Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 6
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 6

Recenze (767)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Ako veľký hit pre seriálový svet, aj v mojom živote to bolo niečo nové. Môj prvý kontakt s sci-fi. Dodnes si pamätám, ako som bol u babičky, a ako správne dobrodružné decko som si nechal zapnutý televízor aj po konci večerného filmu. Mimozemšťania. A tá muzika: Tííí dí dí dí díí dííí. Wau, dodnes to vidím pred sebou :) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Akta X jsou pro mne obrovským kultem. Měl jsem je rád jako malej - tehdy jsem se směl koukat jenom občas (když jsem nezlobil), a k těm několika dílům si dodnes živě pamatuju události, které se při jejich sledování děly (co jsem měl ten den k večeři, s čim jsem si předtím hrál apod), svým domácím zvířátkům (morčatům) jsem tehdy dal jména "Dejna" a "Fox"... prostě srdeční záležitost. A líbí se mi i dnes (mám v plánu postupně zhlédnout všechny série), ačkoli se na ně koukám již kritičtějšíma očima, než před těmi 12 lety. 1.série: Obsahuje jak plno nezapomenutelných epizod, tak několik propadáků. Mytologie v prvním období je pouze lehce naťuknutá, v dalších sériích je mnohem lepší. Nej díly: Squeeze, Ice, Darkness Falls. 2.série: Epizody mají velice vysokou úroveň, vyloženě slabých je minimum. Mytologie je už slušně rozehraná. Nej díly: Die Hand Die Verletzt, Dod Kalm, Humbug. 3.série: Počet dobrých a slabších dílů je vyrovnaný, častěji se vyskytují humorně laděné epizody (což mi moc nevyhovuje). Mytologie velice dobrá. Nej díly: Grotesque, Pusher, Oubliette. 4.série: Vysoká kvalita epizod, většina dílů nepostrádá dobrou atmosféru, Mulderovy hlášky ji neruší, ale působí jako koření v ne zrovna humorných částech. Mytologie také velice dobrá. Nej díly: Home, Small Potatoes, Leonard Betts. Na dalších sériích pracuji :) Edit Po letech jsem to teda konečně dokoukal celé. Zbývající série už jednotlivě komentovat nebudu - ve všech se najdou některé vynikající díly, ale už to prostě není takové, jako ze začátku. Hlavně mytologie je postupem času příliš překombinovaná, nepřehledná, nudná. Konspirace se vrší na konspiraci a jestli to dává smysl? ... bůhví. Nejslabší série je jinak sedmá, tam jsem to jel zhruba tempem epizoda měsíčně a měl jsem sto chutí sledování zapíchnout úplně. V osmé sérii, s příchodem nových postav dostává seriál česrtvý vítr do plachet. Takže osmička je zase špičková. V závěrečné deváté sérii šla ale kvalita bohužel opět docela dolu. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fenomén jako kráva, čemuž se není co divit, protože to bylo velmi šikovně vysoustružené. Krásně tajuplná znělka, sympatický a sexy vyšetřovací tandem mystik-skeptička a ze začátku i fajn mysteriózní epizody (do teď si pamatuju díl s krvežíznivýma světluškama) než se to zvrhlo do nekonečných konspirací o UFO. ()

johnys 

všechny recenze uživatele

První dvě resp. tři série přelomová kultovní záležitost, seriál válcující ve sledovanosti vše kolem. Pomník Chrise Cartera. Antireklama na kuřáky :-) Postupně šla kvalita příběhů mírně dolů. Z odvahy a nápadů autorů čerpali tvůrci mnoha dalších filmů. Životní role Davida Duchovnyho, kterou zajímavě sebeparodoval v Evoluci a i díky níž vyzrál do role v seriálu Californication. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Snow: 1. Introitus: Praeceps Transito Spatium [1:51] ,2. Materia Primoris: The X-Files Theme (Main Title) [3:22] ,3. Raptus [3:16] ,4. Adflatus [3:36] ,5. Deverbero [1:28] ,6. Cantus Excio [4:42] ,7. Mercutura [3:23] ,8. Lamenta [1:47] ,9. Insequi [1:37] ,10. Otium [1:43] ,11. Dubitatio [2:49] ,12. Iter [1:20] ,13. Progigno De Axis [1:35] ,14. Carmen Amatorium Ex Arcanum [2:38] ,15. Facetus Malum [2:42] ,16. Memoria [2:01] ,17. Mitis Lumen [2:41] ,18. Fides Fragilis [1:35] ,19. Exoptare Ex Veritas [1:30] ,20. Kyrie [2:57] ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Dwight McFee, který si v této epizodě zahrál postavu kapitána, si již dříve zahrál roli Davida Gatese v epizodě Tvary (1994). (Kubaaa97)
  • Heslo Mulderova (David Duchovny) počítače je "trust no one" (nikomu nevěř). V jedné epizodě je tento nápis i na konci úvodní znělky místo tradičního "the truth is out there". (dawe82)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama