Reklama

Reklama

Hunger Games

  • USA The Hunger Games (více)
Trailer 5
USA, 2012, 137 min

Režie:

Gary Ross

Předloha:

Suzanne Collins (kniha)

Kamera:

Tom Stern

Hrají:

Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Liam Hemsworth, Willow Shields, Leven Rambin, Wes Bentley, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Dayo Okeniyi (více)
(další profese)

V ruinách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitol a dvanácti přilehlými kraji. V Kapitolu se každý rok koná klání s názvem Hunger Games, do kterého musí každý z krajů vyslat jednoho chlapce a jednu dívku. Šestnáctiletá Katniss Everdeen se dobrovolně nabídne, že ve hře zastoupí svou mladší sestru a musí se spolehnout hlavně na své instinkty, jelikož proti ní stojí protivníci, kteří se na souboj připravovali celý život. Má-li se ještě někdy vrátit domů do 12. kraje, bude muset v aréně, kde spolu soupeří boj o přežití s lidskostí a život s láskou, učinit ta nejtěžší rozhodnutí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (62)

Trailer 5

Recenze (2 085)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Pro čtenáře, který se díky přečtení celé trilogie v postapo světě orientuje docela dobře (nebo aspoň tak dobře, jak to chtěla Collins) povedená adaptace. Něco je zkráceno, něco zrychlené, něco vypuštěné, ale věrné je to dostatečně. A to potěší. Navíc Jennifer Lawrence je opravdu úžasná herečka a zase svým výkonem zastinuje většinu ostatních postav. Ne že by ostatní postavy měly vůbec čas něco ukázat, to už byl ale trochu problém i v knize, holt ich forma je ich forma. Tady je ten problém ovšem zvýrazněn problémem většiny adaptací (a někdy to opravdu zamrzí) - a to absencí myšlenkových pochodů hrdinů. Potom i ta romantická linie vypadá ještě méně romanticky než už v předloze a vztahy mezi postavami jsou ploché až až. No, atmosféru si to udrželo, polovina filmu - příprava - výborná, druhá polovina obohacená arena střediskem a Iron Man hrátkami, škoda jen toho PG-13, které způsobuje hroznou roztřesenost kamery a i přes snahu to udělat co nejvíce syrově tomu chybí ten Battle Royale look. Když nad tím přemýšlím, kdybych nečetl předlohu, asi bych hodnotil 3, ale takhle jsem byl nasycen uspokojivě a těším se na další díl. Jestli využijí nápady autorky v aréně dobře, bude to teprve bomba. Nebo hodiny. 4 PS: Soundtrack dost nevýrazný, ta představovačka splátců s římsky laděnou atmosférou dobrej nápad, ale mne to nezaujalo. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Twilight pro patnáctileté intelektuály. Nemyslím to ale vůbec tak zle, jak to možná zní. Hunger Games jsou prostě určeny pro podobnou věkovou skupinu jako výše zmíněné zlo, ale alespoň se snaží (a v knižní podobě dost možná i úspěšně, nevím, nedokážu posoudit, nečetl jsem) o nějaký společensko-kritický přesah a jde v nich o mnohem víc než o to, jestli si jedna labilní kravka vybere za milence upíra, nebo vlkodlaka. A i motivace hlavní postavy jsou mnohem hlubší. Jako nenáročný blockbuster je film vcelku povedený, zábavný, docela pěkně vypadá (vzhledem k nízkému rozpočtu), výtvarná stylizace Kapitolu a Kapitolanů zaujala. Zajímavější témata jsou spíše jen načrtnuta, nedotažena, ale to se třeba povede dotáhnout v dalších dílech, na které jsem zvědavý. Nejvíc mi tak nakonec vadilo místy až příliš nevěrohodné chování hráčů v Aréně a taky fakt, že jsem tak nějak vůbec nepochopil, jakým způsobem přesně instituce Hladových her pomáhá Kapitolu k nadvládě nad ostatními kraji. Film tedy určitě není nějaká velká pecka, ale s přivřenýma očima jsem se bavil slušně. Jennifer Lawrence výborná. 7/10 ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem vůbec nic a i tak mne film docela zaskočil. Kdo tu začne plácat něco o umělé romantice, tak film totálně nepochopil a nemá smysl dál komentář číst, protože nebude objektivní. Hunger games je hra, resp. romantika pouze na oko. Stejně jako celá dnešní společnost (nebo její drtivá část), kterou tento film vcelku sofistikovaně krizituje. Začíná to samým systémem Hunger Games (pocta válkám), přes patetické přání štěstí, otřesné (záměrně probůh !) kostýmy, takže vyčítat snímku tohleto je asi stejné, jako kdyby byl člověk nasraný, že po jídle už najednou nemá hlad. Co se tedy týče filozofie, tak nemám vesměs co vytknout. I technicky je snímek vcelku ucházející (vizuál města, kulisy atd.). Lehký problém nastává při hře jako takové. Některé věci mi přijdou trochu odfláklé a občas se divák ztrácí v tom co je doopravdy myšleno vážně a co je zase jen pomrkávání očkem na dotyčného recipienta. Ruční kameru raději neřeším, stejně jako dost rozporuplné akční scény (někdy naturalistické, jindy "zastřené). Gary Ross mi tak přijde daleko poutavější vypravěč a filozof, nežli technik a režisér akčních scén. Zapomněl bych na Jennifer Lawrence, ze které téměř čiší hrdinka moderní doby, která jednou nahradí Kate Beckinsale, Millu Jovovich a další drsné bábovky. Tahle mi přijde i jako daleko lepší herečka. Hunger Games určitě není pro klasiky a omezené mozky. Megazisky dost nechápu, protože bych čekal, že většina lidí obsah nedocení (což předpokládám, že se přesně i stalo), ale očividně to i tak nebrání filmovému zážitku, i když zřejmě trochu jinak prožitému. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Netrefím šípem z luku nosorožce ani na vzdálenost úhlopříčky monitoru, každá větev stromu pode mnou spolehlivě praskne, každou čtvrthodinku se můj žaludek hlásí o potravu a masakrování bližního svého nepatří mezi mé záliby. S touto výbavou bych byl bezpochyby první obětí hladových her, ale to neznamená, že jsem si neužil trochu neoriginální brutality, při které jsem však zlehka spílal střihači za malou aktivitu jeho nůžek. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Skoro 1500 komentářů a já to snad viděla poslední, tak to nebudu moc rozebírat. Když jsem si nastavila mojí mysl na věk 15 - 20 let, což u mě není žádný problém i v kteroukoliv jinou dobu, tak jsem byla víc než jen spokojená. Hlavním srdcem celého filmu byla vynikající Jennifer a tady zabodovala úplně fantasticky. Nechybělo tomu nic ze žánrů nahoře vypsaných a pochopitelně i s romantickou linií, jinak by to přece nebylo to pravé ořechové. Pomalejší začátek, ale strhující závěr, nuda to rozhodně nebyla, takže emma dá dnes s přehledem čtyřku a na tu Jennifer se budu muset mrknout víc zblízka. P.S. - jen ty zvířátka na konci si mohli odpustit:-) ()

Galerie (157)

Zajímavosti (94)

  • Ve scéně, kdy se Katniss (Jennifer Lawrence) dostane ke hromadě zásob u jezera, natáhne luk a zamíří na síťku s ovocem. Hned v následujícím záběru ale luk natahuje znovu. Z pozice jejího levého ukazováčku lze přitom ověřit, že nejde o druhý záběr téhož pohybu z jiného úhlu. (GordonCZ)
  • Za první víkend vydělal film 155 milionů amerických dolarů, což tehdy vytvořilo rekord pro film, který nebyl pokračováním, a šlo o 3. nejlepší zahájení vůbec. (Jacinda)

Související novinky

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

08.08.2021

Studio Lionsgate čerstvě oznámilo, že očekávaný prequel k jejich hitové sérii Hunger Games se začne točit už v příštím roce. Do kin by pak měl dorazit buď v roce 2023, nebo zkraje roku 2024. Film… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Reklama

Reklama