Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1932 a dostihový kůň Phar Lap umírá. Okolnosti smrti: nejasné. A v roce 1983 se australanům podařilo nám tento příběh přiblížit. Byla jsem ohromena herci, dokonce i český dabing byl precizní, zobrazením vzájemných vztahů a celou dostihovou atmosférou. Nádherně ztvárněný životní příběh koně. Ne jednou jsem bádala nad tím, že kdyby jeho život neskončil takhle tragicky, zda by Phar Lap neskončil zapomenut. Takhle ho zná a miluje celý svět. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Vo svete športu sa občas objaví fenomén, ktorý je o triedu lepší než ostatní. Ak je film natočený podľa skutočných udalostí a vystupujú v ňom reálne osoby, podvedome pridávam filmu hviezdu naviac. Ak je však film tak citlivo a geniálne natočený, nanajvýš s tak charizmatickým hlavným hrdinom je hviezda naviac zbytočná. Phar Lap je film ktorý, i keď má nejaký ten rôčik, nádherným biografickým dielom legendy dostihového športu. Nikdy som nebol extra fanúšik dostihov, ani sa zo mňa po filme nestal, ale film si určite rád pozriem znovu a znovu. Film aj o tom, že ľudia sú kvôli peniazom a umelo vytvorením pravidlám ochotný zájsť až ku týraniu, či zabitiu toho najlepšieho. Záver filmu dokonca otvára zadné vrátka všetkým možným konšpiračným teóriám, čo sa mohlo stať. Majestátne zviera, heroické výkony, geniálna hudba, zaujímavé prostredie a iné veci, ktoré radi vo filmoch vidíme = 5*. TO MEMORY OF PHAR LAP! ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,878,404Tržby Celosvetovo $10,500,000║ Pekne spomalené zábery pri dostihoch sledujúce cval koňa, nejaké to napätie s tým späté urobia peknú atmosféru, škoda že okolo toho je nastavaný dosť rozvláčny dej a taktiež že výzor filmu vyznie skoro televízne, lebo mohlo to mať v konečnom výsledku na viac, svojou priemernou úrovňou dosť zhodné z tématicky podobným Dreamer: Inspired by a True Story / Snílek. /60%/ ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Wincerov úžasný cit pre spomalené zábery je neskutočne pôsobivý. A pozerať sa na koňa zdolávajúceho piesočný kopec alebo preteky dvoch najlepších kamošov v takejto spomalenej forme za zvuku pôsobivej hudby je zážitok, na ktorý sa skrátka nedá zabudnúť. Po príbehovej stránke však Phar Lap taký geniálny nie je. Čo je vcelku škoda. No i tak sa jedná o veľmi príjemný film z dostihového prostredia podporený niekoľkými emocionálne ladenými scénami. ()

Kámen 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film vůbec, naprosto mě rozsekal, kdybych mohl dát jen jednomu filmu šestou hvězdu, byl by to Phar Lap. Krásná hudba, nádherné pomalé záběry a skutečný záběr na www.youtube.com/watch?v=bROtR5ivyZw , kdy Phar Lap vítězí v Aqua Caliente Handicap v roce 1932 se od filmového takřka neliší, prostě něco neskutečného. Mimochodem jediný kůň v celé historii dostihového sportu na celém světě, na kterého odmítli vypsat sázky ... nikdy předtím ani nikdy potom se to již nestalo !!!!!!! O Phar Lapovi se říká, že měl skutečně obrovské bojovné srdce. Návštěvníci Melbournského muzea se však o tom mohou na vlastní oči přesvědčit. Vedle vypreparovaného Phar Lapa zde také najdeme jeho srdce, které váží 6,2 kg. Průměrná váha koňského srdce se pohybuje okolo 3,2 kg. Ostatně moje profilové foto hovoří za vše ... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Harry Telford měl ve skutečnosti i malou dcerku. Podlehla nemoci ve stejné době jako Phar Lap. (luphick)
  • Srdce skutečného Phar Lapa vážilo 14 liber (tj. 6,35 kg). Pro srovnání, srdce průměrného plnokrevníka váží devět liber. (Komi.xxx)
  • Phar Lap je považován za jednoho z nejlepších koní, co vkročili na americkou půdu, a ačkoliv v Americe startoval pouze jednou, v anketě 100 nejlepších koní USA 20. století obsadil 22. místo. (Zellie)

Reklama

Reklama