Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (441)

Tirion 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál má výborný koncept, skvělou kameru (a že by se zrovna v tomhle žánru mohlo leccos odbýt), super střih a knižní bestseller v zádech jako předlohu. Prostě zaděláno na teen událost roku. Nicméně se tam hodně projevila nesourodá režie a chabý scénář. To se podepsalo na sem tam horších dialozích, předvídatelnosti a hodně plochých postavách. To mi asi vadilo nejvíc. Dost na to dopláceli nezkušení herci, se kterými si režiséři dělali, co chtěli. Hodně často to pak právě zavánělo nekonzistencí postav a jejich jednání. Když navíc série cca v půlce ustrne, tak to pak seriál nedokáže zachránit povedeným finále, protože už vlastně všichni vědí, jak to dopadne a jak se to událo. Na konci se tak nic nedostavilo. Jinak je to ale výborný seriál pro teenagery, který se pro ně může stát televizní relikvií. Jako za nás třeba Beverly Hills 90210. Ale, aby to více zaujalo i dospělého diváka, muselo by to nabídnout víc originality a zkrátka něco navíc. A seriál tam podle mě necílil. Nic navíc nechtěl. Jen dobře zadaptovat předlohu. To se mu povedlo - proto tři hvězdičky. (P.S.: Jinak ta různá nepřímá přiznání a odůvodnění smrti jsou, mezi námi, dost chabá.) ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Ten, který stojí v koutě, Johnsonův studentský neo-noir Zmizení, adventurka Life is Strange, Pět starých známých Mitche Alboma... 13 Reasons Why jako by stále "něco připomíná", ale přitom se rozhodně nedá nařknout z opisování. A vůbec - v podstatě se dá pouze chválit. Za téma, o kterém povídá - a o kterém se povídá málo a mělo by více, a za scénář, který především v první polovině učebnicově dávkuje informace tak, aby diváka zaháčkoval a zarážel mu příběh hloubš a hloubš do chřtánu, až není možné se vymanit. Tohle se Netflixu podařilo. ()

Reklama

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-seriál. Miluju tyhle melancholické, napínavé záležitosti. Nevím proč, ale prožíval jsem stejnou nostalgii, jako při hraní PC hry Life Is Strange. Seriál je zároveň propojen úžasnou hudbou. Ovšem přikládám se k zdejší většině, s názorem, že 13 důvodů proč mělo skončit hlavní zápletkou seriálu, a to po 1. sérii! Druhá série má ještě co nabídnout a stále dokázala strhnout mojí pozornost. 3. série je podle mě už moc (zatím jsem viděl jen 1. díl a upřímně, se mi do dalších dílů moc nechce). | 1.série (95%), 2.série (85%), 3.série 1/13 (65%), 4.série (??%) > Průměr: 82% (4*) | ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V první sérii naprosto perfektní podívaná, která na jednu stranu přináší realistické nahlédnutí do života současných amerických teenagerů a zároveň i nosný příběh, který každou epizodou odkrývá něco nového a vyústí v šokujícím finále. Celá série pokrývá stejnojmennou předlohu Jaye Ashera a tak mě trochu nemile překvapilo obnovení pro další sérii. Mé obavy se potvrdily a druhá řada akorát rozpitvávala předchozí dění, převracela určité události a v některých ohledech kazila jinak velmi dobrý a ucelený dojem z řady první. Downhill pokračoval třetí sérii, ve které se z toho stal docela jiný seriál, který nadobro rozbil charakter některých postav a prakticky už jen parodoval sebe sama. A řada čtvrtá to poslala rovnou na samotné dno. Totální GoT syndrom a neschopnost tvůrců vytvořit bez knižní předlohy smysluplný scénář, jehož bizarnost a roztříštěnost dosáhla ve finální sérii úplně nového wtf levelu. Čtvrtá série je esence všeho, co je se současnou amerikou špatně a ne - nemyslím to vůči seriálu v dobrém a ne, už vůbec tím nenarážím na četné LGBT momenty. Ty jsou naopak dost zlaté a jestli něco fungovalo po celou dobu, byly to tyhle drobné interakce mezi postavami. I přes debilní writing se herci hodně snaží a řada dílčích momentů stojí za to zejména díky nim. Jmenovitě zejména Justin, Tony, Alex a Tyler. Nejvíc mě ale fascinuje fakt, že ač se od druhé řady seriál tváří jako morální osvěta mládeže, dělá to celé naprosto špatně. ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Mild spoiler alert Opravdu bych chtěla mít Hančiny problémy. Chudáka ji populární kluk pozval na rande ve školní kafetérii a tak ji "ztrapnil." Chudinka se líbila školnímu fotografovi, tak ji jednoho dne sledoval domů chudinku... A chudinku ji jiný kluk nechal samotnou poté, co na něj několikrát ječela, ať ji nechá bejt... A chudák školní psycholog za ní neběžel poté, co ji prosil, aby mu řekla, co se děje, ale ona se raději sebrala a odešla. Jo, je to chudinka. Už na začátku epizody 5 jsem měla chuť ji proplesknout, ale bohužel je to jen fiktivní postava. Chceš vidět opravdovou šikanu? Běž se podívat na Střední odbornou školu pro administrativu Evropské unie. Nejlépe v letech 2005 - 2009. A pak mi sem přijď něco říct o šikaně. TLDR: Tak na tomhle si verbal smlsne... Tři hvězdičky za snahu poukázat na skutečný problém, který lidé opakovaně ignorují. ()

Galerie (458)

Zajímavosti (48)

  • Tonyho (Christian Navarro) křížové tetování obsahuje znaky, jež jsou symboly pro depresi a sebevraždu. (Kacitr)
  • Christian Navarro, představitel Tonyho, šel na casting poté, co se o projektu doslechl od svého kamaráda Brandona Flynna, který hraje Justina. Christian byl však čtyřikrát po sobě odmítnut, protože byl na roli příliš starý. Nakonec ho přeci jen oslovil jeden z režisérů potom, co se jim nepodařilo získat vhodnějšího představitele. (filmovyfan)
  • Scény, které sledujeme před sebevraždou Hannah (Katherine Langford), mají teplou barvu. Nicméně poté, co Clay (Dylan Minnette) poslouchá kazety a vzpomíná, jsou v chladnějším tónu. (Kacitr)

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama