Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (4)

Série 1 (2017) (S01) 

Dlouho jsem to odkládal, do doby, než si na to najdu čas a kdy už se o tom nebude tolik mluvit. Dokoukal jsem to před pár dny a... psycho. Fakt psycho, a to i na mě (zejména v posledních pěti dílech). Nikdy (důrazněji, NIKDY) mě žádný seriál ani film tak psychicky nesložil a nezdeptal do úplně posledního kousku duše. Fakt ohromný, strhující a skutečně neskutečně silný a smutný. Herecky naprosto dokonalý, obzvlášť Katherine Langford byla úžasná. A Hannah... ať si o ní myslíte cokoliv, já jsem s ní vlastně celou dobu taky poměrně litoval a plně chápal a po posledním dílu jsem strašně dlouho přemýšlel o smyslu života, sebevraždách a o tom, za jak dlouho umřete. když si podřežete žíly... Ale fakt, to finále bylo neskutečně silný a to jsem si už po prvním dílu říkal. že je toho na mě nějak moc. Jenomže ono to bylo s každým dalším dílem silnější. A intenzivnější. A horší. Mnohem, mnohem horší. Scenáristé si taky zaslouží povahu - je to naprosto neuvěřitelný zážitek, který ve vás zůstane fakt strašně, strašně moc dlouho. Řeknu to tak - Netflix měl loni Stranger Things, letos má tohle. Jenže je to složitější. TOHLE je jeden z nejlepších seriálů, jaké jsem kdy viděl, zcela jednoznačně nejlepší seriál letoška a asi vůbec nejlepší seriál Netflixu. A nejen proto, jak strašně moc mě položil a zavraždil mou duši. S těma postavama se totálně ztotožníte, se všema. Drama, jak má být. A nejen pro teenagery. 100%. S druhou řadou nesouhlasím (protože po tomhle to může dopadnout asi jako Hobit pro LOTRa), ale vlastně mě hrozně moc zajímá, co bude dál, protože nevyřešených věcí tam nechali docela dost. Takže se těším. A ta Katherine Langford... dejte jí za to nějakou cenu! Doufám, že se prosadí nějak víc, sympatická, krásná a talentovaná holka. PS: Ta sebevražda je fakt docela hustá a po té náloži emocí, kterou vám ten seriál naloží, je to jako třešnička na hodně nechutným dortu. Znovu připomínám posledních pět dílů. Koukněte a uvidíte sami. Musíte to vidět. ()

Série 2 (2018) (S02) 

Ta prvotřídní depka, která mně postihla už na začátku první série a na jejím konci pak zcela pohltila, se tentokrát nedostavila. A i rozjezd byl tentokrát trošku pomalejší a trvalo mi asi pět dílů, než jsem se do toho naplno ponořil a nakonec se mi to líbilo stejně jako loni. Formát z loňska opět šlape na jedničku, děj a atmosféra postupně houstnou a při posledních třech dílech už jsem měl podobné stavy zoufalosti jako při první sérii. Všechny staré postavy šlapou na jedničku, ty nové taky, zápletka nemá hluchých míst, vývoj děje i postav na jedničku. Sice ta Clayova schopnost vidění mrtvých lidí byla absolutně mimo a přes čáru od začátku až do konce (hlavně tam, kdy už byl Hannin duch opravdu příšerně protivný), ale co já bych si bez Katherine Langford počal, se naštěstí dozvíme až za rok (stejně jako loni se ptám, o čem sakra bude třetí série, ale musím říct, že po té druhé se ani trochu nebojím, že by to dopadlo špatně). To překrucování děje první série (tu větší, tu menší) mi vadilo taky, ale jen velmi nepatrně. Třináctej díl je potom navíc špičkovej doják, kterej udělal za příběhem Bakerových a všech okolo přenádhernou a dojemnou tečku. Opět jsem naprosto nadšený, protože v tomhle seriálu šlape úplně všechno a absolutně na jedničku. A vzhledem k absenci Hry o trůny je to nejlepší seriál roku a jsem přesvědčen, že letos už nic lepšího ani nepřijde, to by to muselo být sakra dobrý. 13 Reasons Why jsou prostě absolutní špica seriálové tvorby a já se už nemůžu dočkat toho, co bude dál. I přesto, že z americkýho školního systému je mi na blití. 95% kvůli existenci první řady, která je fakt výjimečná. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Nejslabší série, tentokrát to na plný počet fakt není, ačkoliv zhruba od sedmého dílu mně to fakt chytlo naplno, jako za starých časů a bylo to super, ale ta první polovina řady se tentokrát fakt příšerně vlekla. Pozitivní je, že ačkoliv už na nás nečeká ta extrémní nálož deprese jako dřív, je to pořád velice solidní a realistické drama, které tentokrát obohatila přechytralá, neskutečně otravná černoška, která se do všeho motá a na všechno má geniální teorie. Líbí se mi ovšem, jak tvůrci naložili s postavou Bryce Walkera a že z něj dokázali udělat sympatického sympaťáka. Co se mi ovšem nelíbí, je zpracování. Vůbec jsem od sebe nerozeznal, co se odehrává teď a co je flashback a oříznutí obrazu a tmavé filtry tomu absolutně nepomohli, takže to velmi často bylo dosti matoucí. Navrch se přidalo zjištění, že do kavárny Monet's kromě postav seriálu vůbec nikdo nechodí. Nikdo si nevěří, všichni se obviňují, všichni obviňují Claye Jensena… a skutečně až s tím sedmým dílem to začalo být opravdu zábavné. Ten rozjezd byl tentokrát fakt pomalý a dlouhý. Ale ta druhá polovina za to fakt stála a kdyby se táhla ve stejném duchu, jako ta první, bylo by to fakt hodně, hodně špatné. Naštěstí finále bylo parádní a díkybohu, že další série už bude definitivně poslední. 75%. ()

Série 4 (2020) (S04) 

Poslední dvě série opravdu neměly spatřit světlo světa, protože jde o úplně jiné dílo. Třetí řada sice byla ještě lehce nadprůměrná a ve výsledku furt dost dobrá, to už se ale o čtvrté vážně říct nedá. Je to totiž směšná parodie prvních dvou sérií a vlastně i té třetí. Úplně všichni tady vidí duchy, většina postav se chová jako narušení idioti (u Claye alespoň ještě krát 2), postavy, které jsem měl v minulých sériích rád, jsem začal nenavidět a naopak, ty nejotravnější byly v poslední sérii nejsympatičtější. Oblíbené postavy nadále umírají a úplně každý (kromě Claye) je tady gay nebo lesba nebo promiskuitní (dobře, to ne). A co se týče děje, tak kromě toho, že to je směšné a vůbec to nenavozuje tu depresi (nemá čím) a beznaděj (ale jen proto, že divák ví, že teď už naštěstí fakt bude konec) a opravdu, opravdu dobré byly jen tři poslední díly. Aneb uděláme anarchii a rozjebeme školu a pak si užijeme maturiťák. Což byla snad jediná epizoda seriálu, ve které byly všechny postavy konečně uvolněné a v pohodě. A povedené finále fakt dojalo a zahrálo na tu správnou notu a vyvolalo ty správné emoce. Všechno předtím, je ale bizarní (tohle slovo to vystihuje nejlépe) a rozvleklé rádoby mysteriózní nic, které si hrálo... na něco z mysteriózního žánru. Jenomže blbě. Ten sešup je fakt enormní nejen v rámci celého seriálu, ale i v rámci posledních dvou řad. A poselství seriálu se taky úplně změnilo, ale bohužel špatným směrem a spíš smysl celého seriálu popírá, ačkoliv to bohužel nejspíš pořád dokonale vykresluje americký školní systém. 50%. Jestli si dám někdy opáčko, tak fakt jen těch prvních dvou řad, ten zbytek už znovu vidět nemusím. ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama