Reklama

Reklama

Lexx

(seriál)
  • Kanada Lexx
Kanada / Německo / Velká Británie, (1997–2002), 50 h 42 min (Minutáž: 43–94 min)

Kamera:

Ian Bibby

Hudba:

Marty Simon

Hrají:

Eva Habermann, Michael McManus, Nigel Bennett, Roman Podhora, Gerry Wolff, Noah Dalton Danby, Silvio Simac, Earl Pastko, Stephen McHattie, Cindy Sampson (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(61)

Obsahy(1)

Lexx, to je příběh o skupině sympatických zatracenců, kteří ukradnou Lexx, tedy mechanicky uzpůsobený hmyz velikosti Manhattanu. V podstatě je to ta nejsilnější vesmírná loď a zároveň nejničivější zbraň v celé existenci vesmíru. Neohrožení hrdinové neustále pokořují nové a nové povrchy přičemž v podstatné míře využívají počítačem generovanou fantazii a urputně se brání podřídit se jakýmkoli konvencím. (Tealc_EU)

(více)

Recenze (41)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Asi chápu kultovní status tohoto seriálu. Sci-fi, které nemá obdoby a rozhodně nestojí na vizuálních efektech, natož vědecké korektnosti :-) První díl byl něčím úžasným...filmem plným nápadů a neotřelým sci-fi příběhem, vymyšleným s obravskou fantazií a nápaditostí. Navnadil mě neskutečně. O to trpčejší bylo rozčarování z druhého dílu - jakoby najednou nápady došly. Mdlý děj, který vaří z vody, nuda a hlavně několik motivů, které popírají předchozí díl (na oživování mrtvých postav je v druhém díle trochu brzy, nemyslíte?). Úsměv mi rychle opadl a chuť do dalších dílů je na minimu...no uvidíme. Zatím proto bez hodnocení. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělá záležitost. I když tato série a dále nedosahuje kvality minisérie, tak se jedná o jeden z nejbizardnějších seriálových počinů, co jsem kdy viděla. Jde o velmi rozporuplnou záležitost. Buď vám sedne, či nikoliv. Obscéní, přitom ne nechutný, vtipný, ne úsměvný. Herci se vyřádili a scénárista taky. Babičce bych ho nepustila, ale mne nadchnul. Dávám 70%. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předcházející čtyřdílná minisérie se mi jeví podstatně zdařilejší. Díky roztahanosti přes 57 dílů se sice zvýšil počet sympaticky zvrhlých nápadů a drobností, jež lze v Lexxově univerzu potkat, ovšem jejich frekvence se snížila. Čas si čím dál tím více rezervují stereotypní projevy posádky, např. básnění 790, nadrženost Stanleyova i Zev. Potenciálně zábavné přeprogramování 790 - SPOILER - na lásku ke Kaiovi se ukazuje jako poněkud nešťastný krok, protože neustálé zachraňování dvou dlaších členů posádky před intrikami 790 patří ke slabším scénám. KONEC SPOILERU. +++++ Když už jsem seriál v předposlední sérii na planetách Fire a Water měl chuť odepsat, překvapil mě příjemně sérií poslední - takového papeže a amerického prezidenta jste ještě neviděli :) ()

loki5 

všechny recenze uživatele

Jeden ze seriálů který bych se neodvážil nikomu doporučit jelikož zdaleka né všem se může trefit do vkusu. Je to šílené, popundeklové, úchylné, někdy dokonce i nechutné. Navíc celý seriál strašně osciluje i žánrově a to od vážné fantasy přes sci-fi až po šílenou parodii. Každá série je také značně jiná. První série je takový úvod a je zde oddělena jako samostatná. Druhá série je naprosto úchylná a spíše vážná. 18 díl je pak naprosto dokonalý a to nemám moc v lásce muzikály. Celkově si druhou sérii už moc nepamatuji jelikož jsem ji viděl už dávno. Ale vím, že jsem obě první série doslova žral. 3. sérii jsem zkoukl až teď a rozhodně velké plus. A pak je tu série číslo 4, která je něco tak dada, že to nelze popsat. a bavil jsem se při ní královsky. Totiž presidenta USA kreténa s první dámu, která myslí jen na jedno jen tak někde neuvidíte. A není lepší palivo pro vesmírnou loď než Holandsko. Hlavní postavy jsou naprosto úžasné mrtvý asasin, otrokyně lásky/shlukový ještěr, zbabělec a podrazák kapitán a 790 hlava robota prvně zamilovaný do Zev a pak do Kaie. A hláška typu "Jsi divný. Mrtví jsou divný" je jen kořením na dortu s rybími hlavami a medovou polevou :-D. 85% ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Tak, jako Akta X, i LEXX ztratil své pozlátko od dob mého… dětství. Zůstává ta jedinečná braková fetišistická úchylnost. Už sama posádka je originální: mrtvý muž (do kterého jsem byl platonický zamilovaný) s charakteristickým účesem, kněžka lásky kombinovaná s ještěrkou s charakteristickým libidem, otravně zamilovaná hlava robota a… nečekaný kapitán. Ale jinak jsou všechny díly na jedno brdo. Dívám se na druhou řadu a všechny díly jsou sexualizované. Jednou je to loď lásky, pak lascivní reality show, zase loď lásky, zase planeta lásky ústící v setkání dvou nadržených posádek, které si vyměnily svá pohlaví… Více Stínu by to chtělo… 2.1/2 S2 70% S3 40% Třetí série tentokrát rezignuje na koncept, kdy vedle jednotlivých epizod zároveň celou řadou prostupuje samostatný příběh (tak, jako to stanovila Akta X, nebo třeba Zoufalé manželky) a celá řada je jedním příběhem, díly na sebe navazují dokonce s tradičním "v minulém díle jste viděli". Navíc je to nejslabší příběh ze série, vlastně nudný. Jediná zajímavost, že 790 se při restartu zamilovala do Kaia, tedy muže a navíc mrtvého. Nicméně taky si od zbytku posádky vysloužila nadávky do teploušů (sic), což by člověk v tomhle ujetém seriálu snad ani nečekal. Nicméně hlava je otravnější, než obvykle, ale z děje na čas i vymizí. Ostatně i celý LEXX (sic). ()

Galerie (36)

Zajímavosti (2)

  • Autoři seriálu (Paul Donovan, Lex Gigeroff a Jeff Hirschfield) sepsali desatero pravidel o tom, co by se v Lexxu mělo či nemělo objevit. "Desatero Lexxu" jsou asi jediná pravidla, která kdy tenhle seriál respektoval (tedy aspoň většinou):
    1 – žádní emzáci s gumovými ksichty
    2 – všechna stvoření mají smysl pro humor
    3 – neexistuje žádná 'základní směrnice'
    4 – v seriálu se nevyskytnou životní formy, jež by byly inteligentnější, než lidé, leda by nějaká taková životní forma souhlasila se spoluprací na scénáři
    5 – všechny planety, na nichž má smysl přistávat, jsou obydleny lidmi (anebo něčím na ten způsob)
    6 – všichni lidé (a humanoidi) mluví tímtéž jazykem
    7 – lidé musí z místa A na místo B poctivě fyzicky docestovat. Nebude žádné cestování časem – s tím už tu byli jiní. A jiní před nimi... A jiní před nimi... A jiní před nimi...
    8 – technologie bude jen zřídka fungovat tak, jak by měla
    9 – nikdo nesmí porazit nepřítele jen díky tomu, že on má mušku skvělou, zatímco nepřítel má mušku prachmizernou, či prakticky žádnou
    10 – Stanley Tweedle nesmí nikdy ztratit svou čepici (MaedhRos)
  • Lex Gigeroff (Alexander Kier Gigeroff) byl jedním ze scenáristů seriálu. Jeho příjmení bylo použito jako jméno ženy – kanibala Giggeroty a obří hmyzí kosmická loď se jmenuje po něm Lexx. Giggerota je oblečena v primitivně sešitém oděvu z lidské kůže, tak jak je sešívali kůže lidé v pravěku. Na zádech Giggeroty ji plandá kůže hlavy a skalp původního majitele kůže. (Cenobita)

Reklama

Reklama