Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 2

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 078)

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Remasterovaná verze je opravdu dechberoucí... už je to 30 let a stejně mi přišlo, že ten film vůbec nezestárnul... ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Absolutní TOP z celé pův. trilogie. A vlastně i ze všech dosavadních filmů. Bez debat. Mé pořadí jest následující... 1. SW V 2. SW VI 3. SW IV ,,Kořínky...vařím je´´. Místo: Dagobah...osoba: Nebaby Yoda. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Do pokračování SW jsem byl v podstatě zavlečen, a moc se mi do něho nechtělo. Ale tak jsou v životě i horší věci....třeba o prázdninách vytírat hajzly. A nakonec díky pokračoval už lépe pochopil proč je SW tak populární.  Ledová planeta, opuštěná planeta mistra Yody,  Oblačné město, tyto všechny prostředí byly určitě atraktivní, skvěle vytvořené, a měly v sobě fantazii.  Škoda, že se v nich odehrávalo dlouhou dobu (pro mě) z velké částí spíše nezáživné natáhlé vyprávění přeskakující mezi třemi dějovými liniemi najednou. Trochu mě bavily alespoň scény a dialogy mezi Hanem Solem a princeznou Lelou (i když princeznu si představuji fakt jinak, ale tak dobře...na SW přece nebudeme koukat kvůli hezkým holkám. Nežijeme přece jen kvůli hezkým holkám, haha.) Ale na posledních 45 minut jsem se konečně dočkal nějaké dynamičnosti a osudovosti, o které všichni mluví. Nakonec to bylo objektivně o něco lepší než minule.  Ale  pořád se mi zdá, že svět SW zatím není můj šálek kávy. Ale hleďme: povedl se mi podstatně krátší koment než v pátek. Miluji tě-Já vím. ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

Rozprávočka, ktorú vek pripravil o všetko, čo ju robilo zaujímavým. Je mi jasné, že pri päťhviezdičkových hodnoteniach tu zavládla masová nostalgia, a ja to užívateľom rozhodne nezazlievam. Každý máme filmy, na ktorých sme vyrastali. Avšak keďže ja sa na druhý diel starej trilógie Hviezdnych vojen pozerám spomienkami nezakalenými očami, musím smutne konštatovať, že Impérium vracia úder je skutočne slabý film. Oné legendárne momenty ako napríklad veta "I am your father" tu vôbec nefungujú (či už po stránke hereckej alebo dramatickej), po úchvatnom epickom rozmachu novej trilógie (aj keď je pravda, že jeho najväčšiu časť tvorí tretí diel) tu nie je ani len tá najslabšia pachuť a Vadera ako záporáka by si podal snáď aj Magua z Posledného Mohykána. Hovoril som to už pri Novej nádeji a hovorím to aj tu. Tri hviezdy za sympatické postavy a moju hlbokú úctu k celému fenoménu Star Wars. ()

BloodyVamp 

všechny recenze uživatele

Spolu s Pomstou Sithů nejtemnější přírůstek ve SW univerzu. Změna jak na režisérské stoličce (místo Lucase Irvin Kerschner), tak na scénáři (Lucase nahradil scénáristicky schopnější Lawrence Kasdan) Hvězdnám válkám prospěla. Ba byla přímo trefou do černého. John Williams složil jednu z jeho nejlepších kompozic (Imperial March forever !), příběh byl temný, téměř až chladný a ukázal nám více Impéria- více tajemného Dartha Vadera, jeho motivace, větší pozemní a vzdušné síly, ale i nezvykle drsný dějový zvrat (kterému předcházel geniálně natočený souboj) a absence jakéhokoliv happyendu. To vše dělá z páté epizody naprosto geniální, kultovní záležitost, jíž se dostalo tisíce citací v médiích. ()

Bat55 

všechny recenze uživatele

,,Total the best part of Star Wars". Vo svojej dobe jednoznačný zázrak filmárčiny. Darth Vader je najlepší záporák tejto série a dovolím si povedať, že aj jedna z najlepších záporných postáv v žánre sci-fi. Práve takéto filmy urobili prevrat vo svete a u diváka vyvolali pocit prekrásnej futuristickej krajiny, plnej nádherných efektov a so suprovým dejom. Koniec filmu Luk Skywalker a Darth Vader vo finálnej scéne očaria, diváka vtiahnú úplne do deja a po prezretí filmu v kine alebo u videa si povedia,,,toto sa vydarilo." U mňa vrchol vo svojom žánre a Irvin Kershner sa s filmom popásoval fantasticky. Výborne sa mi aj zamľúvali nové planéty, hlavne ta ľadová na začiatku. Tady aj spoznáme mistra všetkých rytierov Jedi Yodu. Mark Hamill zasa predvádza úctihodný výkon, Ford v najlepšej filmovej úlohe po sérii Indy a nakoniec aj očarujúca Carrie Fisher. Film,ktorý aj po 29. rokoch vzbudzuje pocit fantastickej podievanej a práve Star Wars je žijúcou legendou medzi sci-fi, a taktiež dôkazom, že sci-fi nie je len bezduchá oddychová zábava. /100%/ ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Ano, Impérium vrací úder v plné parádě a ač je Epizoda IV výborná, tedle díl jí neskutečně natrhne prdel! Perfektní příběh, promakané postavy, hláškující Han, nádherná Leia, originální Yoda... Po technické stránce snad nelze nic vyčítat. Kombinace loutek a digitálních úprav vypadá i po více než 30-ti letech perfektně. A hudba? Kapitola sama pro sebe... Chválím i HD přepis. Vymazlený obraz, naprosto luxusní zvuk. Ano, Impérium je perfektní a škoda jen, že nelze dát více, než 5*... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Asi nejen můj nejoblíbenější díl. Už jen bitva na ledové planetě Hoth je naprosto úchvatná a na svou dobu trikově neskutečně krásně provedená. No, a když dojde na to zásadní odhalení, pořád mě ještě dokáže zamrazit. Tohle je pořádně temný díl, kterému chybí dětinskost poslední části, což je tedy jen dobře. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Vyspelejšie, akčnejšie a temnejšie pokračovanie svojho predchodcu, ktoré fantasticky rozvíja príbeh a naplno charakterizuje univerzum ako také. Impérium vracia úder spĺňa tie najprísnejšie kritériá a dokonale diváka pripravuje na záver najlegendárnejšej série v histórii. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

100 % - Harrison Ford je dokonalý stejně jako celá tahle původní trilogie. Ten jeho drzý úsměv nikdy nezapomenu. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Říká to každý. I já to říkám. Jednoznačně nejlepší díl SW. Sice je zde daleko méně akce, než by se na SW slušelo, ale tento nedostatek je vynahrazen temným, promyšleným příběhem. Každá scéna je zde naprosto dokonalá (let asteroidovým polem vede), k čemuž přispívá i výborná práce Johna Williamse (každý musí souhlasit, že jeho Star Wars hudba je bezpochyby nejlepším Williamsovým dílem). ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

První díl, myšleno Novou naději, jsem shlédl pouze z povinnosti k celému univerzu, abych si také přiučil. Líbila se mi celková pohádkovost, vyznění dlouhých bojů a především vykreslení perfektních postav, ke kterým si nešlo neudělat kladný vztah a celkově by i závěr uzavřenější. Impérium vrací úder je ovšem o řád temnější, což není od škody. Bohužel vše, co se děje, se mi zdá, jako by postrádalo hlubšího smyslu. Skywalker se sice učí půlhodiny filmu, ale ve výsledku mu to je stejně prd platné, stejně tak ukrývání lodi uvnitř ... však víte čeho, kdy se prakticky nic neděje a znělo mi to jako nehorázná vata. První část se mi i přesto líbila, ale celé to zabila jedna věta "Jsem Tvůj otec!" Poté jsem jen udělal otrávené "eeeh!" ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Druhá a zároveň najtemnejšia časť trilógie. Ako vždy úchvatné triky scéna na ľadovej planéte Hothu. patrila v detstve k mojim najobľúbenejším. Takmer nezničiteľné obrovské stroje vs. hŕstka rebelov. Prvý krát sa tu objavuje Majster Yoda. úžasný "vtipálek" na šťastie vlastným verziu kde nie je hnusne zdigitalizovaný. Videl som ten remaster a je odporný. čo sa však týka originálu tak to je nezabudnuteľné. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Škoda len, že Star Warsom prerástla kultovosť galaktických rozmerov cez hlavu, inak ide o bezchybný kus ikonickej scifáriny, s tak 80tkovou PG-čkovou naivitou a nostalgickými efektami, že moje vesmírne srdíčko zaplesalo a slastne krochkalo od prvej do poslednej minúty. Rovnako ako pri LOTRovi - ľutujem že som na tomto nevyrastal. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Reklama

Reklama