výborů, lidové soudy, příprava znárodňování...pak už nevím... ()

Dvojí tváře (2017) (E06) 

Naprosto seznační díl, kde opět excelovali Michal Dlouhý a Vladimír Javorský.Skvělý byl i Petr Stach v roli Martina Friče.Naopak Jaroslav Marvan se nepovedl vůbec.Bylo vidět, že David Novotný umí jen jednu polohu a tohle na něj bylo prostě moc. A škoda je, že hodně lidí nepochopilo to, že se autoři jen volně inspirovali osudy herců a nejednalo se o žádnou biografii. Nepochopila to ani Jana Štěpánková, která chce autory žalovat, že její maminka nebyla vyhozená kvůli nějaké hře,ale kvůli tomu, že prý řekla, že Vítězný únor nebyl puč. No není to renault? ()

Reklama

Reklama