Reklama

Reklama

Uvěříte neuvěřitelnému! Představte si, že vaše realita je jen iluzí a vaše nejtemnější noční můry jsou ve skutečnosti pravdivé. Představte si, že vaše současnost je vlastně minulostí a to budoucí se děje právě teď. Když si to dokážete představit, potom se budete cítit jako hrdina snímku Matrix Thomas Anderson (Keanu Reeves). A věřte, že to nebude příjemný pocit. Anderson je normální mladý muž, který se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady aby se mu to povedlo: dobré přátele, milující rodinu a perspektivní práci v multinárodní počítačové společnosti Meta Cortech. Jednoho dne, nebo lépe řečeno noci, se však do jeho spokojeného mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače a všechno to, co až dosud považoval za svůj osud, je jen vírem dat okolo několika tištěných spojů. Má pocit, že mu byla jeho mysl ukradena a uvězněna v obřím Matrix počítače budoucnosti. Začíná vážně pochybovat o své každodenní skutečnosti. Byl skutečně vhozen do stroje? Kdo je za to zodpovědný? Je tam s ním zavřeno i těch několik stovek lidí, které zná? Nebo jsou to jen projekce, které mají udržet zdání reality? A pak je tu otázka nejdůležitější: pokud je to všechno pravda, co se stane, až jeho věznitelé přijdou na to, že ji zná? (Warner Bros. CZ)

(více)

Zajímavosti (258)

  • Poté, co Trinity (Carrie-Anne Moss) proskočí oknem při úvodní honičce, vytasí po pádu ze schodů zbraně. Ačkoliv nebylo světlo u schodiště ničím zasaženo, začne se samo hýbat a v různých střizích je opět v klidu. (johnnymay)
  • Ve scéně při přestřelce s jiným agentem na střeše mrakodrapu utržil Neo (Keanu Reeves) od letící kulky povrchové zranění pravého ramene, které má zkrvavené. V pozdější scéně, když kamera zabírá agenta Smithe (Hugo Weaving), jak při rvačce v metru na kolejích drží Nea v kravatě, je evidentní, že Neo nemá na pravém rameni ani stopu krve. Když pak Neo saltem vzad vyskočí z kolejiště, má na roztrženém pravém rameni opět krev. (bohhous22)
  • Ve scéně, kdy Trinity (Carrie-Anne Moss) a Neo (Keanu Reeves) jedou výtahem po přestřelce v hale, Trinity aktivuje bombu, která vzápětí vybuchne, ale když se plameny rozlévají v hale, je možné si všimnout, že na zemi nejsou žádní mrtví. (dc125)
  • V závěrečné scéně, kdy Neo (Keanu Reeves) zastaví kulky, je možné zpozorovat, že neodpovídají ráži zbraně, ze které měly být vystřeleny. (dc125)
  • Ve scéně, kdy se agent Smith (Hugo Weaving) po přivezení zadrženého Morphea (Laurence Fishburne) dívá na město, neodpovídá výška okolních domů mezi jednotlivými záběry. (kukide)
  • Na začátku filmu ve scéně při výslechu odstrčí Neo (Keanu Reeves) židli a odskočí dozadu. V dalším záběru je však možné vidět v odrazu brýlí agenta Smithe (Hugo Weaving), že Neo sedí. (Mr.Hudson)
  • V závěru filmu běží Neo (Keanu Reeves) do místnosti, kde zvoní telefon a ocitá se tváří v tvář agentu Smithovi (Hugo Weaving). Agent vystřelí a kamera zabírá detail vyhození prázdné nábojnice, na které je zřetelně vidět, že má krepované ústí, což dokazuje, že je slepá. (Kroup4)
  • Během závěrečné přestřelky s ochrankou v hale střílí Neo (Keanu Reeves) dvojicí samopalů Škorpion. Nábojnice, které mu během střelby padají k nohám, ale neodpovídají typu zbraně, kterou právě používá. (Kroup4)
  • Ve scéně, kdy Trinity (Carrie-Anne Moss) vyběhne na zeď, je možné si všimnout, že se něčeho chytá. Pravděpodobně se jedná o pomocné lano, které bylo posléze digitálně odstraněno. (Kroup4)
  • V jedné ze scén je na schématu, které ma Tank (Marcus Chong) na monitoru, napsáno jedenácté poschodí. Poté však Tank říká Morpheovi (Laurence Fishburne) o osmém. (Kroup4)
  • Ve scéně, kdy agent (Robert Taylor) na střeše uhýbá před kulkami, které na něj střílí Neo (Keanu Reeves), jsou okna za ním naprosto neporušená, přestože by měla být po střelbě rozbitá. (Kroup4)
  • V jedné ze scén střílí voják po Trinity (Carrie-Anne Moss) ze zbraně M16. Trinity ho potom kopne a on upustí na zem brokovnici. (Kroup4)
  • Ve scéně, kdy přijíždí metro do stanice, je možné všimnout si, že je souprava prázdná. Když však ale později zastaví, několik cestujících ve vlaku přece jenom je. (Kroup4)
  • Ve scéně, kdy Neo (Keanu Reeves) odskakuje od vlaku, je možné si všimnout, že se drží lan, které byly následně digitálně odstraněny. (Kroup4)
  • Ve scéně, kdy jedou Neo (Keanu Reeves) a Trinity (Carrie-Anne Moss) autem, je z okna vidět žena v růžovém kráčející po chodníku. Po chvíli je z auta vidět opět tatáž žena. (Zdroj: ČSFD)
  • V detailním záběru, kdy agent (Hugo Weaving) naštvaně kroutí Neovy (Keanu Reeves) popruhy na střeše, je vidět kameraman s kamerou. (Say)
  • Ve scéně v bílé místnosti, kdy Morpheus (Laurence Fishburne) vysvětluje podstatu Matrixu, se na záběrech střídají odrazy v jeho brýlích. Jednou se odráží bílá místnost, jindy jsou brýle průhledné. (Say)
  • Ve scéně v kanceláři, kdy Neo (Keanu Reeves) dostane telefon od Morphea (Laurence Fishburne), je při podepisování zásilky vidět vlevo dole něčí ruka položená na stole. V novějších vydáních byla tato chyba odstraněna. (devNull)

Související novinky

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

28.12.2021

Hollywood miluje jednu věc nade vše ostatní – peníze. Pro studio Warner Bros. tak bylo oživování značky Matrix v podstatě jenom otázkou času. Nyní producenti nového snímku The Matrix Resurrections… (více)

Wachowski nemá plány na další Matrix

Wachowski nemá plány na další Matrix

23.12.2021

Matrix Resurrections čerstvě dorazil do kin i na streamovací službu HBO Max a reakce kritiků i diváků jsou zatím značně rozdělené. Podobně jako tomu ovšem bylo na konci devadesátých let při premiéře… (více)

Reklama

Reklama