Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Warren Beatty v titulní úloze romantického gangstera, který založil Las Vegas. Hrdinou amerického retrosnímku Bugsy (1991) je známý americký gangster Benjamin Siegel (1902–1947), přezdívaný pro svoji prchlivou povahu Bugsy (něco jako magor). Díky svému dlouholetému přátelství s Meyerem Lanskym, s nímž vyrůstal v židovské části Brooklynu, se vypracoval na jednoho z pohlavárů v organizaci Charlieho „Lucky“ Luciana a byl poslán do Hollywoodu, aby tam dohlédl na obchody. Díky dalšímu příteli z dětství, známému herci Georgi Raftovi, se v Hollywoodu rychle etabloval a stal se součástí bohatého společenského života filmových hvězd, producentů a dalších členů různorodé filmové komunity. Měl vztahy s řadou hereček, ale jeho osudem se stala začínající hvězdička Virginia Hillová, která ho jako jediná dokázala k sobě připoutat. Elegantnímu a poněkud romanticky založenému gangsterovi, který dokonce snil o tom, že by se mohl stát hercem, nakonec zlomil vaz jeho celoživotní sen – vybudovat v nevadské poušti zářivé centrum hazardu Las Vegas. Značně znepokojeni Siegelovým velikášstvím a rozhazovačností se jeho newyorští bossové nakonec rozhodli ho zlikvidovat. Las Vegas jim ovšem vložené investice mnohonásobně vrátilo.
Tvůrci snímku v čele s režisérem Barrym Levinsonem (držitel Oscara za Rain Mana) se soustředili na barvité vykreslení hollywoodské komunity na začátku 40. let. Iniciátorem projektu byl Warren Beatty, který také s gustem vytvořil titulní postavu uhlazeného ale nebezpečného zabijáka. Více než rovnocennou partnerkou v úloze Virginie Hillové je mu Annette Beningová, která se touto rolí nejen definitivně prosadila, ale našla současně i muže svého života (s proslulým bývalým sukničkářem Beattym žije dodnes a mají spolu čtyři děti). Za zmínku stojí i další vynikající herecké výkony, mj. Harveyho Keitela (Siegelova pravá ruka Mickey Cohen), Bena Kingsleyho (Lansky) a Joea Mantegny (George Raft). Film získal dva Oscary (nejlepší výprava a kostýmy) a v dalších sedmi kategoriích byl nominován (nejlepší film, režie, původní scénář, kamera, hudba a mužské herecké výkony v hlavní i vedlejší roli – Beatty, Keitel). Z řady dalších ocenění se sluší připomenout ještě Zlatý glóbus za nejlepší film-drama a Ceny losangeleských filmových kritiků za nejlepší scénář, režii i film. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Filmik vyplnajuci cestne miesto medzi skvostami a "umeleckymi" dielami nesucimi gangstersky zaner za poslednych 30 rokov. Co sa tyka jeho zrodenia...tak celkom mladas, oproti svojim kolegom...ale bol podany s velkym citom pre doverihodnost, a tie styridsiate roky tam fakt bolo citit. Tak isto co sa tyka scenara..., mozem zarucit plnohdnotny zazitok!!! Benjamin Seagal alias Bugsy alias Las Vegas foreveeer...nazdar ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Téměř autobiografický snímek jednoho z Amerických gangsterů třicátých let Benjamina "Bugsy" Siegela. Doporučuji před shlédnutím tohoto snímku prostudovat Wikipedii, kdo to vůbec Bugsy byl, protože spousta souvislostí není ve filmu uvedena. Málokdo ví, že Las Vegas je tedy "potomkem" mafiánů. Samotný film byl trochu táhlý, ale dívat se na něj dalo. Fanoušky si najde především u milovníků mafiánských filmů, i když nějaké zázračně propracované vraždy tu nehledejte. ()

Reklama

Ollie235 

všechny recenze uživatele

,,Give me a chance. Everyone deserves a fresh start once in a while." Film, který těží především ze zajímavého příběhu a hlavní postavy, ztvárněné perfektním Warrenem Beattym. A třeba říct, že z toho opravdu dokáže vytěžit hodně. Tato gangsterka na rozdíl od mnohých filmů tohoto žánru takřka vůbec nestojí na násilí, vydírání či úplatcích, ale snaží se zachytit vývoj postavy zakladatele Las Vegas, a daří se mu to výborně. Díky výborné atmosféře 40. let, charismatu celého hereckého obsazení a promyšlenému scénáři jsem se opravdu bavil a do plného hodnocení mi chybí jen nějaká ta silnější scéna, která by se vryla do paměti. I tak ale spokojenost a silné 4 hvězdy. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Stojí za to vidieť. Beatty ako Ben "Bugsy" Siegel je presvedčivý tak, že človek by podobného týpka najradšej nikdy nestretol (násilný psychopat s idealisticky vlasteneckými predstavami chystajúci zavraždenie Mussoliniho), Bening ako Virginia mu rovnocenne sekunduje a takisto Keitel & Kingsley nie sú o nič horší. Výsledkom je jeden z najlepších mafiánskych príbehov de facto o vzniku Las Vegas. A nedá sa uprieť, že napriek tomu o aký charakter sa v prípade Bugsyho jedná, že divák voči nemu pociťuje sympatie. K tomu z celého filmu dýcha nefalšovateľná atmosféra 40. rokov umocňujúca celkový dojem. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Horká atmosféra Kalifornie 40tých let utopené ve slunci a pozérském luxusu, nablýskaný svět filmu kontra bahýnko mafiánských kšeftů, výtečná Morriconeho hudba, břitké dialogy a poutavý děj. Budu asi za kreténa, ale bohužel mi lezly na nervy herecké výkony ústřední dvojice - afektované Annette Beningové a toporného Beattyho. Nevím, zda to byl Levinsonův záměr, ale Beatty se zde stává karikaturou sebe sama - panákem zoufale vstřebávajícím poslední záblesky reflektorů, voskovou figurínou dávno zašlé hvězdy, filmového milovníka. Smutné. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Keď Bugsy (Warren Beatty) odváža Harryho Greenberga (Elliott Gould), v čase 1:22:50 auto parkuje pred mostom. V čase 1:23:14 to auto v zábere chýba, objaví sa znovu v 1:23:22. (GabrielGabko)
  • Kritikou byl film dobře přijat, kasovně však očekávání nenaplnil. (džanik)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama