Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý džokej, unavený zo života, pomôže mladému dievčaťu pripraviť divokého, no neuveriteľne nadaného koňa na britskú národnú jazdeckú súťaž.
Mi Taylor (Mickey Rooney) bol mladý pútnik a oportunista, ktorému otec poskytol "všetky cesty v Kráľovstve", aby mohol cestovať. Jedna z týchto ciest, ktorú objaví prostredníctvom oznamu v denníku svojho otca, ho privedie do pokojného anglického vidieckeho sídla rodiny Brownovcov. Najmladšia dcéra rodiny Velvet (Elizabeth Taylor) miluje kone, a keď v mestskej lotérii vyhrá temperamentného žrebca menom Pie, je odhodlaná vytrénovať ho na Veľkú národnú - najväčšie jazdecké preteky Veľkej Británie. (Incantator)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Ve studiích MGM v Culver City museli nechat architekti Edwin Willis a Mildred Griffith postavit celé liveropoolské dostihové závodiště, neboť v autentickém prostředí Velké liverpoolské se kvůli válce točit nemohlo. [Zdroj: Jiří Žák – kniha Elizabeth Taylorová – Nebezpečný život] (Pavlínka9)
  • Režisér Clarence Brown měl k dispozici rozpočet vyšší než 4 miliony amerických dolarů, což byla na tu dobu nevídaná suma, zvážíme-li, že na svůj předchozí film Bílé útesy (1944) doverské dostal pouhých sedm set padesát tisíc. [Zdroj: Jiří Žák – kniha Elizabeth Taylorová – Nebezpečný život] (Pavlínka9)
  • Štáb se k prvnímu natáčecímu dni sešel 4. února 1944 v Pebble Beach, nedaleko kalifornského Monterey. [Zdroj: Jiří Žák – kniha Elizabeth Taylorová – Nebezpečný život] (Pavlínka9)
  • Film měl premiéru v New Yorku 14. prosince 1944, aby mohl být ještě zařazen do klání o Oscara. 26. ledna následujícího roku se začal promítat po celé zemi a okamžitě se stal hitem, který vydělal přes 4,25 milionů amerických dolarů, to je přibližně třetina celkové částky, kterou za rok 1944 přineslo studiu MGM zbývajících dvacet devět filmů. [Zdroj: J. Randy Taraborrelli – kniha Elizabeth] (Pavlínka9)
  • Snímek obsadil v roce 2008 v žebříčku nejlepších sportovních filmů, který sestavil Americký filmový institut, 9. místo. (TheDude)
  • Elizabeth Taylor během natáčení spadla z koně a zranila si páteř. Po zranění musela užívat silné léky. (M.B)
  • Původně měl být snímek natočen už od tři roky dříve a hlavní role měli hrát Spencer Tracy a dětská hvězdička Shirley Temple - té ale účast nedovolila její matka. (Epistemolog)
  • Po natáčení bylo Elizabeth dovoleno, aby si koně mohla nechat. (Epistemolog)

Reklama

Reklama