Reklama

Reklama

Pan Tau

(seriál)
Československo / Západní Německo / Rakousko, (1971–1978), 16 h 52 min (Minutáž: 29–36 min)

Předloha:

Ota Hofman (kniha)

Hrají:

Otto Šimánek, Josef Aleš, Františka Alešová, Jana Alešová, Marta Alešová, Karel Augusta, Josef Bek, Karel Bělohradský, Svatopluk Beneš, Josef Beyvl (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Celé generace dětí nejen v Čechách a na Moravě znají z televizních obrazovek kouzelného mužíčka s buřinkou a deštníkem. Pan Tau (O. Šimánek) se umí měnit v malého panáčka, nebo v dospělého muže a pomocí kouzelné buřinky plní různá dětská přání. Seriál vznikal postupně, po jednotlivých, samostatných dílech. První ucelená série byla spjatá s rodinkou malého kluka Emila (rodiče hráli S. Budínová a J. Sovák). S příchodem J. Wericha se seriál soustředil kolem malé holčičky Claudie (V. Helcelová) a jejího dědečka (J. Werich), kteří za pomoci pana Tau zažijí mnohá dobrodružství na svých cestách (čeští diváci ovšem tyto díly mohli v televizi zhlédnout až po roce 1989). V další sérii se mužíček s kouzelnou buřinkou dostane do nové rodiny Urbanových (J. Bohdalová a V. Menšík), kterým připomíná strýčka Alfonse (O. Šimánek), i tady pomáhá dětem svými roztomilými kousky. V poslední sérii se pan Tau dokonce ocitne na křídle letadla a způsobí řadu problémů letovému inspektorovi (V. Brodský). A hlavně ovšem přinese opět spoustu radosti dětem. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Snorlax k tomuto seriálu (9)

Pan Tau na horách (1971) (S01E03) 

Pan Tau v roli škodíka proti nafoukanému trenérovi s píšťalkou. ()

Pan Tau v cirkusu (1972) (S02E04) 

Werich je zde nejvíce Werichem snad ze všech dílů Tau, i když celkově všechny díly s Violou ztrácí na té správné Tauovské poetičnosti. Jako kdyby se vzájemně ta Šimánkova a Werichova hravost negovaly. ()

Pan Tau a taxikář (1972) (S02E05) 

Dobře mu tak a nejvíc jsem mu přála tu prokopnutou vodu. ()

Pan Tau a tisíc kouzel (1972) (S02E07) 

Tau v perfektně nažehleném obleku uniká komínem po několikadenním věznění a z útěku si odnáší celou jednu šmouhu na obličeji. Pejsek dokonale přelstí zákeřného vousáče a uloupí mu cennou buřinku. Nadsázka, poetika, hravost a kouzelná atmosféra. Přesně takhle si představuju ideální film pro děti a pro nás, co odmítáme jimi alespoň jednou za čas přestat být. ()

Pan Tau a rodinná slavnost (1975) (S03E05) 

Štěkající koza, značka za větvemi, strýc Smraďoch a malá ukázka lezení, no ostatní mi tam tak trošku zavazeli. ()

Pan Tau a velký ples (1975) (S03E09) 

Je libo trsnouti si charleston s panem Tau nebo raději s tatínkem swing? ()

Pan Tau odchází (1975) (S03E13) 

Jeden z nejslabších dílů, ale stále mnohem nápaditější než monotonní Jacinda, která umí jen jednu větu, kteroužto s neoblomnou pravidelností píše ke všem dílům pana Tau. ()

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama