Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Garch

všechny recenze uživatele

Mrkl jsem na první díl, jestli je to na ČT opravdu tak pitomé. Nevím. Přehrávají fest, Ale proč ten otec s dcerkou nepoužívají v autě pásy? Drobnost, ale podstatnější než kulich Čvančarové. Celkově: seriál jako ušitý pro Primu (?) ..PS při pomyšlení na Renče nemohu pochopit ten mnohaletý stálý sešup po skvělé prvotině Requiem pro panenku. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to takový klasický Renč, který si o sobě nejspíš myslí, že je filmovým velikánem, a vytváří světové dílo, a tomu tak přizpůsobuje hudbu, styl natáčení atp... Ve výsledku to vše působí spíš komicky, a mnohdy je viditelné plagiátorství od jiných tvůrců (Lynch, Boyle...). Tady se ještě ke všemu příliš nepovedlo obsazení. Isteník a jeho příšerný hlas, proč ho k tomuhle přinutili, to vážně nedá rozum... Čvančarová jako kriminalistka velmi nereálná. Postavy šustí papírem, vesměs nemají žádné charaktery, a slouží jen k tomu, aby vyřešili daný případ. Je to kriminálka, ale problémem je tu to, že většina pachatelů se dá odhadnout během pár minut... ()

Reklama

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Průměrná kriminálka s dobrým obsazením. Bohužel to někdy ani Jirka Dvořák nezachránil, ovšem jindy mnou nenáviděná Čvančarka mi zde kupodivu až tak nevadila. Kvalita jednotlivých dílů kolísá, úplně zbytečný byl vedlejší příběh bratra Karin - kdyby se tento motiv nacpal do jedné z epizod, bylo by to lepší. Možná to chtělo i víc dílů, potenciál tam byl. Celkově se jedná o kriminálku, na kterou se podíváte, ale za pár dnů zapomenete o čem vlastně byla. Nic významného vám v hlavě neutkví. Takže 3* jsou až až, jen za mého oblíbence Dvořáka. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou se ČT dařilo produkovat celkem slušný kriminálky, ale co mělo být tohle, to jsem vůbec nepobral!? Už jenom fakt, že hlavní a jakože hrozně drsnou vyšetřovatelku hraje kozatá J. Čvančarová, které obarvili vlasy na černo a na hlavu jí narazili kulicha, rozhodně nebyla trefa do černýho. Její rádoby drsný hlášky působí komicky a neautenticky. Scénář místy solidně kulhá a od F. Renče za kamerou bych taky čekal víc. U některých scén zůstává rozum stát, jestli to fakt někdo myslel vážně. A na závěr si neodpustím... V seriálu Most byl M. Isteník výbornej, tak proč tady proboha má hlas, jak kdyby mu celou dobu stál někdo na koulích?!?! P.S.: Filmařsky neokoukaný lokace Brna a okolí jsou velký plus. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jako nejvetsi pozitiva serialu vidim v tom, ze je proste zabavny. Nevynechal jsem jediny dil a i kdyz jsem mel celou radu vyhrad, vzdy jsem se rad podival. Vysetrovani vrazd bylo strasne zkratkovite a malo propracovane. To vse na ukor vedlejsi dejove linie, ktera sice nejakym zpusobem spojuje jednotlive dily, ale vubec nic neresi a je zbytecna. Mam na mysli mladeho Hermanka. Ten sice roli psychopata zvladl vyborne, ale jinak byl zbytecny. Kazdopadne Renc uz asi nikdy neprekvapi. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (37)

  • Premiéru epizody sledovalo 1,48 milionu diváků starších 15 let, čímž se seriál stal nejsledovanějším pořadem večera po 20:00. (rublik05)
  • Antická bohyně s hady místo vlasů, tak vypadá obraz barokního malíře Petra Paula Rubense „Hlava Medúzy“. Právě ona se stala symbolem nového seriálu. „Pojmenovali jsme tak celý seriál. Co had, to zločin, co had, to jeden případ,“ řekl režisér Filip Renč. Obraz patří do sbírek Moravské galerie v Brně a právě odtud ceněné dílo v prvním dílu kriminálky zmizí. (rakovnik)
  • Premiéru druhé epizody sledovalo 1,4 milionu diváků starších 15 let, což z něj činilo nejsledovanější pořad toho večera. (rublik05)

Reklama

Reklama