Reklama

Reklama

Bohéma

(seriál)
Trailer
Česko, 2017, 7 h 56 min (Minutáž: 72–94 min)

Scénář:

Tereza Brdečková

Kamera:

Petr Koblovský

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Michal Dlouhý, Vladimír Javorský, Jaroslav Plesl, Saša Rašilov nejml., Judit Pecháček, Michal Balcar, Ondřej Pavelka, David Novotný, Václav Jiráček (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno studio na Barrandově, kterým prošly dějiny. Patřilo k vůbec nejmodernějším v celé Evropě. Ve filmech, které se tam natáčely, hráli velikáni z Národního divadla, komici, krasavice, lamači srdcí. Občas se jelo natáčet do exteriéru a často se vyráželo do barů, chodilo do kina nebo konspirovalo v bytech. Ale studio, to byl opravdový domov. Kdo sem zapadl, tomu se nemohlo nic stát – anebo to aspoň tak vypadalo a dlouho si to všichni mysleli. Jenže pak přišlo osvobození následované znárodněním filmu a studio patřilo lidu. Ale hercům šlo i nadále hlavně o filmové role... Hitler a Goebbels zbožňovali film a věděli, že pro masy pracujících ve válečné výrobě je kino důležité jako chleba a mnohdy snad i nahradí svobodu. Předpokládali, že na tomto se s českými filmaři shodnou, a nemýlili se: komedie a romance se slavnými českými herci se točily skoro až do konce války jako na běžícím pásu.

Němci založili společnost Pragfilm, která pohltila bývalé AB Barrandov. Investovali do vybavení ateliérů a zaměstnávali dvě tisícovky převážně českých lidí s cílem natáčet německé i české filmy. Díky tomu na tom byla poválečná znárodněná kinematografie skvěle. České filmy pomáhaly udržet v protektorátu klid a pořádek, konstatovali nacisté. A zároveň udržovali národní povědomí, konstatovali Češi. A tak byli všichni spokojení a ruka ruku myla: diváci v kině zapomínali na drsnou skutečnost, producenti vydělávali a filmaři díky šlapající výrobě nemuseli na práce do Německa. Tito všichni nebyli vidět. Vidět ale byli herci, jejichž popularita za protektorátu vyletěla jako kometa. Jenže se neobešla bez společenských styků s nacisty, a tak většina českých hvězd stála po válce před lidovým soudem pro kolaboraci. Motivem obvinění byla často jen závist a špatné svědomí právě těch diváků, kteří hvězdám krátce předtím nadšeně tleskali. Někteří byli očištěni, ale většině to stejně nepomohlo. A byli takoví, kteří klidně zradili kohokoliv a prohlásili cokoliv. Jen aby mohli hrát dál – i za komunistů. Prostě vklouzli z jedné kolaborace do jiné. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Prubner k tomuto seriálu (2)

Bohéma (2017) 

Tak jsem to s přemáháním dokoukal do konce a zdá se mi, že teprve 6. díl konečně jakžtakž fungoval. Ale to už je pozdě. První problém seriálu je ve scénáři. Brdečková prostě scénáře psát neumí, měla to přenechat někomu lepšímu (tatínek se v hrobě obrací, paní Terezo). Kombinovat fakta a smyšlenky, reálné osobnosti a vymyšlené figury, bylo špatné rozhodnutí, protože méně poučený divák neví, co je pravda a co ne. Pokud Brdečkové šlo jen o obecnou výpověď, měla radši zvolit fiktivní postavy. Druhý problém je nenápaditá režie a rozkolísané herecké výkony. Nejlepší byli nakonec Dlouhý, Plesl, Rašilov, Stach a hlavně Javorský (sakra, dejte tomu chlapovi už někdo Oscara nebo Nobelovku !). ()

Snad to nebude tak hrozné (2017) (E01) 

Snad to nebude tak hrozné...Je to hrozné. Bohéma má shodné rysy s předchozím Sedláčkovým cyklem České století (ač scenárista je jiný): scénář nestojí za nic, je nesoudržný, rozpadá se na jednotlivé epizody, v nichž postavy odříkávají citáty svých reálných předobrazů, Sedláček neumí tyhle věci režírovat, inscenace situací je toporná a strojená. Divákovi tedy nezbývá než se bavit tím, jak herci (a maskéři) dokáží imitovat jednotlivé historické osobnosti. V tomto případě si asi nejlépe vedou V.Javorský jako Vlasta Burian, M.Dlouhý jako Zdeněk Štěpánek a J.Plesl coby Miloš Havel. Děj skáče rychle kupředu, historické události jsou vysvětlovány nenápaditě čtením novin nebo promítáním týdeníků. Ale nejvíc mi vadí, že scenáristka míchá skutečná fakta se smyšlenkami, takže divák neví, co je pravda a co fantazie. Lepší by bylo buď jedno, nebo druhé. ()

Reklama

Reklama