Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 3
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze uživatele Wolftalon k tomuto seriálu (3)

Proč? 13x proto (2017) 

Tak jo, po shlédnutí druhé série si myslím, že si seriál vysloužil komentář. Mě se to líbilo. Byl jsem smutný, nadšený, zděšený, znechucený i správně rozčilený - takže vlastně spokojený, protože seriál prezentující se jako "fiktivní zachycení skutečných problémů" by měl v divákovi emoce probudit. Představitelka Hany je super herečka a umí dodat svým projevem validitu pro její pohled na věc, na což ji většina lidí skočí. Jenže já jsem jí to nebaštil na sto procent, protože i ostatní postavy měli silně odprezentované příběhy. Tudíž to diváka nutí během epizody k zamyšlení, jestli má slovo mrtvé holky váhu, jen protože je mrtvá, nebo jestli člověk na kazetě opravdu udělal něco, čím ji dohnal k sebevraždě. A přiznám se, že například kazeta Zacha mě rozpálila do ruda a od té doby jsem bral tvrzení z nahrávek s notnou dávkou skepticismu. Takovýchto zlomů se tam najde víc a pro každého to asi bude někdo jiný. S většinou postav se dá totiž velmi dobře identifikovat a podle toho, komu se podobáte nejvíc, vás daný osud i nejvíc zasáhne. Závěr však bude devastující pro většinu. Druhá série pak není vůbec špatná, ale nemá už toho moc co nabídnout. Přilívání detailů do už uzavřených příběhů vytváří spíš zmatek, než ujasnění, a občas se mi zdálo, že některé problémy (bez bližšího popisu, nechci spoilerovat) jsou až přehnaně dramatizované. Což už je ale takový typický neduh u americké tvorby. Přesto ale dostaneme novou detektivní linku a pár uspokojujících momentů, které v první sérii chyběly. Avšak bez pokračování se spíš obejdu. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Absolutně nechci jakkoliv zašlapat pro mě působivé a přesvědčivé výkony představitelů Claye, Tylera, Justina a především Bryce, ale celá struktura týhle série je prostě pošahaná, jak už tu zmiňují ostatní, a jako to, že trochu poupravíte ve flashbackách color grading a poměr stran neznamená, že výsledkem bude smysluplně plynoucí příběh - ne že by nešel pochopit, to vůbec ne, ale rozdělení na 3 časové linky mi přišlo přinejmenším samoúčelné. Horší už snad bylo jen to, že vypravěčkou udělali úplně novou postavu, která je totálně nesnesitelná a nikoho nezajímá. A i navzdory 13 roztahaným dílům zůstalo stále pár věcí nezodpovězených, takže už vidím, jak místo uspokojivého konce přijde další neuspokojivá série. ()

Série 4 (2020) (S04) 

Roztříštěná mozaika občas i silných charakterových chvil, avšak poskládaných bez ladu, skladu a hlubšího cíle a zahrabaných mezi spoustu slepých uliček a politického hašteření. Je až alarmující, jak často si ta či ona postava není podobná nejen mezi jednotlivými epizodami a v kontextu s předchozími sériemi, ale dokonce i mezi scénami v jedné a té samé epizodě. Motivace jsou nejasné, příběhové linky až absurdně zkratkovité nebo zbytečné a i jediná +- koherentní zápletka s Justinem byla hodně děravá a velice zásadní momenty zde úplně chyběly. Hlavní děj v podstatě není, nikdo zde neprogresuje ani neregresuje, jen stojí na místě. A ne, nepočítám zde opravdu úctyhodné množství objevených sexuálních orientací. Je neuvěřitelné, že představitelé hlavní skupinky zvládli s tímto scénářem pracovat a předvést v rámci možností přesvědčivé a solidní výkony. Opravdu jen díky tomu zde nechávám alespoň nějaké hvězdičky. O nesmyslných halucinogenních sekvencích se bude asi lepší nevyjadřovat, stejně jako o "překvapivých a nečekaných" odhaleních. ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama