Reklama

Reklama

Jimmy Markum a Sean Devine se jako kluci stali svědky únosu kamaráda Davea Boylea, kterého za bílého dne unesla dvojice pedofilů, vydávající se za policisty. Chlapci se tehdy podařilo po čtyřech dnech útrap a znásilňování uprchnout, prožité trauma ho však poznamenalo na celý život. Dnes žije s manželkou Celeste a synkem Michaelem, o něhož se láskyplně stará. Stále se přátelí se Seanem, detektivem v oddělení vražd, i Jimmym, který si odseděl dva roky za loupež a nyní vede malý obchod. Jedné noci se Dave vrátí domů rozrušený a zakrvácený a tvrdí, že byl přepaden. Další den upozorní chlapecký hlas policii na podezřelé auto, v jehož blízkosti je nalezena zavražděná Katie, Jimmyho devatenáctiletá dcera z prvního manželství. Přísahá, že vraha najde dřív než policie a pomstí se. Zatímco Sean a jeho parťák Whitey Powers zahájí vyšetřování, Jimmy pátrá s pomocí přátel z podsvětí. Zjistí, že se dívka chystala utéci s přítelem Brendanem a že mezi rodinami vládla nevraživost. Jedním z hlavních podezřelých se překvapivě stává také Dave. Zdá se, že podivínský muž skutečně něco tají, policisté však nemají dostatek důkazů. Nemá je ani Jimmy. I když je nalezena vražedná zbraň a pátrání nabere jasný směr, tragédii, která osudově zasáhne do přátelství Seana, Jimmyho a Davea, už zřejmě nic nezabrání. (TV Nova)

(více)

Recenze (858)

Maq 

všechny recenze uživatele

„Se spravedlností to nemá co dělat,“ řekne William Munny (Unforgiven) vteřinu předtím, než spáchá další ze svých zlovolných vražd. Jako by tohle téma Eastwooda zaujalo, a u mě s tím pochodil dobře. --- Mystic River nikam nespěchá, její vody plynou pomalu a nechají nás podrobně prozkoumat povahy, životní osudy a vzájemné vztahy všech zúčastněných. My diváci, policisté i podezřelí a podezřívající postupujeme logicky, metodicky, přinejmenším racionálně, a krok za krokem odhalujeme obrysy toho, co se skutečně stalo, nebo pravděpodobně stát mohlo. A tumáš! Nakonec je to docela jinak, dokonale nesmyslné. --- Mám rád příběhy tohoto druhu, protože jsou pravdivé. Je dobré používat rozum, ale není dobré sílu rozumu přeceňovat. Tento poznatek, do důsledků domyšlený, vede člověka k pokoře a k zásadní nedůvěře ke všem „opatřením“, především vládním. V kontextu některých dalších Eastwoodových pozdních děl mám pocit, že bychom si spolu dobře rozuměli. --- Není ovšem třeba se obávat nějakého intelektuálského metafyzična. Tyhle úvahy jsou jen nenápadně přimíchány v čemsi, co je ze všeho nejspíš výbornou detektivkou. A tedy vítanou zábavou. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Skutečný masterpiece Clinta Eastwooda a můj žhavý kandidát na vůbec nejlepší dílo v celé Eastwoodově filmografii. Na Tajemné řece je výborné, že ústřední kriminální zápletku ovlivňují vedle temného zážitku z dětství také naprosto odlišné charaktery tří hlavních protagonistů. Všechny tři postavy je také nadmíru zajímavé sledovat v dospělém věku, kdy jsou vinou nenadálé události všichni nuceni se znovu potkávat (navzdory faktu, že je každý již úplně jinde). Funguje to velmi dobře jako kriminálka, ale ten až intimně-psychologický rozměr dodává se svou stoupající intenzitou celému příběhu mnohem větší naléhavost. Zejména Sean Penn dokáže jedinečným (a jemu vlastním) způsobem přenést pocity a motivace své postavy na diváka, což v kombinaci s taktéž vynikajícím výkonem Tima Robbinse posouvá Tajemnou řeku daleko za hranice běžného kriminálního příběhu. Výborný závěr, který v podstatě jen korunuje brilantně rozehranou rošádu se všemi charaktery, už je taková třešnička na dortu. Žánrová delikatesa. ()

Sigurd 

všechny recenze uživatele

Tajemná řeka je drama balancující mezi psychologickou a krimi rovinou. Jednoduchý příběh s lehce odhadnutelným dějem prohlubují znamenité herecké výkony ústředního mužského tria, za které byli všichni nominováni na Oscara a Tim Robbins a Sean Penn ho také po právu získali. Snímek je pojat komorně a potvrzuje to i Eastwoodova úsporná režie. Není zde místo pro barevné tóny. Tohle je svět chlapů. Drsný a chladný. Clint nám zase ukázal svoji režisérskou tvář. Je to tvář zkušeného řemeslníka, který své řemeslo neprovozuje nikterak nápaditě, ale profesionálně a spolehlivě. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

77 % - I když Clint Eastwood natočil lepší filmy, Mystic River se mi líbila. Ale trochu moc se to potácelo mezi krimithrillerem s mysteriózním přídechem a dramatem, na druhou stranu herci (Penn, Robbins) byli skvělí. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Některé pasáže zbytečně utahané a konec zbytečně doslovný. Ale i tak další majsterštyk od pana Eastwooda, opět s vynikajícím hereckým obsazením. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Jimmy, Sean a Dave - tři kamarádi, které v mládí postihlo něco hrozného. A to, že jednoho z nich unesli. A nyní po několika letech příběh pokračuje ovšem s jiným průběhem, kdy je dcera jednoho z nich unesena. Celý příběh, jak už tak u veterána Clinta Eastwooda bývá, je jednoduchý. Mám rád jednoduché příběhy. Nesnáším všemožný proletenec, všemožných situací atp. Tajemná řeka skrývá tajemství, které by nikdo netušil - příběh, který se drží typické kriminální předlohy a pouze toho. I dost možná proto má Tajemná řeka své odpůrce. Ale typický člověk se smyslem pro jednoduché příběhy ji musí přijít na chuť. Nečekaně napínavé. ()

katuska138 

všechny recenze uživatele

Tak nadějně to začalo, opravdu moc moc jsem se celé ty dvě a půl hodiny snažila přijít na to, kdo byl vrah, snažila se proniknout do jejich myšlení, říkala si, že určitě to nebude tak jasné a prvoplánové, jak se to snaží tvářit a přimět mě, abych si to myslela. Měla jsem pravdu, ale i přesto mě ten závěr úplně neuspokojil, po té obrovské dávce tajemna jsem doufala v nějaké propracovanější finále. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

Nesympatický film s nesympatickými herci v nesympatických rolích. Pokud měl film za cíl ukázat prohnilost charakterů postav, které jsou schopné buď konat nebo zavírat oči nad zločiny v důsledku vlastního egoismu a pokrytectví, povedlo se. Bohužel jako jedna z mála věcí v tomto filmu. Hercům jsem to nevěřil, děj byl rozplizlý a nezajímavý, vychvalovaný konec je vychvalovaný - proč vlastně?! Jako krimi/drama je Tajemná řeka (mimochodem - co je to za název?) podprůměrná, jednak v důsledku nesčetněkrát převařených témat (sexuální zneužití v dětství a následky, mstící vražda nesprávné oběti atd.), jednak kvůli mnohým scénám, které jsou nadbytečné a mimo a zároveň celkově nevhodně a rozplizle poslepované. Herecké výkony mě příliš neoslinily. Prožitkově mě to celé minulo stejně jako Zemi míjí asteroid s orbitou Neptuna. Vlastně nejsilnější prožitek byla asi lítost nad 138 minutami ztraceného času. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Civilní kriminální příběh, který nepřináší sice nic nového ale zaujme věrným zobrazením práce kriminalistů a je hodně nadprůměrný díky exceletním hereckým výkonů všech zúčastněných s pečlivě budovanou atmosférou. Eastwood dokazuje, že čím starší je, tím lepší filmy točí. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovi se podařilo natočit vynikající kriminální drama. Tragédie z dětství se přenáší přes generaci dál, aby zanechala další bolestný cejch. Velmi dobré herecké výkony. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý thriller, který mě jenom utvrdil v tom, že Clint je mnohem lepší režisér než herec. Ústřední trojice (tedy spíš dvojice, protože upřímně, Bacon nemá tak herecky vděčnou roli jako jeho kolegové) mě svými výkony opravdu zasáhla. Nevadí ani delší stopáž, ba naopak, všudypřítomné napětí a očekávání "kdy se už něco stane" vygraduje v působivou závěrečnou půlhodinu, která diváka přimrazí k sedačce. Co mi ale ani na druhé zhlédnutí nesedí, je scéna s průvodem a Laura Linney (ta mi vadila opravdu dost). ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovy filmy mám ráda, s Tajemnou řekou se mi i žánrově trefil do noty. Snímek plyne pomalu, rozvážně, přesto si umí držet atmosféru a nenudit. Eastwood natočil na jednu stranu vcelku klasický snímek zapadající do škatulek hned několika žánrů, ale natočil jej jistou rukou, obsadil zajímavé herce, kteří odvedli dobrou práci, a mě ten film ve výsledku bavil. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné krimi, které si především díky postavě Seanna Penna drží tempo po celou dobu, i když sympatičtější mi byl rozhodně neméně výborný Kevin Bacon a také Laurence Fishburne v roli zlého policajta. Vystavění příběhu není zrovna tradiční, Clint Eastwood v tomhle ohledu dost experimentoval, ale nečinilo mi to problémy a vraha jsem sám neodhalil. Jedinou slabinou je tak z mého pohledu nevýrazný scénář, bylo to znát především u některých dialogů. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Tatínek udělá všechno, aby dětičky mohly klidně spinkat". Tatínek je silný, každou nespravedlnost potrestá, vraha vypátrá a zabije. To, že se občas "netrefí" a "trefí" na někoho jiného, a toho "trefí" svou bouchačkou, není až tak důležité. Důležité je, že to byl ten, koho vrahem označil, ne kdo jím skutečně byl. Tak to také cítí obě ženy/manželky, Jimmyho i Davova, byť obě jasi opačně, protikladně, navzdory; na psychické úrovni se protiklady (ano a ne / pravda a lež) setkávají a tvoří jednotu. Jasné je, že tu došlo k boji, a že jeden zvítězil. a jako hrdina nepotřebuje žádné ospravedlnění. Druhý plán filmu - uvažování a motivace skutečných vrahů - je méně zajímavý. A třetí plán, vztah Seana a jeho zběhlé maželky, je už jenom vatou. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Začátek dobrý (ponurá komorní atmosféra, strašlivé zážitky z dětství, zvláštní vztahy mezi bývalými kamarády, vražda dcery jednoho z nich...), ale postupem času film začne nudit kvůli rozvleklosti i nepovedené kombinaci prvků psychothrilleru a detektivky. Film totiž ve finále není ani psychologický (telefonáty Bacenovi ženy a nevyrovnanost Robbinse na mne moc nefungovaly - byly spíš trapné) ani klasické krimi. Závěr se snažil působit maximálně vypjatě, syrově a drsně, ale mně přišel dost nevěrohodný a zbytečně "na efekt". Herecké výkony jsou věrohodné, ale nikterak mě nenadchly. Osobně bych ani jednomu z herců Oscara nedal. Celkově hodnotím na 70% (řekl bych že podobné pocity jsem měl z Insomnie. Začátek hodně slibný, ale výsledek nic moc.) ()

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu není co vytknout. Eastwood odvedl dobrou práci, příběh byl velmi solidní a Bacon, Robbins a Penn výborní. Za zmínku stojí také působivá hudba. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Výborná zápletka s hlubokou výpovědí o několika lidských osudech. Eastwood je výborný režisér a jsem zvědav na jeho další kousky. Pokud za tuhle roli dostal Sean Oscara, tak za 21 gramů měl dostat dva! Velmi mě potěšil Fishbournův výkon a nevadil mi ani Tim Robbins, kterého jinak opravdu nemusím. ()

Lauri 

všechny recenze uživatele

Čisté čtyři hvězdy. Skvělé atmosferické krimi doplněné fantastickými hereckými výkony, které byly právem oceněné Oscarem. Scénář dobrý, muzika taktéž, Sean Penn byl úžasný "hajzlík", nicméně jedna věc mě velmi mrzela a to ta, že se Clint až moc pokoužel, abychom mu skočili na udičku ohledně vraha. Otevřeně přiznávám, že jsem na něj nepřišla (na moji obranu: ve dvanáct v noci v pátek jsem už trochu nepoužitelná), nicméně zmást jsem se taky nenechala. Klidně si film pustím znovu, nicméně teď ty čtyři hvězdičky nechávám. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 2003 - Cena poroty CST (Commission Supérieure Technique de l’Image et du Son) (kameraman Tom Stern) ()

Související novinky

DiCaprio a král současného thrilleru

DiCaprio a král současného thrilleru

24.05.2013

Dennis Lehane je jeden z mála spisovatelů, kteří se nemůžou stěžovat na filmové adaptace svých knih. Filmy jako Sbohem, baby, Tajemná řeka nebo Prokletý ostrov byly úspěšné komerčně i u kritiků.… (více)

Affleck vytasí prohibici a samopaly

Affleck vytasí prohibici a samopaly

13.01.2013

Sice nebyl nominován na Oscara za režii, ale nemusí smutnit, my stejně víme, že za kamerou je na svém místě. Jaký bude jeho další projekt? Po nedávném odstoupení z hlavní role v krimi-romanci Focus … (více)

Leo a Marty si obstarali ostrov

Leo a Marty si obstarali ostrov

25.10.2007

Předevčírem jsme psali o honbě Hollywoodu za dalšími komiksy Stevea Nilese, odpovědného za předlohu pro víkendovou americkou jedničku 30 dní dlouhá noc. Něco podobného se strhlo i kolem kriminálky… (více)

Reklama

Reklama