Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 483)

Ejvi 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy já můžu, proto je Vojín Ryan na prvním místě. Drama s velkým "D" a velkou emocí. Pokud máte možnost si ho vychutnat ve velkém sále s pořádným zvukem, připravte se na nezapomenutelný zážitek.. ()

Bassko 

všechny recenze uživatele

Celkom pekný snímok s veľmi peknou bitkou hneď po vylodení. Ale príbeh v ktorom američania pošlu skupinu vojakov aby zachránili jedného jediného je nepredstaviteľný. Dávam 3hviezdy za veľmi strhujúce boje na začiatku a na konci..... ()

Profík 

všechny recenze uživatele

Spektakulární zobrazení vylodění v Normandii. A ten zbytek taky ujde. Jeden z nejlepších válečných filmů. 92%. ()

maklymm 

všechny recenze uživatele

Válečný film ne jenom o válce. Ukazuje na spojení vojáků, o obětování jeden pro druhého. Je to dokonalý příběh a herecké výkony taktéž dokonalé. Vypadá to jakoby každá role byla psána pro ně. Od vynikajícího Toma Hankse a Matta Damona až po Vina Diesela. Tenhle film skvělá akce, kde nechybí napětí a dramatické scény. Jeden z nejlepších filmů všech dob. ()

RajmikCZ 

všechny recenze uživatele

Family is one thing, the peace is the another one. Jeden z nejlepší filmů z vojenského prostředí vůbec. Když pominu dva odstřelovače bojující proti sobě, je toto ten nejlepší válečný film.. ()

brano921 

všechny recenze uživatele

aving Private Ryan je ukážkou toho, ako špeciálne efekty pomôžu filmu k dokonalosti. Nie je to vlastne nič iné, než nekompromisná vizualizácia vojny, s tonou explicitného a realistického násilia. To je základná vec, ktorou sa film vymyká, ako aj nečakane podstatná. Dôležité je, že vojna pôsobí tak nepohodlne, ako v žiadnom inom filme. Všadeprítomná špina a krv, pričom myslím skutočne krv, odtrhnuté ruky, zmrzačené telá, črevá von z brucha... Uvedomujeme si agóniu, pričom tá neobchádza ani spojencov, ani nacistov, tu sú si ľudia rovní. Uvedomujeme si fyzickú BOLESŤ, ktorá stačí na vyvolanie dokonalého odporu. "Nestrieľajte, nechajte ich, nech zhoria!" Rutinérsky soundtrack Johna Williamsa podporuje film v jeho pokojných momentoch, v scénach boja nás však sprevádzajú len dôstojníci v zmätku kričiaci príkazy, ktoré sa miešajú s výkrikmi bolesti. Spielbergov vojnový film je nekompromisne realistický, bez akejkoľvek snahy lyrizovať vojnu. ()

jefljdasfljs 

všechny recenze uživatele

Ne, já prostě nemůžu dát lepší hodnocení filmu, který obsahuje tolik sentimentu a patosu, že by se z toho zeblil i sám Spielberg v mladší verzi, kdyby viděl, co v budoucnu natočí. Forma skvělá, ale inteligentním lidem jde prostě i o obsah. ()

insky 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks opäť dokázal že vie zahrať čokoľvek. V zásade nevyhľadávam vojnové filmy ale tento je naozaj spracovaný perfektne a veľmi dôveryhodne vrátane hneď prvej akcie pri vyloďovaní v Normandii, mal som zimomriavky po celom tele. Ja som to videl v kine aj v TV ... doporučenie: treba mať každopádne dobrý zvuk a po boji len pozametať okolo seba nábojnice !!! ()

Martineq15 

všechny recenze uživatele

Film na který když se dívám mi naskakuje husí kůže, skvělá ukázka bratrství,oddanosti a kuráže. Neumím si představit, že bych žil v té době, a musel něco takového zažít, ale nesmírně obdivuji ty, co tím prošli. Nejednomu člověku na konci filmu ukápne slza. Není co dodat. ()

fero12 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších vojnových filmov. TIM BURTON točí temné až hororové filmi z troškou humoru. QENTIN TARANTINO točí krvavé, thrileri až mysteriózne. A STEVEN SPIELBERG točí filmy všetkých žánrov a aj tak je najúpešnejší. A tento film je o tom dôkaz. Tom Hanks, Matt Damon a další stvorili jeden z najlepších vojnových filmov. ()

FallenExitus 

všechny recenze uživatele

S nadsázkou se dá říci, že v hloubi duše tohoto filmu je někde ukrytá komedie, přičemž historici a znalci na toto téma to můžou uznat. Vylodění na pláži Omaha přineslo v tomto filmu prakticky do tečky a čárky pravdivý příběh a dokonce i scény. Tom Hanks tomu ještě přidává a to tak, že člověk doslova u tohoto filmu zabrečí. ()

onevoice 

všechny recenze uživatele

Jeden z najsilnejších filmových zážitkov aký som kedy videl. Vylodenie v Normandii je najlepšia bojová scéna všetkých čias. Hanksova najlepšia rola. Kamera strih proste všetko. Po prvom zhliadnutí som nemohol ani zaspať. Česť všetkým padlým vojakom bojujúcim proti Hitlerovi. ()

cluge 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks..vím že to takhle v životě nefunguje,ale já prostě jeho "lidství" beru,a může střílet nebo utíkat v Alabamě..nebo třeba dělat bachaře.a třeba i úplně něco jiného. ()

mcac88 

všechny recenze uživatele

U mě má tenhle film 5 hvězd z mnoha důvodů, ale hlavní je ten, že je to podle mě jeden z nejlepších filmů všech dob. Nikdo dosud nedokázal tak realisticky předvést válku na filmovém plátně a to je to film z roku 98. Skvělé obsazení, hlášky na které člověk jen tak nezapomene, příběh dobrý, ale hlavní věc je ta válka, která je prostě tak opravdová, že vám ji nevynahradí snad ani žádný díl ze série Call of Duty. Vždycky, když to vidím, leze mi mráz po zádech, jako bych byl přímo tam. Ta kamera je prostě skvělá. A hlavně první scéna na Omaha Beach vstoupila do dějin světového filmu. Když si vzpomínám jak se mojí mámě u toho zvedal žaludek :) ()

Legonard1 

všechny recenze uživatele

Najlepší film s 2.svetovej vojny! Vylodenie tak dobre natočené, že to vypadalo až ako skutočné. Spielberg odviedol kus dobrej práce a patrí mu poklona všetkých filmových fanúšikov a kto si myslí, že nie tak to nieje človek. Na filme mi nevadila ani pol sekunda z nejakého záberu. Genialita!! ()

killerko13 

všechny recenze uživatele

Vojenský žáner patrí medzi moje najobľúbenejšie a Saving Private Ryan zas medzi najlepšie filmy aké som kedy videl. Skvelý režisér, herci, spracovanie, hudba a ten príbeh...dojal ma k slzám ()

VonavyDech 

všechny recenze uživatele

no tedy že bych to považoval za nejlepší válečný film to tedy asi ne, délku snímku považuji za neúsnosně dlouhou, pláž Omaha pro mě skončila zase moc brzy, toulky zelení v Normandii a hlavní leitmotiv zachraňte vojína Rayana sladce brnká na lyrickou duši proamerického diváka uprostřed vřavy nesnesitelných střetnutí. Oceňuji výbornou dokumentární kameru, hudbu a Toma Hankse i výborné dialogy a propracované bojové scény. ()

romulus777 

všechny recenze uživatele

Bez preháňania Absolútny Top medzi vojnovými filmami.Aj dnes,s odstupom času ma mrazí pri spomienke na "vyloďovaciu"scénu z úvodu filmu.Myslím,že toto by muselo posadiť do sedadla aj priameho účastníka bojov.Ja som si v tej chvíli uvedomil,aké strašné to tam muselo byť a bezvýhradne som uveril,že presne tak sa to tam muselo odohrať.Spojenci ako splašené prepelice pod nemeckými guľometmi.No sila.Nie nadarmo sa generálovi Erwinovi Rommelovi,ktorý naplánoval obranu pláži v Normandii vravelo Púštna líška. Jasné,že americkému pátosu a hrdinstvu sa len ťažko dalo v snímke vyhnút,ale co už?Tí padlí si trochu úcty určite zaslúžia. Škoda len ,že sa Mr.Steven nepozrel aj do nemeckých zákopov,resp.bunkrov.Vidieť tú paniku,keď im tie "prepelice" prerástli cez hlavu by bolo určite jedinečné divadlo.Každopádne na hodnote filmu to neubralo,takže hodnotenie je jasné - plný zásah:-)Kiežby sa takýchto diel točilo viacej ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama