Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze uživatele PoprockCZ k tomuto seriálu (11)

Proč? 13x proto (2017) 

1. série mě chytla, rozebrala aktuální téma. Druhá už místy vázla, ale aspoň ukázala odvrácenou stranu lidí v zákulisí. Třetí byla nepovedeným vtipem a čtvrtá propadákem. ()

Série 1 (2017) (S01) 

Hned v prvních dílech je nasazené vysoké gradační tempo. Někde uprostřed jsou epizody trochu slabší, ale konec zas naskočí do správného tempa. Musím přiznat, že odtrhnout se od sledování tohoto seriálu je velmi obtížné. I když jsou některé události více než děsivé, především když si uvědomíte, že byť jen část se může skutečně na některé ze středních škol odehrávat. Postavy působí autenticky, postupně zjišťuje pravé tváře školních hvězdiček i odpadlíků. Moc se mi líbil styl vyprávění, kdy jsem s každým dalším dílem začínala chápat celou skládačku. Teprve na konci si uvědomíte, že finální "kapky" se odehrály během pár dní. Stylem vyprávění mi 13 Reasons Why připomíná hru Life is Strange - také velmi silná záležitost z prostředí střední školy. SPOILERY: Je jen pár věcí, co musím vytknout, protože mi nedávaly úplně smysl. Například proč na těch kazetách byl Clay? Respektive, proč mu všichni připomínali, že ještě neslyšel svou kazetu, když vlastně opravdu nic závažného neudělal. A pardon, ale to že se nechtěně zachoval jinak, než od něj očekávala Hannah, Clay není věštec. Taky Tony je taková kontroverzní postava. Poslední epizoda pak "závěry" všech postav uzavře velmi rychle, což je škoda. Třeba se jen tak mezi řečí dozvíme, že se Alex zastřelil... KONEC SPOILERŮ. V making of videu tvůrci říkají, že seriál by měl hlavně ukázat, že sebevražda není řešení. Bohužel alespoň z mého pohledu ze seriálu vyplívá, že Hannah neměla moc jiných řešení, vždyť navštívila i školního psychologa, který ji řekl ať na to všechno raději zapomene. Ano, zasáhlo to její rodiče, kteří se jí předtím nevěnovali, zamilovaného Claye, který se jí to bál říct a pár lidí ze školy, protože měli z jejích kazet černé svědomí. Pochopíme, že i ti "viníci" mají mnohdy hodně složité osudy, ale stále to působí tak, že sebevražda je vlastně fajn běžné řešení, což není úplně nejlepší vyznění vzhledem k cílovce. A druhá série? Jsem zvědavá o co půjde, možná něco jako život poté nebo soudní doznění? Uvidíme, co tvůrci připraví. Každpádně super seriál, víc takových poutavých scénářů a příběhů! ()

Čtvrtá kazeta, první strana (2017) (S01E07) 

Clay: "Konečně mi to všechno začíná dávat smysl. Pomalu chápu, proč se Hannah zabila." ()

Pátá kazeta, druhá strana (2017) (S01E10) 

Tenhle díl byl hodně drsný. Tolik uvědomnění najednou a v takovém vražedném tempu. Wau. Neskutečná provázanost postav. ()

Šestá kazeta, první strana (2017) (S01E11) 

Jsem zvědavá, co bude následovat a jak vše nakonec dopadne. Je to hodně silné. Celý příběh je drsný, nechci si připustit, že by se byť jen zlomek z něj mohl ve skutečnosti opravdu stát. Party, oblíbenost, prestiž... velká mlčící skupina přihlížejících, neschopná nést zodpovědnost za své činy, raději se zbaběle schovává za lži a snaží se vše oddálit, zapomenout, hlavně nic nedělat, aby náhodou pravda nevyvstala na světlo, protože pravda bolí... A oni to moc dobře vědí. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Četla jsem komentáře na Imdb a s většinou se naprosto ztotožňuji. Ve zkratce (omlouvám se za spoilery): A) Ani nesympatická postava, která se zjeví jakoby nic, je vševědoucí a svět se točí jen kolem ní. B) Celá série je natočena na stejné brdo ala teen detektivka. "Was it him?" - "I don't know." "Is he capable of doing it?" - "No!! ...maybe?" Téměř všechny díly obsahují podobné dialogy, podezřelého a "nečekané" vyústění, že vrahem je někdo jiný. C) Sérii chybí myšlenka / poslání!! Co si z toho odnáším? Rapist se může změnit, až ho seriál téměř mění v oběť systému a chudáka. Chápu, že věci nejsou černobílé, ale znásilnění není krádež... to člověk nedělá "jen tak". Další podprahové sdělení je to, že soudy pracují ve prospěch nespravedlnosti a jediná možnost, jak vyváznout mimo kriminál, je spojit se s kamarády a vymyslet ultimátní lež. Krásné poselství reálným obětem... nežalujte viníky - vyváznou bez trestu a vás jen veřejnost potupí. D) 3. série neměla vzniknout jako taková. Nedozvídáme se nic extra podstatného, Brace není úplně divákův objekt zájmu a i závěr naznačuje, že je zde až moc překombinovanosti, nelogičností, postavy se chovají úplně out of mind, tedy v rozporu s předcházejícími řadami. Zkrátka občas je lepší přestat ve správný okamžik, než ždímat do poslední kapky... Za mě velké zklamání. ()

Série 4 (2020) (S04) odpad!

1. série: 5*, 2. sér.: 4*, 3. sér.: 2*, 4. sér.: odpad! Je třeba něco dodávat? ()

Školní výlet (2020) (S04E04) 

Matce se ztratí dítě a ona mu dá pokojně mušli, ať si povídá? ()

Večírek (2020) (S04E05) 

Opilý, zhulený a řídí? Druhý týpek tam leží skoro mrtvý, též opilý, a stejně se o tom nikdo jiný než Clay a Zach nedoví? ()

Maturita (2020) (S04E10) 

Tahle série byla absolutní propadák. Nic nedávalo logiku, všichni měli halušky (včetně diváka), vše bylo zahnané do extrémů a emoce se prakticky nevyskytovaly. Dříve by mi bylo postav líto, ale teď se mi všechny včetně Claye totálně odcizily a znechutily. Zabíjí se na potkávání. Od druhé série zemřelo kolik? 4 lidi? Proč? Prostě bizár, na který není vtipné se dívat ani ironicky. Seriál měl skončit druhou sérií, kde na odvolání soud rozhodne pro vinu Bryce. Vše by se vyřešilo, spravedlnost by konečně vyhrála a všichni bychom byli šťastní bez zbytečných 2 serií o ničem. ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama