Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poměrně výpravný seriál o legendárních zbojnících nejen naší, ale i maďarské a francouzské historie. Zapomněl jsem na někoho?:) Povedené jsou všechny části, v každé si najdete tu správně charakterní postavičku (a ne vždy to je hlavní či kladný hrdina), možná je to i proto, že jde skutečně o historky a ne třeba jako v případě skvělého Dobrodružství Kriminalistiky fakticky přesně podané události. A v tom je to kouzlo, vezměte si slavného maďarského židovského hrdinu Janosze Ýka:) 80% aneb každá repríza je vítaná a naštěstí to není každý rok, aby vám to stihlo zevšednět. ()

kilobyte 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě zklamal první díl o Babinském, který by asi mohl být velmi zajímavý, ale tvůrci se rozhodli, že zfilmují až konec jeho života. Nevím jak ostatní, ale mě koukat na to, jak bývalí zbojník zalévá kytičky a vykecává se s jeptiškou zrovna moc nebavilo. Z celé série je podle mě nejlepší druhý díl o Šobri Jožkovi, hlavně díky Karlu Heřmánkovi. Naopak nejhorší díl je pro mě Jan Jiří Grasel s Ivanem Vyskočilem. ()

Reklama

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Konkrétní důkaz o tom, že i za minulého režimu díky dobrému námětu, hereckému obsazení a skvělé režii pana Hynka Bočana vznikaly skvosty České kinematografie. Ve srovnání s dnešními trapnými produkcemi tento šestidílný seriál působí jako diamant mezi skleněnými napodobeninami. A to se psal rok 1985. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Postupně si doplňuji klasické československé televizní seriály z archivu webu České televize. Ten mimochodem doporučuji, není na škodu si na pár měsíců vypnout třeba Netflix a podobné služby a celý archiv ČT si projít. Lze tam najít spoustu dobrých seriálů. Slavné historky zbojnické ale patří bohužel k těm slabším. Za celou dobu mě nedokázaly pořádně chytit. Jednotlivé díly mají kolem hodiny, přesto jsem ani jeden nedokázal dát v celku. Téměř všechny díly mi přišly zvláštně mdlé a hodně se táhly. Chyběl tomu lepší scénář, poutavěji podaný příběh, silnější gradace, … nevím,  jednoduše mě moc nebavily. Navíc mě štval vypravěč. Nic proti Miloši Kopeckému nemám, ale ta postava tam nemusela vůbec být. Taky nevím, proč se vždycky začínalo u koní a proč se přirovnávali zbojníci ke koním? Nakonec nechávám i tu slabší třetí hvězdu. Za obsazení, občasný humor a pár nových informací, které si z období 18. - 19. století může divák odnést. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodnotím jen epizodu Jan Jiří Grasel a tak tomu zůstane, protože tyhle historky, jak tady kluci kradou mě až příliš připomínaj naše politiky a já jsem pak celej večer nasranej, protože dřív zlodějům a gaunerům stínali palice nebo je pohoupali na provázku, ale dneska se jim říká "vlivní lidé", dělají se s nima rozhovroy a vládnou týhle zemi. Klidně bych si uměl představit druhou sérii slávných zbojnických historek o zbojních dnešní doby : 1 Pavel Bém; 2. Stanislav Gross; 3 Chlap s gulemy; 4. Miroslav Kalousek, jak tak o tom přemýšlím, jedna serie by nestačila. Nic už zase začínám bejt nasranej, tak radši rychle k dílu o Grázlovi. Hrozně se mě líbilo úvodní vyprávění Miloše Kopeckýho kde obraz originálně a vtipně doplňoval mluvené slovo. Samotná historka byla vyprávěna s postupnou gradací napětí, takže paráda, kdo z nás nakonci nefandil Grázlovi ať hodí šutrákem. Ivan Vyskočil se pro roli grázla doslova narodil. Docela jsem zíral na tu jeho vymakanou postavu, myslím čistě z neteplýho hlediska, fakt dobrý. Vůbec vybraný herci svými výkony opět potvrdili svou extratřídu a důvod proč se na většinu z nich vzpomíná s respektem a úctou. Jinak Jirka Grázl mě zajímal hlavně proto, že v Český Kanadě jsou tzv. "grázlovi turistický cesty" nikdo po nich nechodí a vedou nádhernou krajinou kolem mnoha rybníků až přímo k rasovně kde se Jirka Grázl narodil, doporčuju. "Grázl měl více žen, ale paní Kateřina byla zavřená a paní Martina toho času milovala někoho jinýho" :DD Takovejch žen, co toho času zrovna milujou někoho jinýho, mám taky celkem dost :-) ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • David Majer (Jaromír Hanzlík) a Jan Grasel (Ivan Vyskočil) zde mají opravdu tvrdou rvačku o život. Hanzlík přiznal, že z ní měl velký strach, protože jeho kolega byl znám perfektní fyzickou průpravou a mnohaletými zkušenostmi z bojových sportů. (sator)
  • Sídlo Shinderhannese a jeho bandy je zřícenina hradu Valečov. (rakovnik)
  • Schinderhannes (Miroslav Vladyka) měl vyhodit pobudu (Zdeněk Srstka) oknem z hradu, Srstka však vážil metrák, zatímco Vladyka 60 kg. Scénu zkoušeli tak dlouho, že týden si nedokázal zavázat tkaničky. (sator)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama