Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ak mám hodnotiť emocionálny zážitok tak je to za plný počet hviezdičiek. V tom prípade sú mi  réžia, kamera, herecké výkony a obdobné kritériá hodnotenia úplne ľahostajné. Smutné je, že príbeh o veľkom koňovi, je nutne aj filmom o malých chamtivých korunách tvorstva. Phar Lap mi pripomína konského Amadea, obklopeného ľudskými Saliermi. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak před tímto filmem jsem o dostizích věděl velmi málo. Moje znalosti by se daly shrnout na jediné jméno - žokej Váňa. Vůbec jsem se na dostihy nedival a nechápal jsem, co na nich všichni vidí. Po zhlédnutí tohoto filmu už je mi to jasné. Nečekaně povedený australský film, který divákovi ukáže, jak dostihy kdysi fungovaly. Tento film je natočen s opravdu opravdovým citem. Krásně ho doplňuje hudba. Dokonce i zcela neznámí herci jsou zde skvělí. Trošku mě překvapuje, že film zde zatím hodnotilo tak málo lidí. Asi spousta z nich trpí předsudky vůči australské kinematografii. Film neustále graduje, graduje a graduje. Přibližně poslední půlhodinka je totální psycho. Přiznám se, že mě docela obměkčila. K slzám samozřejmě ne. Ale i tak jsem to nečekal. 4* ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů mého dětství, které když jste tenkrát neviděli, jako byste nebyli (asi jako komixový pakárny dneska - ach, jak se doba mění). Všichni to tenkrát ořvali. Jak nemám rád filmy o zvířatech (páč je často dělají lidi co nemají o zvířatech ponětí) tak tohle byla jedna z těch výjimek. Je to tak dvacet let, docela rád bych si tyhle filmy zase zopáknul namísto toho, co je v bedně dneska. ()

Kámen 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film vůbec, naprosto mě rozsekal, kdybych mohl dát jen jednomu filmu šestou hvězdu, byl by to Phar Lap. Krásná hudba, nádherné pomalé záběry a skutečný záběr na www.youtube.com/watch?v=bROtR5ivyZw , kdy Phar Lap vítězí v Aqua Caliente Handicap v roce 1932 se od filmového takřka neliší, prostě něco neskutečného. Mimochodem jediný kůň v celé historii dostihového sportu na celém světě, na kterého odmítli vypsat sázky ... nikdy předtím ani nikdy potom se to již nestalo !!!!!!! O Phar Lapovi se říká, že měl skutečně obrovské bojovné srdce. Návštěvníci Melbournského muzea se však o tom mohou na vlastní oči přesvědčit. Vedle vypreparovaného Phar Lapa zde také najdeme jeho srdce, které váží 6,2 kg. Průměrná váha koňského srdce se pohybuje okolo 3,2 kg. Ostatně moje profilové foto hovoří za vše ... ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem byl filmem a jeho atmosférou koňských dostihů a podáním nadchnut a okouzlen, jenže uplynula dlouhá doba a Phar Lap mi vyšuměl z paměti. Až do doby, kdy jsem si ho všiml na CSFD, kde se mi emoce, které jsem cítal vrátily. Proto chci film zmovu vidět, abych věděl co to se mnou teď udělá. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Smrt Towering Inferna (kůň, který hrál Phar Lapa) je téměř mystická – 16. 4. 1999 byl totiž na pastvině zasažen bleskem při bouři a musel být okamžitě utracen. Paradoxní na tom všem je, že slovo „Phar Lap“ přeložené ze signálštiny znamená právě „Blesk“. (Zellie)
  • Billy Eliot, Phar Lapov džokej, ktorý bol úplne zdrvený záhadnou smrťou Phar Lapa, daroval svoje sedlo džokejovi, ktorý sa volal George Woolf, ako gesto ich spoločného priateľstva. Woolf sa stal jedným z najlepších amerických jazdcov a používal toto sedlo aj na svojom obľúbenom koňovi, zvanom Seabiscuit, ktorý si podobne ako Phar Lap podmanil národ počas krízy v 30-tych rokoch. Toto sedlo sa stalo jeho talizmanom a zhodou okolnosti ho odvtedy ako ho dostal nepoužil len raz, a to pri posledných pretekoch, kedy nešťastnou záhadou zahynul. (Scevola)
  • Phar Lapa si ve filmu zahrál ryzák jménem Towering Inferno. (Zellie)

Reklama

Reklama