Reklama

Reklama

Yellowstone

(seriál)
Trailer 2
USA, (2018–2024), 45 h 19 min (Minutáž: 37–93 min)

Hrají:

Kevin Costner, Kelly Reilly, Dave Annable, Kelsey Asbille, Wes Bentley, Gil Birmingham, Ian Bohen, Luke Grimes, Cole Hauser, Jill Hennessy, Danny Huston (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(53)

Původní dramatický seriál zachycuje rodinu Duttonových v čele s Johnem Duttonem (Kevin Costner), která ovládá největší dobytčí ranč ve Spojených státech. Uprostřed měnících se aliancí, nevyřešených vražd, starých ran a těžce získávaného respektu je ranč v neustálém konfliktu se svými sousedy – rozrůstajícím se městem, indiánskou rezervací a prvním americkým národním parkem. (Paramount Network)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (137)

Ronkar 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řemelsná práce prakticky na jedničku. Kovbojsky chlapácké prostředí a atmosféra parádní. Soundtrack BOŽÍ! Ústřední téma o rozbité rodině je dostatečně zajímavé, protože tady jsou všichni po krk v bahně (v niterní rovině, ve vzájemných vztazích, v boji s konkurencí, které si brousí zuby na rodinné pozemky, i stíny minulosti, které pronásledují všechny Duttony). V tomhle ohledu je scénář ok, protože se hodně zaměřuje na charaktery a buduje jim zajímavé zázemí i hloubku napříč celou sérií. Postavy jsou velmi dobře zahrané (Costner si toho macho kovboje, který vše řídí, dává naprosto skvěle), ale pozadu není ani trio jeho děcek a další osazenstvo kolem. Pozornost na sebe strhne Kelly Reilly (tak dobře zahranou bitch jsem dlouho neviděl). Celkově převládá spokojenost a Yellowstone jakožto moderní variace na western baví věru dobře. Za výtku ale považuji, že se celá série v podstatě nic neukončuje a vše je rozehrané. Nedochází k žádné katarzi ani vyvrcholení, které by výrazně podtrhlo další směr. Stejně tak Sheridan od své realističnosti překvapivě často ujíždí do naprosto nesmyslně vyhrocených situací a náhod, jako by se snažil vyplnit místo něčím akčním a napínavým. Což o to, natočené jsou ty situace dobře, ale působí uměle a neuvěřitelně (spoiler: během asi tří episod tu náhodně zabije jeden člověk asi čtyři lidi? Takovou smůlu snad nemá nikdo na světě. Posere se i to, co se prakticky posrat nemůže, mrtvol se tu vrší tolik, že to nedává smysl...), což zbytečně sráží výsledný dojem. Ale jako úvod do (pravděpodobně delší) ságy Yellowstone funguje. Těším se na pokračování. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Westernům ze současnosti moc nehovím, protože dnešní doba nemůže nikdy vykouzli atmosféru Divokého západu. Nicméně v případě Yellowstone se u mě dostavilo nadšení. Dáno je to i tím, že seriál dokáže výborně využít klasická westernová klišé. Máme tu půtky s Indiány, bezohledného magnáta z města, který si brousí zuby na pozemky, nouze není ani o přestřelky a nakonec i rančera, který se kormě výše zmíněného snaží zvládnout i svoje potomstvo. Že tu létají vrtulníky, jezdí moderní dodávky a děj se často přesouvá do kanceláří či luxusních restaurací, to je tady vlastně plusem, protože to tvoří parádní kontrastu vůči drsnému a staromileckému venkovskému životu. Kevin Costner se do sedla narodil a nezklamal ani tady, což se dá říct i o zbytku herectva v čele se sexy mrchou Kelly Reilly. Sem s druhou sérií. 100% ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Taylor Sheridan je prostě pán! Já mu ten jeho nezaměnitelný rukopis žeru i s navijákem! Na Yellowstone jsem se hodně dlouho chystal. A teď konečně nastal čas zhodnotit všechny čtyři série naráz. Seriál těží zejména ze tří věcí. Zaprvé bych zmínil perfektně vykreslené charaktery, které si buď zamilujete, nebo je budete pekelně nenávidět. Kevin Costner herecky vládne, ale i ostatní nezůstávají tolik pozadu (zejména dvojice Beth a Rip přiroste k srdci). Dále tuto ságu posouvá na hodně vysokou úroveň krásná krajina Montany (člověk si užívá kamerové záběry reálné krajiny...po těch všech CGI počinech z posledních let jednoduše změna, co potěší). A na posledním místě nesmím opomenout brilantní scénář. Tak chytře napsanou a zručně zrežírovanou podívanou dnes člověk moc často nevídá. Uvidíme, co přinese pátá série. Vypadá to na pořádný masakr! A hlavně sem s dalším projektem Sheridana, tedy seriálem Tulsa King. Mafiánsky laděné drama se Stallonem v hlavní roli? Prosím, perte to do mě! Yellowstone si prozatím odnáší silných 8,5/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

I don’t regret one sin I’ve committed. Neo-westernový Dallas se stále echt charismatickým Costnerem v "underwoodovské" roli oportunistické svin... Ehm, "kmotra" Duttonovic klanu v Montaně, kde dle nich platí "moje půda, moje pravidla a i pokud to není moje půda, tak stále platí má pravidla, ať se to sousedům/státu nelíbí sebevíc". Je to ten typ amorální zásadové postavy, která ve jménu vlastních zájmů neváhá jít přes mrtvoly; obrazně i doslovně. Čili to hned od počátku zapadá do linie seriálů typu House of Cards, Boss, Succession, Billions apod. Jenže ty se vesměs soustřeďují na vysokou politiku či podnikání ve velkoměstech nikoli na velkostatkáře z prérií a jejich půtky s rezervací, naplaveninami, moderní dobou a dobytkem. Že Sheridan rozhárané málomluvné postavy odkojené drsnou krajinou umí (platí pak dvojnásob o zdejším nosném duu John Dutton/Thomas Rainwater), o tom asi stěží kdo pochybuje, stejně jakože umí vytvořit tenzi vycházející z jednání chybujících postav. Všichni dobře hrají, má to sympaticky pomalé (nezaměňovat s nudné) tempo a tak je problém pouze v tom, že jsou zde dvě stěžejní linie (politické vrážení si kudel do zad se sousedy, městskou radou, policií, rezervací, no prostě všemi a osobní rovina "jaké to je žít a podnikat v drsné krajině") striktně odděleny dle linií/epizod a že se to snaží sledovat možná až příliš postav v příliš liniích. A bohužel platí, že ne všichni z režisérů plně pochopili, jak stěžejní a zásadní roli tu plní krajina a příroda Montany plná nekonečných dálav zvlněných pastvin a zasněžených hor na horizontu. Někteří chápou, že jde o jeden z hlavních charakterů celého seriálu, a umí to i náležitě p(r)odat. Jiným však jako by to unikalo. Výsledkem je seriál s ohromným potenciálem; zvlášť pokud si tvůrci uvědomí, že se musí jednat o jeden soudržný celek a nikoli slepec skvostných dílčích elementů. | S1: 3/5 | S2: 3/5 | ()

Zet 

všechny recenze uživatele

Videl jsem jen pilot, moc me nezaujal, dal Yellowstone sledovat nebudu, je to v podstate takovy moderni Dallas se vsim vsudy. To 1883 (kvuli kteremu jsem Yellowstone vyzkousel) je jina liga. Uvidime jak dopadne 1923, ten by me snad mohl taky bavit. ()

Galerie (382)

Zajímavosti (9)

  • V epizodě si zahrál roli obchodníka s koňmi samotný tvůrce, scenárista a režisér Taylor Sheridan. (Punisher)
  • Srub, v němž žije rodina Duttonů, a stejně tak stáje a stodoly s ikonickým písmenem „Y“, se ve skutečnosti nachází na Chief Joseph Ranch, nedaleko města Darby v Montaně. (Punisher)

Související novinky

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

20.09.2023

Ještě začátkem roku platil Yellowstone za jeden z nejsledovanějších a díky péči scenáristy Taylora Sheridana (Sicario, Wind River) taky nejstabilnějších seriálů v Americe. Jenže s tím, jak… (více)

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Reklama

Reklama