Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Už posedmé se vrací legenda filmové Sci-Fi - Star Trek. Jejími hrdiny jsou opět kapitáni kosmické lodi Enterprise Jean-Luc Pickard a James T. Kirk, kteří se ve 24. století snaží překazit plány šíleného fyzika jménem Soran, který je odhodlán zničit civilizaci. Je to fascinující výlet vesmírným prostorem, v němž rychlostí světla proletíte dobrodružným příběhem nejslavnější a nejúspěšnější vesmírné ságy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (191)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Při setkání legendárních kapitánů srdce trekkieho zaplesá, ovšem zároveň je mu podřízena celá zápletka (a ve finále i logika a fyzika), která tak neskrývá nic moc dalšího v rukávu (kromě slušného padoucha a trikově působivého ztroskotání Enterprise). Vzhledem k televizní režii 'Generace' připomínají spíše rozšířenou epizodu s váznoucím tempem, nevalnou akcí (srandovní salta mortale na můstku při zásazích lodi) a komorní fackovanou na závěr. Pořád ale kvalitní epizodu. 7/10 ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

"ST Generace" byla pro mě něco jako most z dětských starých ST do nového světa plného nových možností a zcela jiného pojetí. Co je na tomto filmu nejlepší, že až do tří čtvrtin filmu nemáte tušení, jak to autoři chtějí skloubit. Ale pak to do sebe zapadne a konec nenechá oko fandy ST suché. Trochu problém je tu s přehledností a tempem, ale nenechal jsem se tím vyvést z míry. 90% = 5-/5 ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Se7dmicka. Skalní srdíčka zahřeje, ale přeci jen, není to už trošku přehnané? Spojení dvou legend je odvážnej nápad, ale jaksi, nevím, nějak se u toho necítím tak, jak bych čekal. Dějově nic moc, ohromná scéna ztroskotávající Enterprise D. Ve filmu je zajímavých daleko víc scén, ale neujde mi režijní chybka v podobě kamerového jeřábu, který je nejedenkrát celý v záběru (a má budit dojem, že rameno je jakési zařízení, které do scény patří, HA!). Stále slušný Star Trek, ale pro mě, už to není ono, ale rádi přivítáme Patricka a crew TNG do dalších filmů, kam se dosud nikdo nevydal. ()

LuciusWlk 

všechny recenze uživatele

První filmový příběh nové generace, odchod Kirka a nástup Pickárda. Jejich setkání bylo opravdu povedené, i když se nemůžu zbavit dojmu, že by Kirk strčil Pickárda hravě do kapsy. No ale nic nemůže trvat věčně, takže nucené střídání se povedlo výborně. Skvělá zápletka, dobrý příběh, scénář i scény, herci hráli jako o duši. Triky už jsou propracované a celkově se mi to líbilo. Jen snad trochu zdlouhavé...( nutno říct, že jsem usínal a tak... hodnocení s nadsázkou. Dat byl skutečně trapný a Kirkova posádka mnohem mnohem lepší. ) ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Bez zbytočného komentára a vysvetľovania dôvodov prečo také hodnotenie, nikoho nepresviedčam o správnosti môjho názoru, ale patrí to do jednoducho do tématiky mojich naj seriálov a tým je povedané všetko... P.S. Spojenie starého s novým a prebratie štafety? Bez problémov. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to není uvedení nové posádky, ta už běhala po seriálu hezkých pár let. Mělo to být hlavně setkání Kirka s Picardem, který už měl slušné renomé. To funguje ale si jen první sekundy, ale brzo se ukáže, že to není ten pravý Kirk. Ten by nikdy neváhal ani minutu jít zachraňovat svět. Ale asi tvůrce nic lepšího nenapadlo, jak naplnit aspoň několik minut těch dvou dohromady. Je to velká škoda a promarněná příležitost. Ani zabití Kirka moc extra nevymysleli, se "zabitím" Spocka ve dvojce se ani nedá srovnávat, tam z toho udělali půlku filmu. A kraťoučké role Scottyho a Chekova by se dali označit jen za cameo, nedůstojné toho co pro Star Trek udělali. Zbytek příběhu je jak průměrný seriál, zachraňuje to jen Datův emoční čip a klingonky. Z efektů je pěkné přistání talíře, ale jinak nic moc a dokonce výbuch klingonského Dravce okopírovali z předchozího dílu. I když to není propadák, sedmička je rozhodně horší jak všechny předchozí díly. Nesrovnatelně lepší setkání Picarda a Data se Spockem bylo v TNG:Unification. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Mám to rád. Generace se povedla. Je super vidět Jean-Luca a Jamese Kirka v jednom filmu. Já si to vyloženě užíval. ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER - Zabili Kirka, a tak banálně, jako když vykopávaj z Tak jde čas nějakou druhořadou hérečku.. no tak to mě opravdu nas*alo. Krom toho to má zas výpravu jak nějaký Céčkový sci-fi. KONEC SPOILERU KONEC SPOILERU ()

provitamin 

všechny recenze uživatele

Cestovanie v čase, spolupráca bývalého a súčasného kapitána Enterprise Kirka a Pickarda, Nexus ktoré mi trochu pripomenulo realitu vs. sen z filmu Počiatok, súboj s klingónskym dravcom, dostatok akcie, sympatickejšia posádka, to všetko sú pozitíva, ktoré robia zo siedmeho dielu doteraz najlepší film zo série Star Trek. A prekvapila herecká rola pre Whoopi Goldberg, ktorú som v Star Treku absolútne nečakal. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Ten nápoj zřejmě vyvolal emociální reakci." Další lekce ve Hvězdné akademii je úspěšně za mnou a musím říct, že se mi zatím líbila paradoxně nejmíň. Vždyť tohle je první film s posádkou kapitána Picarda a mělo v něm dojít k důstojnému rozloučení se členy Kirkova mužstva a se samotným Kirkem, ale vyznělo to nějak naprázdno. Akorát Kirk umřel dvakrát. ()

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*NEXUS - MIESTO BEZ LOGIKY* Viac obľubujem posádku Picarda než Kirka, pretože znamená koniec teatrálnosti v hraní, ktoré bolo pre Shatnera a spol. také príznačné, a pre mňa bola tou azda najviac rušivou stránkou Star Trek filmov s pôvodnou posádkou. Ďalším dôvodom, prečo som rád odchodu starej posádky z filmového plátna je aj fakt, že som nikdy nepozerával pôvodný seriál, len Next Generation, a tomu som značne fandil. Star Trek Generations je akoby viacvrstvový, prepletený rôznymi dejovými líniami, no divák sa v nich nestráca a hlavne spôsobujú, že nuda nehrozí, stále je čo rozvíjať. Vizuálne efekty sú konečne na úrovni a nevyvolávajú už úsmev na perách. Dr. Soran je výbornou postavou zloducha a trochu ma mrzí, že vo filme nedostal viac priestoru. Ak chceme rozprávať o negatívach, pre mňa najväčším sklamaním je svet Nexusu, pri vytváraní ktorého som očakával väčšiu mieru imaginácie a vzrušujúcich či prekvapujúcich záberov. Nexus však pôsobí sterilne a je najslabším článkom filmu. (Rovnako je pre mňa záhadou, ako je možné sa z tohto sveta dostať. Žeby silou myšlienky? Akosi som to nepochopil.) Verdikt v 1 vete: Nová posádka cestujúca v mierne rozpačitom vesmíre. 03.09.2010 ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se na první film s Picardem, ale jsem trochu zklamaná příběhem (o logických a technických šílenostech nemluvě, ale to už člověk prostě musí brát s megarezervou odjakživa). Vysloveně mě nudila ta část odehrávající se v Nexu. Na můj vkus až příliš mnoho sentimentu a kýče. Vůbec celý ten nápad s Nexem mi přišel strašně šroubovaný a násilný - jako taková berlička, jak spojit Kirka s Picardem. Bez alespon základní logiky a důslednosti z toho vznikla totální "cochcárna", jejíž vymýšlení moc práce nedalo:-/ A nechat Kirka zemřít takhle trapně, to si fakt nezasloužil, přestože jsem ho nikdy neměla moc ráda. Malcolm/Soran byl super padouch (jako vědec se uměl tak dobře prát, že na něj nestačili ani dva kapitáni Enterprise.-))) Data jako komický prvek opravdu trapas, celá posádka nic moc, ale naprosto to vynahrazuje geniální Patrick Stewart, kterého fakt můžu. Oproti Kirkovi posun o deset pater výše. Hudba nic moc, skvělá scéna havárie Enterprise. Jakožto fanoušek ST přidám hvězdu ze 3 na 4, ale budou to slabé hvězdy. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

První filmový celovečerák Picardovy posádky lodi Enterprise na mě působí bohužel poněkud rozporuplně. Fanoušky určitě potěší setkání kapitánů Kirka a Picarda, mělo však zůstat pouze u předávky lodi, další působení Kirka v průběhu filmu se mi zdá přinejmenším zbytečné, možná jemně škodlivé. Průměrným mi připadá i celkové pojetí filmu včetně scénáře, naopak nadprůměrný je záporák Malcolm McDowell. Vypadá to, že se režisér, scénáristé i samotná "nová generace" posádky mnohonásobně prověření televizním seriálem na poli celovečerního filmu pro kina teprve zabydlovali a trochu se hledali. Setkání s Borgy v následujícím Prvním kontaktu naštěstí vše vynahradí. ()

IvoB 

všechny recenze uživatele

Symbolické předávání filmové štafety mezi kapitány Star Treku – Kirkem a Picardem. Sci-fi to vlastně není vůbec špatné. Záporák i postavy jsou docela fajn, a některé scény jsou fakt skvělé (i ten posun v tricích už jde trochu vidět). Na novou posádku si budu muset asi trochu zvykat, ale proč ne (seriál jsem neviděl). Problém zde vidím hlavně v nucenosti a vykonstruovanosti příběhu. Film se prostě příliš snaží předělit tu mezeru přibližně 70 let, která dělí příběhy mezi dvěma řadami Star Treku s odlišnými kapitány. Dle mě je tedy trošku násilně přiveden starý Kirk zpět (i když jsme se s ním už v rámci šestého dílu měli rozloučit), aby se skrz příběhovou berličku mohl proběhnout crossover s Picardem… na kterém se v podstatě staví. To má za následek několik příběhovým lapsů a nelogičností (i když zřetelných chybek je tu celkově víc). Takový přístup příběhu bohužel matně připomíná třetí díl – naštěstí z tohoto srovnání vychází šestka o něco lépe. Každopádně zarytí fandové budou jistě nad setkáním obou kapitánů jásat. Film je tedy ve výsledku fajn, ale bohužel trpí svou nuceností a chybami. Přesto dávám lepší 3* (6/10) ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Oh! Yes, I hate this. It is revolting." "More?" "Please."     Reštart série s novou posádkou dopadol z môjho pohľadu nad očakávanie dobre - aj sa na to dobre pozerá, aj to má celkom slušný náboj, celkom fajn fantazijnú zložku a je to aj pomerne inteligentné. Od predchádzajúcich dielov sa tento líši nielen posádkou, ale aj celkovým duchom, v ktorom cítiť mierny príklon k pôvodnému seriálu (uniformy, opäť prítomné to vzrušenie z tajuplného vesmíru). Vyzdvihnúť musím skvelú vizuálnu stránku (parádny vesmír, dobre vyzerajúci Klingoni, úchvatný súboj s klingonskou loďou, dychberúce stroskotanie vesmírnej lode) a tiež veľmi dobrú (hoci trochu inú) hudbu od mne neznámeho Dennisa McCarthyho (tie novšie seriály som nesledoval). A aj hlavný záporák Soran v podaní Malcolma McDowella je celkom schopný. Tvorcovia neopomenuli ani humornú stránku, v ktorej ma najviac bavil emočne nevyrovnaný Data s jeho bláznivými prejavmi. Snáď len tú dôchodcovskú bitku v dosť nedôstojnom finále si tvorcovia mohli kľudne odpustiť (celkovo som akosi nepochopil, aký zmysel malo to zapojenie Kirka a ešte k tomu takýmto smiešnym spôsobom).     "Ugh! Human females are so repulsive." ()

Reklama

Reklama