Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer 1
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenze (470)

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Mohol to byt plny pocet, ale...nejako som tajne dufala, ze sa to cele podari ukoncit v prvej serii na styl Satantango. Je to serial, ktory sice nenudi, ale obcas som sa zamotavala vo vsetkych tych postavach a prechodoch. Presne ako pri Stranger Things alebo 13 reasons why trvam na tom, ze to ma byt jednoseriova zalezitost, kedze v druhej serii takmer vzdy pride na nasledovny scenar: sklzne to do nudy (vid Stranger Things) alebo sa to zacne tak neskutocne zamotavat, ze uz asi ani tvorcom nie je uplne jasne, kam to vsetko vlastne smeruje. ()

theSaint 

všechny recenze uživatele

Když se prokoušete první polovinou, tak vás série odmění výborným rozuzlením a komplexním obrazem. Po pátém dílu jsem to téměř vzdal, ale od šestého/sedmého se začíná konečně něco formovat a pozorovatel je pomalu "chycen". Kvalita i zajímavost příběhu roste. Poslední díl je naprosto výborný, už jen tím, že se divák dokáže (konečně) dostatečně orientovat. Vše krásně zapadá, vše je krásně temné. Tahle podívaná je určena dospělému publiku, nejen formou, ale i obsahem. Seriál dostál svému názvu a to mě baví. Nebýt první polovina "nemastná neslaná", tak dávám plnou palbu. Němčina tomu sedne jak prdel na hrnec- a to jí nesnáším. ()

in_deed 

všechny recenze uživatele

Od druhé půle to jde s kvalitou proklatě dolů. Z 5* seriálu to vygradovalo do smutného zklamání. Veliká škoda potenciálu... Ale má to dokonalý soundtrack. ()

Patuse 

všechny recenze uživatele

Geniální!!! Propletení osudů čtyř rodin z jednoho města Winden za pomocí času, kdy jedna událost spouští domino efekt s otázkou - dá se smyčka přerušit? Nebo všechno, co děláme, nás vždy zanechá ve smyčce, ať se snažíme jak chceme? 3 časová pásma a postupné odkrývání příběhu mi moc sedí. * Němčina určitě lepší než předabovaná aj * Uveřitelné reakce, bravurně hrající herci. Soundtack! A uvodní song ♥ https://www.youtube.com/watch?v=8w3wE5obm9Q * Vyřešení palčivé otázky světa snad s třetí serií! * Druhá série snad lepší než první. * Přirovnání se Stranger things je uplně mimo mísu: Stranger things mají bavit s nadsázkou a tajemnem. Dark je myšlen vážně a chce zanechat dojem, nutit k zamyšlení. 3.serii se kruh uzavřel a já jsem spokojena. ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Tak každopádně ti tři, co psali scénář, jsou buď "time traveleři" nebo značně vyšinutý osůbky:) První dvě série Dark jsou hustý, temný, napnutý jak teorie superstrun a hlavně spletitý víc, než všechny nervový vlákna v našich mozečcích .Na jednu stranu je celkem osvěžující sledovat neokoukané německé herce, z nichž většina hraje přinejmenším přesvědčivě, na stranu druhou je pro našince docela peklo zorientovat se ve všech těch "dojčlanďáckých" jménech, zvlášť, když je tu (bacha spoiler:)) asi stopadesátosm hlavních postav, káždá násobena sama sebou ještě v několika odlišných časových rovinách. Jestli se vám motá hlava už teď, tak se připravte na nebezpečnou závrať! Závrať plnou časových paradoxů, kdy ve chvíli, v níž se vám začíná vyjasňovat a vše zapadat do sebe, dostanete ťafku v podobě dalších x zamotávaček a propletenců. Bez vraceček ve stopáži čí možná dokonce googlení postav to asi nepůjde (po pár dílech pochopíte). A ačkoliv narazit tu na kladnou postavu je docela problémek, vizuální efekty, který byste u této tématiky očekávali velkolepé, jsou nuzné až běda (ale ono o ně vlastně vůbec nejde!), uhrančivě vás žene znepokojivý děj a mysteriózní atmosféra dál a dál. Nebo možná stále dokola, v kruhu, v němž se točí všechen čas i život, který nejde změnit, zastavit, a z něhož nelze vystoupit... Třetí série: bohužel hodně překombinovaná a zacyklená spirála, co místama až nudí... postupně mě přestávalo zajímat, kdo je vůbec kdo. Za první dvě sérky bych dal pět, ale za třetí s odřenejma ušima tři, takže v součtu za 4 stars. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Po 6. díle první série se jakžtakž začnete orientovat v postavách, to neznamená, že tomu začnete rozumět :-). Nechce to mít hlavu příliš zatíženou, koncentrace je nutná - jedna postava může vystupovat v několika časových rovinách nebo jedna identita různého stáří ve stejné, přičemž paradoxy jsou odhalovány postupně. Problém začíná v momentě, kdy se rodinné vztahy začnou proměňovat v čase a v jedné rovině např. vaše známá, stejně stará jako vaše matka, má syna, který je váš otec, mladší než vy anebo že jedno já jedné osoby se snaží zabít své mladší já nebo že vaše dcera je vaši matkou atp. Pokud toto vstřebáte (pojmenování rodinných vztahů nemá napříč promýchání časovými skoky smysl), tak krom fantastické temné atmosféry si můžete užívat i logický rébus scénáristů postavené na podmínce existence Higgsovy částice, v periodách otevíraných časových smyček (červních děr) nebo paralelních vesmírů, které nabourají (zdánlivě) neochvějnou kauzalitu jednosměrně tekoucího kontinua - času. Až po 6. díle jsem zvedl hodnocení ze 3 na 4 a po prvních dílech 2. série na plný počet. Do detailu to promyslene nemam, ale tusim, že by nehrály genetické profily nejednoho aktéra. ()

Tet.Ew 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Něco takového vzniká jednou za několik let. Hrozně jsem si tuhle jízdu užil. Sebemenší chybu odpouštím a doufám že se od tvůrců dočkáme něčeho podobného. Mít husí kůži na začátku první série a ten samí pocit mít i ve velkém epic finále to už se moc nestává. ()

heihatchi 

všechny recenze uživatele

24 hodin jsem trpěl a furt dokola koukal na to samé, co by se dalo natočit v jedné série. Dějová linka je zmáklá na jedničku, ale když už po 150té slyšíte tři stejné věty, tak to začne srát. ()

Batahst8 

všechny recenze uživatele

Geniálni pecička, kterou se nebojím označit za nejlepší věc od Netflixu. Naprosto úžasný příběh, který to táhne neskutečně dopředu. Prostě to vypadá jako šachová partie na které mají každá figurka (postava) svoji úlohu a svůj příběh, který ji byl prostě určen a každy ten tah, co se tam stane je prostě neskutečně promyšlen až do posledního miniaturního detailu. Scénářem a režií je to prostě skvostný. Hudba a kamera jsou naprosto super a i intro se neskutečně povedlo. Je to prostě Granát. Nejlepší sci-fi od dob prvních Star Wars, nejlepší seriál ever. ()

Doomcourier 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý seriál, který bych přirovnal k dohrání Zaklínače 3 - jakmile příběh dokončíte, tak už nikdy nenajdete něco, co by se tomu kvalitou aspoň trochu vyrovnalo. Děj vás nepřestává překvapovat. Seriál má výborný casting, takže starší verze postav jsou podobné těm mladším. Scény s hudbou a skvělou atmosférou ke konci epizod jsou čistý masterpiece. Dark není na prvních místech v žebříčku seriálů ze dvou důvodů. První z nich je ten, že seriál je v originálu v němčině, takže tomu spousta Čechů nerozumí. Druhý důvod je ten, že děj je někdy natolik složitý, že ho průměrný člověk nepochopí a bude muset trošku zapátrat v hlubinách Googlu, aby našel vysvětlení. Při sledování prostě někdy budete muset zapojit všechny mozkové závity a myslet čtyřrozměrně. Jedinou nevýhodu vidím v tom, že první dva díly jsou průměrné a nejsou tak geniální, jako je pak zbytek. 5/5 ()

Extrakritik 

všechny recenze uživatele

První dvě série výborný,třetí hrůza. Němci to na konci zkrátka posrali,stejně jako druhou světovou. Když už něco zdárně rozjedeš,tak by jsi to neměl odfláknout. ()

scarfacer 

všechny recenze uživatele

Celý je to paradox až na půdu. Zlatej Uroboros, kde nevěděli, jestli Rob nebo Ros, tak z toho vznikl Dejv. První série celkem předvídatelná, ale to jsem netušil, kam až se seriál nakonec (nebo na začátek) vydá. Po druhé sérii mám pocit, že až seriál dokoukám, tak se mi celej vymaže a já se vrátim zpátky do doby sladké nevědomosti, kdy jsem seriál ještě neznal.  Dost dobrý, ale je to trochu na hlavu, nebo možná nad hlavu... Jo a skvělá hudba. ***update po 3. serii: Jaako, to už opravdu trochu přepálili. Že jsem po dvou seriích nepotřeboval k ruce manuál kdo je kdo, byl trochu zázrak, ale teda tou třetí to ještě vyšpěrkovali. No jak jsem psal výše: jako kdyby se seriál nestal a poslední díly mě už opravdu lezly na nervy: Samý nějaký: musíš a nesmíš a že seš svým vlastním otcem i matkou...vocaď pocaď. Stačilo. ()

vojtaz 

všechny recenze uživatele

Při sledování jsem si připadal jako v Cimrmanově Hodině pravdy...  Karla: "Ta záhadná postava tam dole v zahradě, to jsem byla já, Tomáši.” Tomáš: "Ty, Karlo? Myslel jsem, že to byla Hedvika.” Karla: "Kdepak, Tomáši. V té době Hedvika právě rodila tvé dítě.” Tomáš: "Mé dítě? Myslel jsem, že je to Karlovo dítě.” Karla: "Karel Hedviku vůbec neznal.” Tomáš: "Ale jestli Hedvika rodila mé dítě, pak ty, Karlo, jsi...” Karla: "Ano, Tomáši. Jsem tvá sestra.” Tomáš: "To není možné!” (Na scénu vejde Tomášův otec, Tomášova matka, švagr a teta.) Otec: "Má pravdu, Tomáši.” Tomáš: "Nemohu tomu uvěřit, vždyť tys mi, švagře, říkal..." Švagr: "Nejsem tvůj švagr.” Tomáš: "Ne?" Švagr: "Jsem tvůj bratranec.” Tomáš: "To ovšem mění celou situaci.” Teta: "Ne tak docela. Já totiž nejsem tvá teta." Tomáš: "Ty nejsi má teta, tetičko?" Teta: "Ne. Jsem tvoje vzdálená snacha.” Tomáš: "Ale v tom případě jsem tě obelhal, tatínku.” Otec: "Nedělej si výčitky, milý synu. Já totiž nejsem tvůj otec. Jsem tvůj syn.” Tomáš: "A maminka?" Otec: "To je babička z otcovy strany.” Tomáš: "To je hrozné. Jsem tedy úplný sirotek. Ale nevadí. Hlavně, že jsem konečně poznal pravdu!” ()

TaanStari 

všechny recenze uživatele

První série super, jenomže potom apokalypsa, Adam, paralelní světy a do uceleného, i když ně uplně uspokojivého závěru to spíš jen tak doklopýtalo. Co tenhle seriál ale udělal dokonale, je casting. Tři verze postav s 33 letým rozestupem, hrané třemi různými herci a stejně je na první pohled hned jasné, kdo má být kdo, přestože to není dělané nějak hloupě okatě. ()

Lucretius 

všechny recenze uživatele

(Viděna první série) Seriál stojí na tom, že divákovi sděluje kusé informace a snaží se ho udržet díky zvědavosti co znamenají. Tento přístup může být součástí kvalitního díla, ale jen jako jedna z ingrediencí, jako část. Pokud je to to jediné co seriál nabízí, rozhodně to kvalitu neznamaná, naopak. Jde o typický Netflix, tj. dílo založené na předstírání. 1) Prvně, předstírá komplikovanou chytrou hru. V reálu ale vůbec nečeká, že zapnete mozek, vůbec nepředpokládá jakoukoliv inteligenci diváka. Fragmetalní informace jsou zde pouze pro vyvolání zvědavosti (to ale není nic umělecky hodnotného, v podstatě jde o takového bratránka clickbaitu) a neslouží k tomu, aby s nimi člověk něco dělal, "hrál". Pokud to z nudy zkusí, tak buď z toho nic není, nebo naopak seriál předběhne. Což je další problém - dílo diváka nevede. Resp. divák je schopný dovodit klíčovou informaci, kterou ale všechny postavy nepochopitelně ignorují a musí se bůhvíproč čekat klidně i pět dílů než jim to dojde. 2) Předstírá sociální sondu. Byť z hlediska množství postav a struktury jejich vztahů by něčím takovým být mohl, postavám zcela chybí psychologie. Jsou vymezeny vesměs morální pozicí (mstivá prolhaná mrcha, mstivý ubožák, zapálený zoufalý otec...), ale často není jasné, co by se v nich mělo dít. Psychologie je jen dovozována z děje, ne vyjdřována. Herci, byť se snaží, často zjevně neví co mají hrát (viz inspektorka). Reakce okolí je taktéž často nereálná, což jako podrytí uvěřitelnosti v seriálu předstírajícím intelektuální hru představuje problém. Z pohledu diváka absence funkčních charakterů vede k nudě, sledovat není co, tak se jen nekonečně čeká na doplnění dalšího dílku skládačky. 3) Předstírá formální kvalitu. Nelze se ubránit pocitu, že se u toho tvůrci tetelili nad "podívejte, tohle vypadá úplně jako americký seriál". Jenže je to pořád nápodoba, jako když si třeba středoškoláci na posledním zvonění hrají na novináře - teoreticky můžou působit skoro identicky, ale při bližším pohledu je vidět imitace, že jejich chování nevychází reálné snahy něco nějak dělat, ale jen ze snahy tak vypadat. Tvůrci jakoby neměli žádnou - byť třeba rutinní a nudnou - vizi, jako by dílo neměli pod kontrolou. 4) Předstírá osudovost, vážnost. První dvě třetiny série se tam nikdo neusměje. Jde v podstatě o sled jedné Jobovy rány za druhou. V momentě kdy jedna za postav oznámí vážnou nemoc se lze těžko ubránit pocitu parodie a člověku proběnou před očima sjetí scénáristi řehnící se nad "...tak tam jebnem ještě rakovinu!" ať si to ti blbci užijou. Emocionální monochromatičnost nemusí být u díla nutně problém, tady ale je. X) Z věcí co tak nevadí, ale dobré je zmínit. Seriál vykrádá kde co, je plný pseudofilozofických a pseudofyzikálních řeči (budiž, estetické křoví, byť kýčovité), či usměvně odtržený od moderní doby. Seriál ve kterém jsou třetina postav středoškoláci jedinkrát nezmíní slovo internet a smartphone se zde použije jen párkrát pro poslání sms. To asi lze okecat jako atmosferickou featuru, je dobré si ale uvědomit, že v Německu je generace 50+ silně odtržená od moderních technologií (např. naprosto běžné je stále používání drátového telefonu, či faxu). Tady, tipl bych, je scénárista prostě děda, který nemá ahnung o tom jak dnes středoškoláci žijí. Paradoxně, tohle je jedna z mála "živých" informací o společnosti kterou serirál hrající si na sociální sondu poskytne. P.S. Možná tomu dávám trochu nefér sadu, třeba Hofmann je nepochybně talentovaný (viz Under sandet), další členové štábu se též snaží a na úrovni hrubého scénáře to potenciál mělo. Jenže Netflix je prostě smlouva s ďáblem a jsem už na ty jejich oblbováky alergický. Je to jak přes kopírák, potenciálně kvalitní látka udusaná producentskými pravidly. To, že divák nesmí při sledování zapnout jedinou mozkovou buňku mají snad u Netflixu napsané na vstupní bráně. Eticko-emocionální půdorys musí být taktéž naprosto primitivní, aby i člověk po mrtvici pochopil, že ten zlý je strašně strašně strašně zlý a nikdy jinak. Vyprávění musí být rozkouskování ne na cliffhangery, ale vyloženě clickbaity, přičemž poskytování nedostatečných informací nemá vůbec žádné umělecké (esteticko-narativní) opodstatnění a jeho jediným cílem je udržet diváka u obrazovky. Formální zpracování tvářící se jako super quality tv, ale přitom jde o nekonečnou nudnou vatu. Napsal bych, ať si to příště strčí do té části těla, ve které je mají ten největší "Dark", ale to je bohužel hlava. () (méně) (více)

Sorry 

všechny recenze uživatele

Zajimava premisa. Prvni rada slouzi jako expozice, hodne se ukazuje, velmi malo se toho ale stane. Za prvni serii dve hvezdicky, druha snad bude lepsi. ()

septic 

všechny recenze uživatele

na plakátu tohoto seriálu by mělo být varovaní, aby člověk věnoval od začátku svou nejvyšší ostražitost a pozornost všem postavám a vztahům mezi nimi. Já jsem se podíval na 4 díly a měl jsem v tom takový guláš, že jsem dodívání přesunul na neurčito a asi 2 měsíce jsem se Darku vyhýbal. Včera jsem ale dostal chuť zapracovat na tom, zopakoval jsem si postavy (i když mi to zase moc nepomohlo) a pustil jsem si znova 3. a 4. díl a na jeden zátah to zmáknul až do konce. Ko konci jsem si bohužel ještě trochu zaspoileroval, jelikož jsem v tom chtěl mít absolutní pořádek a vyhledal jsem si rodokmen všech čtyř klíčových rodin. I když jsem si byl jistý, pocítil jsem mírné zklamání, když jsem si to odhalil teprve po osmém dílu. Já na tomto první německém netflixovském počinu vidím jen samé klady. Jediné, co mě nasralo je, že nevím, co chtěl Noah po Bartozsovi! A kurevsky se mi nechce čekat na odpověď do 2019 ()

johnywalker 

všechny recenze uživatele

Rozhodně překvapivý a nadstandardní počin německých ručiček, který by neměl uniknout nikomu, koho baví mysteriózní atmosféra a hrátky s cestování v časem. Nemůžu říct, že bych si v tom přeskakování z letopočtu x do roku y nějak liboval, ale rád se kouknu, co dalšího z hlav scénáristů vyleze. Abych přešel konkrétněji k tomuto Netflixovskému hitu, musím hned zmínit jednu velkou myšlenku, která se mi nechce dostat z hlavy a jen čas ukáže, jak správná byl - tohle měl být příběh na jednu sérii!!! Proč? Seriál má perfektních několik úvodních dílů, fakt mě chytl a nepustil. Mírné zádrhely přišly na konci, kde se přesunul děj právě k onomu cestování časem. To samozřejmě bylo logické, ale potenciál některých postav byl kvůli tomu nevyužit. Problém vidím v tom, že stačilo velice málo k tomu, aby se dějová linka uzavřela. Spoustu charakterů mělo více či méně ukončený svůj příběh a stačilo podle mého natočit 2 či 3 díly navíc, abychom všichni mohli spokojeně vypnout obrazovky a sledovat, co se to kurnik vlastně dělo... Jediná výtka tedy vede k tomu, že se bojím o budoucnost (haha, takovej joke na závěr...) Tmy jako takové. ()

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama