Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Ani tak nejde o film jako o převedení historického popisu na plátno. Pro vzdělávání dobrý, v Británii v rodinách s pamětníky prakticky povinnost, u nás by mělo být taky. Pokud natočí Battle of Britain Ridely Scott, půjde o jiný kousek. Každopádně, to, co se událo v roce 1940 se připomínat musí. A protože se toho událo opravdu hodně, když půjde o pět dalších filmů, pořád dobře. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $13miliónov║ V prvom rade treba povedať že ide o zručne natočení film čo sa týka trikov a snímania kamery, kde citeľne chýba iba jediná maličkosť a to vystrelené náboje pri vzdušných prestrelkách, ináč sa na tie vzdušné súboje celkom dobre pozerá, aj keď väčšinou ide o riadny miš-maš, ktorý asi mali aj piloti bojujúci v takýchto podmienkach. Na moje prekvapenie sa lepšie pozeralo na to ako strategicky pripravovali Nemci útok ako na to ako Angličania bezhlavo tápali a čakali na každodenné letecké úderi. Herecky ambasábel vo filme len presviští, takže o nejakých významných úlohách ani chýru ani slychu, čo samozrejme nejak nevadí, lebo nudiť sa človek nemá kedy. /80%/ ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Pocta letcům bitvy o Británii v předvečer jejího 30. výročí. Dramatický standard založený na historických datech, typových situacích a troše vztahů, dobová amortizace četných doživších letuschpných kousků britské i německé letecké techniky. Letecké operace sice skutečnost přiblíží jen kosmeticky, často selhává vztah akce-následek, velká část hudby je pouze produkční šablona, nejlépe po technické i emocionální stránce náhodou vycházejí akce polských perutí. Nás Čechy zase může těšit, jak dramaticky, dokumentárně i filmařsky a herecky dopadl s minimem prostředků tuzemský skvostný dobový kousek Nebeští jezdci. K trochu lepším kouskům pak patří i dobový koprodukční Tora! Tora! Tora!, případně starší Ďáblové v oblacích. 3-4* ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pekná prehliadka lietadiel, ale to je asi tak všetko. Príbeh nie je zlý, ale postavy a herci skutočne nemajú čo ponúknuť a nikto nedokáže ničím zaujať. Dialógy sú niekedy zdĺhavé, nudné a prebytočné ako aj niektoré scény. Jediné na čo sa divák môže tešiť sú len akcie, ktoré sú pekne natočené, ale určite už tak neohúria v dnešnej dobe. Navyše finále už po tých predošlých akciách tiež moc neponúkne a nieje také výživné. Skrátiť to o pol hodinu, tak by to bolo rozhodne lepšie. 60% - 3* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Historický snímok o jednej z najpamätnejšej bitke pre britskú armádu, či skôr britské kráľovské letectvo. Kopa vtedajších hviezd si zahralo vyšších dôstojníkov (Olivier, Andrews, Caine, Howard, More, Plummer, Redrave) a môžeme sledovať na svoju dobu výborné technické prevedenie leteckých súbojov a ostreľovaní. Ale film poteší skôr leteckých historikov a tých, ktorí sa o 2. svetovú vojnu a jej letecké bitky zaujímajú. V opačnom prípade ide o nezáživný vojnový film bez dramatickejších situácií so slabšou schopnosťou vcítenia sa diváka do rolí a s kruto dlhou stopážou. Hodnotenie: 60% ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Ve filmu se objevilo 27 Spitfirů různých verzí (z toho 12 letuschopných), jejichž vzhled byl sjednocen na verze Mk.I a II, které byly používány ve skutečném konfliktu. Dále bylo k vidění šest Hawker Hurricanů (z toho tři letuschopné). (ryba443)
  • Ve scéně s T5 - Polská výcviková peruť je záběr na letku 6 Hawker Hurricane. Ovšem první tři letadla jsou skutečně Hurricany, ale vzdálenější tři jsou Me 109. Odlišnost lze najít v rozdílném tvaru trupu a hlavně chybějícím chladiči pod trupem. (Jirka_Globus)
  • Obrovské množství letadel, které bylo kvůli natáčení filmu sehnáno, dalo na 35. největší leteckou sílu na světě. (Javert)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama