Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Že Renč už roky nic pořádného nenatočil je známo. Když jsem viděl upoutávky, říkal jsem si, že to bude něco jako Labyrint (historický obraz, mysteriózno, natáčení v Brně a okolí), ale viděl jsem takovou zhůvěřilost, že doteď nemůžu pochopit, že ji napsal Petr Hudský. Vizuál levný, násilné scény rádobyšokující, zápletky nedomyšlené, dějová linka s bratrem hlavní vyšetřovatelky nadbytečná. Tohle se fakt krutě nepovedlo. Krutě! 30%. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Renčova kriminálka ČT, u které mi naskočila myšlenka z kritiky kritika Kamila Fily, který postřehl, že veřejnoprávní televize točí tyhle jednoduché formou hloupé i provedením obstarožní seriály úmyslně, aby uspokojila největší skupinu konzumentů svého obsahu z věkové kategorie 65+ a úplně rezignuje na něco jako moderní quality tv. Já jako příznivec domácí tvorby zkonzumuju všechno, ale něco výživnějšího jdu opravdu hledat na Netflix a HBO. Případy jsou podprůměrné, týmu vyšetřovatelů jsem to moc nevěřil, Čvančarová s hroznou čepicí, Dvořák se nelogicky furt poťouchle směje ( ikdyž provádí výslech někoho z okolí oběti vraždy a ještě má ironizující poznámky ) a ti dva přicmrndávači Isteník s hlasovým problémem alá mutant a snad jediná Bučková umí běhat jako policajtka. Nejzábavnější je E07 , nejtragičtější E01. Kam režie a scénář došly po osmi dílech, jsem si uvědomil v poslední scéně, kde jsem se měl jako divák bát a šedivět hrůzou, když psychopat jde v temném sklepě jak z hororu mordovat nahou krásku v řetězech ( Kristína Povodová, kterou si Renč dovezl dle tradičních zvyků ze Slovenska ) potřísněnou krví a ukřičenou jak z Hyčkoka... jenže mně to přišlo neskutečně směšný a já vyprskl smíchy, zvlášť když tam pak vlastně křičeli úplně všichni. PS: Jediný světlý moment po tomto seriálu je, že mne začíná bavit hraní mladýho Fešáka Huberta ()

Reklama

bari68 

všechny recenze uživatele

Bohužial. Laťku akú si za poslednú dobu nastavil ovenčený Medailou za zásluhy tento režisér , tak v žiadnom prípade ju tu neprekročil. K Čvančarovej a jej (ne)vkusnom kostýme a celkovom vzhľade sa tu už napísalo dosti, ale to mne je celkom jedno. Sympatický tu bol hlavne Dvořák, ktorý bol uveriteľný a prirodzený. 3* zo zavretými očami, Trochu lepšia kriminálka Anděl .... resp. ,,šlágry z Novy. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zoufale špatná kriminálka s podprůměrnými případy,které dám dvě jen proto,že chvílemi je to až absurdně vtipné - což ovšem předpokládám že nebyl záměr.Scénář děravý,režie příšerná a všechny ty rádoby cool veletoče s kamerou otravné.Korunu tomu nasazují herci.Uječená Čvančarová,které prostě nevěřím drsnou policajtku,macho Dvořák (kterému ovšem jako jedinému aspoň trochu věřím že by mohl být policajt),na přání režiséra mutující Isteník,který působí jako bodrý strejda po mrtvici a další a další.Snaha o propojení všech dílů linkou s bratrem taky moc nefunguje díky své extrémní nepravděpodobnosti a jejím finálním řešením během závěrečných pěti minut posledního dílu.Kdyby se na to Renč vykašlal a už nic netočil,udělal by dobře...30% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to takový klasický Renč, který si o sobě nejspíš myslí, že je filmovým velikánem, a vytváří světové dílo, a tomu tak přizpůsobuje hudbu, styl natáčení atp... Ve výsledku to vše působí spíš komicky, a mnohdy je viditelné plagiátorství od jiných tvůrců (Lynch, Boyle...). Tady se ještě ke všemu příliš nepovedlo obsazení. Isteník a jeho příšerný hlas, proč ho k tomuhle přinutili, to vážně nedá rozum... Čvančarová jako kriminalistka velmi nereálná. Postavy šustí papírem, vesměs nemají žádné charaktery, a slouží jen k tomu, aby vyřešili daný případ. Je to kriminálka, ale problémem je tu to, že většina pachatelů se dá odhadnout během pár minut... ()

Galerie (145)

Zajímavosti (37)

  • Premiéru epizody sledovalo 1,48 milionu diváků starších 15 let, čímž se seriál stal nejsledovanějším pořadem večera po 20:00. (rublik05)
  • Premiéru druhé epizody sledovalo 1,4 milionu diváků starších 15 let, což z něj činilo nejsledovanější pořad toho večera. (rublik05)
  • Epizoda se stala nejsledovanějším pořadem večera, premiéru sledovalo na 1,4 mil. diváků starších 15 let. (rublik05)

Reklama

Reklama