Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 3
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze uživatele Mouchal k tomuto seriálu (4)

Proč? 13x proto (2017) 

13 důvodů, proč jsem si zamiloval tento seriál. Příběh mě do sebe nasákl takovým způsobem, že by mi i mořská houba mohla závidět, a za nic na světě jsem se od tohoto příběhu nemohl odtrhnout. Clay je prostě týpek, s kterým se člověk ihned dokáže ztotožnit (pokud tedy máte alespoň náznak nerdivismu v krvi). Výborná dvoučasová provázanost. Herecké výkony všech zúčastněných. Jeff, který byl naprosto fenomenální parťák (tak to má hoši vypadat). Poukázání na vážné věci, které by se neměly ignorovat. To, že i po několika dnech po dokoukání jsem ze smrti Hanny naprosto a upřímně v pr*eli a pokaždé, když slyším plesovou písničku nebo jen vidím smutnou Hannu, dostávám do rukou křeče a tendenci vyndavat kapesníky. S tím souvisí i velmi povedený soundtrack. Záhadný dobrák Tony, který nám do seriálu přidal i trochu toho mysteriózna. Školní prostředí. Několik povedených odkazů na mé milované Hvězdné Války. Výborná psychologie postav. A posledním důvodem (upřímně, tahám vás za nos, 13 je jen špetka z nich, jsou jich stovky) je Hannah, její herecký výkon, který nemá chybu, její hlas s parádním přízvukem, který nás celým seriálem doprovází a i to, že jsem jí toho Claye tak moc přál, protože spolu neměli chybu. Silný seriál, který mě zastihl nepřipraveného a udeřil mě přímo do mého slabého místa. Pro člověka s alespoň menší mírou empatie je 13RW naprosto sebevražedným seriálem. Doslova. PS: Jen ta herečka Jessicy... Což o to, hrát celkem umí, ale nesnáším, když do role krásky šoupnou dva týdny nemytýho trolla. Hannah all the way! 93% ()

Série 2 (2018) (S02) 

Bylo to po první sérii nutný? Ne. Podkopává to většinu událostí a jejich vyznění z první série? Bohužel ano. Skouknu to s mírným skepticismem co si to na nás tvůrci vymyslí za bláboly s tím, že mě to po pár dílech naprosto pohltí a nebudu se moct dočkat další epizody? ANO! Neberte mě špatně. Občas to opravdu byly bláboly a některé nové "informace" (proč v uvozovkách? Protože si dost věcí tvůrci prostě vycucaly z prstu, když se jim to hodilo) opravdu podkopali celkové emotivní vyznění první série. Nicméně když se od tohoto člověk odprostí, dostane přesně to pokračování, který si tento seriál zaslouží. Divák dostane zcela novou perspektivu, co se týče příběhu Hanny a spoustu zajímavých příběhových linek i ostatních postav, na které člověk mnohdy změní svůj názor. Není to tak silné a určitě to pro mě osobně nepřekonalo první sérii (což asi ani nešlo), ale je to mnohem lepší, než v co jsem mohl vůbec doufat a při zahrání "The night we met" v poslední epizodě budou mít kapesníčky opět co dělat. Příjemné překvapení letošní seriálové sezóny. 85% ()

Série 3 (2019) (S03) 

Třetí série je už podruhé zbytečné natahování a nemá s původním příběhem už mnoho společného. K tomu všemu je hlavní vypravěčka celého nového příběhu nesympatická všeználecká přisýrka. To ale nic nemění na tom, že mě třetí série bavila od začátku do konce a rád jsem sledoval osudy svých oblíbených postav. Nesouhlasím se snahou vykreslit Bryce najednou jako největšího světce, co pomáhá druhým. To působí dost lacině a je snadné prohlédnout tento trik od tvůrců, zvlášť když ho vykreslují jako naprosto jiného člověka, který by neublížil ani mouše, jen proto aby zas totálně otočil a kvůli žárlivosti zmasakroval svého starého kámoše. Detektivní složka a s tím spjatá paranoia všech postav je super, a vy máte každou další epizodu jiné teorie o tom, kdo nakonec vraždu provedl a proč. Na první sérii se to nechytá, ale po nevýraznější druhé (i tak velmi zábavné) řadě mě tato bavila o dost víc. 85% ()

Série 4 (2020) (S04) 

Poslední série 13 důvodů se dostala do takové výšiny absurdity, bizarnosti, homosexuální a multikulti propagandy, že to fanoušek první série musí sledovat se slzou v oku. Z postav se staly pouhé karikatury, z jejich původních osobností nezbylo skoro nic, Clay je celou dobu seriálu totálně mimo, Zach celý život vzdal... Tohle nejsou ty postavy, se kterými jsme soucítili a oblíbily si je. Tohle je pouze nějaká jejich parodie. Bohužel rodiče a celkové dospělé osazenstvo (ti "zodpovědní") na tom nejsou o moc lépe. Do školy si ředitel pozve téměř SWAT jednotku pro cvičení (asi v kanclu byla nuda), nikdo neřeší, že Clay se vyboural s károu asi tak za milion. Že podpálil auto, že zmlátil kluka takřka do bezvědomí, že mával zbraní... Proč by mu to taky neprošlo, když na Liberty High lidem prochází vražda, tak tohle je asi klasika amerického dospívání. Nevím, co tím tvůrci chtěli říct, ale vymletý americký hlavy si odnesou asi jen a pouze to, že ať udělají sebevětší pí*ovinu, nikdy se jim nic nestane. A mít tohle jako poselství celé 4. řady, to je fakt poměrně průser. 40% ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama