Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Ze začátku nudný film, který vysvitne v momentě, kdy prosvitne srdce koně Phar Lapa. Srdce, díky němuž poráží ostatní koně a stává se něčím víc. To by nikdy nezvládl bez člověka, který se stane jeho přítelem. Opravdu škoda, že se nezjistilo z jakého důvodu Phar Lap umřel. Svým způsobem krásný životopisný film. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Nesnášim koně a dostihy jak by smet! Naštěstí jsem se na film díval z pohledu ekonomické teorie, což v konečném důsledku vedlo ke stanovisku, že pokud nemáš groše, nekupuj hříbata. Pak se leda tak dostaneš do svrabu a svého oře budeš muset poslat do Mexika, kde se chudák bude venčit mezi kaktusy. Kvalitu nelze upřít, se stravitelností je to horší. 76% ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "He wasn't just a horse. He was the best."     Na mojom hodnotení sa podpísalo to, že konské dostihy ma odjakživa zúfalo nezaujímali a s nimi neodmysliteľne spojené stávkovanie ma dokonca až odpudzuje. A tiež tu istú rolu zohrala aj moja mierna predpojatosť voči austrálskej kinematografii. Ak však aj hodím svoje predsudky za hlavu, aj tak mám problém nachádzať nejaké kvality, kvôli ktorým je film tak vysoko hodnotený na ČSFD. Pre porovnanie, hodnotenie na IMDb je výrazne nižšie (72% oproti 85%), čo je o dôvod viac, prečo tento film považujem za značne nadhodnotený. Takýchto životopisných drám je dlhý rad, nakrúcané sú ako podľa šablóny, obvykle plné klišé a konkrétne táto podľa mňa z toho radu nijako nevybočuje. Film pôsobí gýčovým dojmom podporeným "medíkovou" hudbou (občas som mal až dojem, že sledujem niečo od Rosamunde Pilcher) a cítiť v ňom úpornú snahu tvorcov dojímať, ktorá však na mňa vôbec nezaberá. Pri tej patetickej scéne prvého tréningu na piesku som dokonca na chvíľu aj zneistel, či náhodou nejde o paródiu. Celkový dojem nedokážu zvýšiť ani nemastní-neslaní herci (veľmi podobne ladený film Seabiscuit (2003) je lepší minimálne v tom, že sú v ňom výrazne kvalitnejší herci). Celá myšlienka tohto filmu mi je akosi proti srsti. Ja síce kone obdivujem ako nádherné zvieratá, ale oslavovať nejakého koňa ako národného hrdinu? A prečo? Lebo dokáže cválať rýchlejšie ako iné kone? Veď vždy musí byť niekto rýchlejší. Musím ale priznať, že záver filmu ma celkom bavil (ako jediný z celého filmu), hlavne vykreslením tých kreatúr v cylindroch, čo úbohému Phar Lapovi neustále zvyšovali hendikep, ďalej výbornou hudbou v Mexiku a napokon pútavo stvárnenými záverečnými pretekmi.     "Can't you fire that guy?" "If I did, the goddamn horse would sit in the stall for the next month and cry." ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Vo svete športu sa občas objaví fenomén, ktorý je o triedu lepší než ostatní. Ak je film natočený podľa skutočných udalostí a vystupujú v ňom reálne osoby, podvedome pridávam filmu hviezdu naviac. Ak je však film tak citlivo a geniálne natočený, nanajvýš s tak charizmatickým hlavným hrdinom je hviezda naviac zbytočná. Phar Lap je film ktorý, i keď má nejaký ten rôčik, nádherným biografickým dielom legendy dostihového športu. Nikdy som nebol extra fanúšik dostihov, ani sa zo mňa po filme nestal, ale film si určite rád pozriem znovu a znovu. Film aj o tom, že ľudia sú kvôli peniazom a umelo vytvorením pravidlám ochotný zájsť až ku týraniu, či zabitiu toho najlepšieho. Záver filmu dokonca otvára zadné vrátka všetkým možným konšpiračným teóriám, čo sa mohlo stať. Majestátne zviera, heroické výkony, geniálna hudba, zaujímavé prostredie a iné veci, ktoré radi vo filmoch vidíme = 5*. TO MEMORY OF PHAR LAP! ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1932 a dostihový kůň Phar Lap umírá. Okolnosti smrti: nejasné. A v roce 1983 se australanům podařilo nám tento příběh přiblížit. Byla jsem ohromena herci, dokonce i český dabing byl precizní, zobrazením vzájemných vztahů a celou dostihovou atmosférou. Nádherně ztvárněný životní příběh koně. Ne jednou jsem bádala nad tím, že kdyby jeho život neskončil takhle tragicky, zda by Phar Lap neskončil zapomenut. Takhle ho zná a miluje celý svět. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Skutečný Phar Lap žil v 30. letech 20. století. (Geriel)
  • Dodnes se vedou spory o Phar Lapově úmrtí. Mohl to být arsen, podávaný jako "zázračný koktejl" Harryho Telforda, nebo jako pesticid na pastvinách, anebo kolika způsobená požitím velkého množství vojtěšky. Fakt je ten, že arsenu nebylo v těle koně nalezeno takové množství, aby bylo smrtelné, a kolika způsobí smrt až za několik dní. Stále však zbývají pochybné osobnosti dostihového podsvětí, které mohly koni ublížit. Vědci po mnoha letech našly stopy po arsenu. (luphick)
  • Phar Lap je považován za jednoho z nejlepších koní, co vkročili na americkou půdu, a ačkoliv v Americe startoval pouze jednou, v anketě 100 nejlepších koní USA 20. století obsadil 22. místo. (Zellie)

Reklama

Reklama