Reklama

Reklama

Star Trek

  • USA Star Trek (více)
Trailer 1
USA / Německo, 2009, 127 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hrají:

Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Eric Bana, Bruce Greenwood, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin, Ben Cross, Winona Ryder (více)
(další profese)

Obsahy(1)

James Kirk se narodil v den, kdy byla napadena hvězdná loď jeho otce. Od té doby vyrůstal jako poloviční sirotek, nebyl zrovna vzorné dítě, ale přesto se dostal ke hvězdné flotile. Jako kadet se ocitá na palubě U.S.S. Enterprise pod velením kapitána Pikea. Potkává zde prvního důstojníka Spocka, který je mu na první pohled nesympatický, a jejich antipatie jsou vzájemné. Enterprise přijímá tísňové volání z planety Vulcan a vyjždí na pomoc, ačkoliv posádku tvoří kadeti. Jsou totiž nejblíže. Kirk si ale uvědomí, že okolnosti jsou stejné, jako ten den, kdy zmizel jeho otec, letí do pasti. Opravdu, u Vulcanu na ně čeká ničivá loď pod velením romulana Nera. Nero chce, aby důstojník Spock trpěl, jenže Spock toho muže vidí poprvé v životě. Ukáže se, že Nero je z budoucnosti, kde byl svědkem zničení své planety, svého domova. Viní z toho Spocka, který slíbil, že planetu zachrání. Cestoval proto do minulosti a chce, aby mladý Spock trpěl stejně, jako trpěl on. Chce zničit jeho planetu, jeho domov, jeho rodinu. Bohužel se mu jeho dílo zkázy podaří a Vulcan přestane existovat. Další na řadě je Země. Mladá posádka se musí hrozbě postavit. Snad se při tom z Kirka a Spocka stanou dobří přátelé, tak, jako tomu bylo v jiné časové linii. (TV Prima)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (1 951)

Shit 

všechny recenze uživatele

Asi sem čekal až moc, když to bylo tak opěvovaný a když to mělo tak vysoký hodnocení všude, ale na druhou stranu je taky fakt, že seriálu sem nikdy taky neholdoval a většinou sem na něj koukal, jen když sem se k tomu náhodou nachomítnul. Nicméně Abrams to vzal pěkně vše od začátku, nezatěžoval nějakou nutností znát seriál, bylo to jen výhodou, vše vysvětlil, představil postavy a šlo se hned na dokonalý vizuální orgie, který byly takřka v každým záběru a který si se slovem dokonalost dost často pohrávaly jakoby to bylo normální, což sem teda uvítal, protože to já můžu, když na mě film v kině zkouší takovýhle věci, ale vedle toho už byl bohužel trošku slabší děj, sice né nějakej stupidní nebo nedomyšlenej, jen prostě takovej neohromující a bez nějakýho většího nápadu, prostě typickej první díl nějaký známý série jako byl třeba Batman nebo Superman, působilo to dost podobně, navíc sem si moc neoblíbil hlavního hrdinu Kirka, protože to je takovej blbej machřík hezounek a to já zase moc nemusim, ale jinak až na těch pár výtek spokojenost a už se těšim na druhej díl, očekávám vzestupnou tendenci jako u Batmana. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Zápletka opravdu není z nejsilnějších a nejoriginálnějších, jenže když někdo tenhle povědomý rámec dokáže nabít skvěle propracovanými postavami a vztahy mezi nimi (obzvlášť když znáte aspoň celovečeráky s Kirkem a spol.), vypravěčskou energií a desítkami rafinovaných trekovských narážek, musíte se královsky bavit. Abrams po M:I-3 opět vytahuje seriálové trumfy v celovečeráku a já mu to žeru. P.S. Trikově je to samozřejmě bomba, ale to mi mezi vším výše zmíněným přijde až druhořadé. P.P.S. 26.5.2013 I s odstupem je to pořád ohromná pecka. Těšení se na dvojku nemůže být větśí. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Úvodní retro mi zase tolik nesedlo a ze všech těch warpů a sci-fi keců mi létala hlava kolem, ale jakmile se Giacchino s Abramsem zavrtali do hlavní linky naplno (jeden monumentální hudbou, druhý bezchybnou režií), nestačil jsem zírat, kolik emocí, vynikajících akčních scén (jdoucích ruku v ruce s famózními triky) a koulí Star Trek s novým kabátem nabral. Abrams znovu potvrdil, že má na dobrý casting nos, a Pine s Quintem se svým předchůdcům minimálně vyrovnají. Ne, nebudou z nich tak uctívaní borci, ale to je dáno dobou a současným postavením série. Nikoliv tím, že by byli v jakémkoliv smyslu "horší". Zápletka nepřekračuje tradice seriálů či ostatních filmů, ale o tu tady prakticky nejde. Abramsův film je hlavně o posádce, o Kirkovi a Spockovi, a o vztazích. Nějaký pokérovaný Romulan si může létat vesmírem jak chce, ale mě stejně nejvíc bavilo, když si to dva největší frajeři vesmírné flotily vyříkávali z očí do očí a Simon Pegg do toho s Karlem Urbanem neodolatelně hláškovali. Tohle rozhodně není Star Trek, jak ho znal můj táta. Tohle je Star Trek, jak ho chci znát já. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já jsem se k pojmu Star Trek vrátil snad.....po osmi letech? Jo, seriál jsem žral neskutečným způsobem už jako malej junák. Tenkrát každý pátek od čtyř už křeslo s vyseděným důlkem čekalo na mojí prdel, až se usadím a užiju si týden co týden ty nežůžovější příběhy ze života vesmírné lodě Enterprise. Později se ale na Nově v neděli dopoledne objevil jiný seriál: Star Gate a já okamžitě na Star Trek zanevřel. Byla to ale velká chyba ! Star Trek vždy byl a bude počátek všech sci-fi a J. J. Abrams to po skoro padesáti letech od vzniku opět rozšoupnul a opět udělal o něco originálnější než tehdá. Film je dokonalý. Dlouho jsem tak dobré sci-fi neviděl. Jestli vůbec nekdy viděl. Tenkrát jsem o tom četl článek, ještě než časopis Premiere zrušili a zjistil, že ve filmu hrají převážně Trekkie fanoušci, fanoušci, co jsou herci....To pro ně musel být masivní zážitek, hrát v takovémto filmu a hrozně jsem jim to přál. Také to dali na sobě ohromně znát. Zrovna například takový Simon Pegg, na kterém je to šíleně znát. Bavil jsem se, nebudu tajit, že jsem u toho byl na měkko. Ono by to ani nešlo. Tenhle film je opravdový opus. J. J. Abrams do toho dal to, co se naučil ze Ztracených a já to v jistých ohledech v tomto filmu viděl. Hlavně na zvláštní kombinaci dvou scén spolu s velice kvalitním hudebním doprovodem. Když se věci dělají pořádně a se zaujetím, tak to přece ani špatně dopadnout nemůže. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Na úplně maximální warp (čistých 10/10) to není. Naivní a jednodužší zápletky ke Star Treku vždycky patřily, příliš evidentní podřízenost znovunakopnutí související s některými dějovými zvraty je ale pro mne, jakožto fanouška filmového (seriál teprve nakoukávám) Star Treku přeci jen kapičku silné kafe. Všechno ostatní už je ale za plný počet. Casting? Geniální. Herci? Skvělí. Efekty? Bombastické. Záporák? Imho velice dobrý. A abych se rozbrečel už asi v 8 minutě? To překonává i rekord ze Speeda Racera... A neustálé hláškování a komické momenty v kombinaci s neutuchajícím pohybem prakticky čehokoliv dávají ve výsledku vzniknout skutečné filmové extázi. Takhle má vypadat blockbuster. Bombastický, efektní, ale přitom inteligentní.. Zdravíme Transformers...PSNa podruhé jo.. Maximální warp.. :) Na potřetí taky. A vůbec mi nevadí i prohřešky vůči původní mytologii seriálu (jakože Romulané byli v té době neznámá rasa) ()

Galerie (157)

Zajímavosti (91)

  • John Cho (Sulu) strávil během příprav na roli dva týdny tréninkem se zbraní. (HellFire)
  • Zachary Quinto, představitel mladého Spocka, se ke své roli dostal díky rozhovoru, ve kterém se ho zeptali, co by si přál hrát. Odpověděl, že zaslechl o natáčení nového Star Treku a zajímala by ho postava Spocka. Nakonec byl při obsazování rolí prvním a jediným kandidátem do role. (-Marc-)
  • Jako volné pokračování vyšla hra "Star Trek: The Video Game", která v příběhu vyplňuje mezeru mezi tímto filmem a pokračováním Star Trek: Do temnoty (2013). (Illuminare)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Jak to vypadá se čtvrtým Star Trekem?

Jak to vypadá se čtvrtým Star Trekem?

02.03.2023

Je to už několik měsíců, co studio Paramount s nadšením oznámilo vedle dalšího rozšiřování univerza skrze televizní seriály taky čtvrtý filmový Star Trek. V tom se měli údajně vrátit všichni původní… (více)

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

28.09.2022

Těžko říct, co přesně studio Paramount provádí se čtvrtým Star Trekem, jedno je ale jisté, pokračování úspěšné série s Chrisem Pinem (To nic, drahá), Zacharym Quintem (Snowden) a Zoe Saldana (Avatar)… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Reklama

Reklama