Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze uživatele FritoleXx k tomuto seriálu (1)

Série 1 (2017) (S01) 

Říkali jste si po dohrání Life is Strange, proč neexistuje víc teen příběhů, které působí uvěřitelně, hrají na emoce a nedělají z teenageru naprosté pitomce ve stylu prciček? Já teda jo a 13 Reasons Why je tak trochu splněný sen. Zatímco kniha u nás vyšla pod idiotským názvem, který může napadnout vážně jen české distributory a ještě k tomu v nějaké edici, kterou máte šanci v knihkupectví najít jen když projíždíte poličku s knihami pro náctileté holky, tak serialu se u nás přecijen dostalo víc pozornosti, i když oficialně nevyšel. Nápad s kazetami je velmi dobrý a neokoukaný, Hannah v nich popisuje 13 důvodů, proč se rozhodla ukončit svůj život a ač chápu, že tyhle důvody někomu mohly přijít nedostatečné, tak já tohoto názoru nejsem. Zatímco jiné filmy o šikaně vesměs ukazují co největší brutalitu nebo psychický nátlak a nesou se celé v depresivní náladě, tak 13 Reasons Why na to jde trochu jinak. Ukazuje maličkost po maličkosti, které postupně lámou hrdinčinu psychiku až k té myšlence na sebevraždu. Z obyčejného, řekněme až dramedy, serialu, se postupně stává gradující deprese, ve které nemůžete jednoznačně svalit vinu na všech 13 důvodů, tedy lidí, ale na každého z nich si děláte názor, všichni měli své důvody, někteří vážné, někteří z čistě kreténské povahy, ale všechny vyšly pro hrdinku nejhůře. Opravdu jeden z nejsilnějších seriálových zážitků, který trochu ničí samotný závěr, kde si tvůrci otevírají vrátka do druhé série a kazí tím celkový dojem. ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama